Home ΛΑΡΝΑΚΑ Φουλάρουν για πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα
Φουλάρουν για πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

Φουλάρουν για πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση και να παρθεί η πολιτική απόφαση, για φιλοξενία δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα, είτε του Πανεπιστημίου Κύπρου, είτε του ΤΕΠΑΚ, θα ζητήσουν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη οι αρχές της Λάρνακας στην συνάντηση που ορίστηκε στις 2 Μαῒου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Λάρνακα εδώ και χρόνια ζητά την δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας, αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πόλη φιλοξενεί το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), το οποίο θεωρείται πρότυπο κέντρο αριστείας, μοναδικό στην Κύπρο, με διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, που ασχολείται αποκλειστικά με την θαλάσσια έρευνα και την ναυτιλία.

 

Παράλληλα, υπάρχει η προοπτική τα επόμενα χρόνια, μ’ ευρωπαϊκή ή κρατική χρηματοδότηση, να δημιουργηθούν υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις για τις ανάγκες του CMMI, γι’ αυτό και οι παράγοντες της Λάρνακας πιστεύουν ότι η πόλη τους δικαιούται αυτή την σχολή. Να σημειωθεί, ότι η φιλοξενία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα ήταν υπόσχεση της πολιτείας τα τελευταία 6-7 χρόνια, η οποία ωστόσο δεν υλοποιήθηκε.

Οι φορείς της Λάρνακας εκτιμούν ότι η δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας θα βοηθήσει όχι μόνο τη Λάρνακα, αλλά και την Κύπρο γενικότερα, καθότι οι θαλάσσιες επιστήμες εργοδοτούν πλέον, με πολύ καλά εισοδήματα, ένα μεγάλο αριθμό νέων σ’ όλο τον κόσμο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου δήλωσε ότι η Κύπρος, ως νησί που είναι, χρειάζεται μια τέτοια σχολή και η Λάρνακα έχει όλες τις προυποθέσεις για να την φιλοξενήσει.

Ο κ.Αποστόλου υπενθύμισε ότι προεκλογικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποσχέθηκε την πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα, αντιλαμβανόμενος όχι μόνο την δέσμευση της πολιτείας έναντι της πόλης, αλλά και την αναγκαιότητα λειτουργίας μιας τέτοιας σχολής στο νησί μας. «Είμαι αισιόδοξος ότι μετά την συνάντηση στο Προεδρικό θα μπει το νερό στ’ αυλάκι», συμπλήρωσε ο Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε σειρά επαφών τόσο με τον Δήμαρχο Λάρνακας, όσο και με την Υπουργό Παιδείας για το ίδιο θέμα. Όσον αφορά σε ποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, θα ενταχθεί η Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας, ο Α. Αποστόλου είπε ότι είναι θέμα της πολιτείας ν’ αποφασίσει εάν θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ή στο ΤΕΠΑΚ.

Το παλιό αεροδρόμιο

——————————-

Οι αρχές της Λάρνακας θεωρούν πως δεν θα προκύψει χωροταξικό πρόβλημα όσον αφορά την στέγαση της υπό αναφορά σχολής. Μία λύση που ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι ο χώρος πλησίον του παλιού αεροδρομίου, όπου το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία ανεγείρει τις δικές του εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, έχουν υποδειχθεί και συγκεκριμένοι χώροι κοντά στο κέντρο της Λάρνακας, οι οποίοι επίσης θεωρούνται κατάλληλοι για τον σκοπό αυτό. «Στη συνάντηση με τον ΠτΔ θα πάμε με συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά το χωροταξικό.

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι ένα από τα δύο κρατικά μας πανεπιστήμια, σε συνεργασία με το CMMI, μπορούν να ιδρύσουν αυτή την δημόσια σχολή. Ζητούμε πολιτική απόφαση, ποιο από τα δύο δημόσια πανεπιστήμια θα υλοποιήσει αυτή την απόφαση, έτσι ώστε το συντομότερο να έχουμε τις σχετικές υπογραφές και την επίσημη ανακοίνωση του έργου», κατέληξε ο κ.Αποστόλου.

 

Send this to a friend