Home ΛΑΡΝΑΚΑ Συνέδριο για υγεία και ασφάλεια των μεταναστών πραγματοποιεί στη Λάρνακα ο ΠΟΥ
Συνέδριο για υγεία και ασφάλεια των μεταναστών πραγματοποιεί στη Λάρνακα ο ΠΟΥ

Συνέδριο για υγεία και ασφάλεια των μεταναστών πραγματοποιεί στη Λάρνακα ο ΠΟΥ

Συνέδριο με τίτλο «Περιφερειακός σχεδιασμός για την υγεία των μεταναστών» πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στη Λάρνακα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε χαιρετισμό της στο συνέδριο η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι «στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθεί ένας οδικός χάρτης για ένα νέο περιφερειακό σχέδιο δράσης για την υγεία των μεταναστών και των προσφύγων. Ο εκτοπισμός και η μετανάστευση συνεχίζουν να αποτελούν μια κοινωνική, πολιτική και δημόσια υγειονομική πραγματικότητα για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και πέραν αυτής».

Πρόσθεσε ότι «το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διευθυντή Δρ Hans Kluge, αναπτύσσει αυτό το νέο σχέδιο δράσης για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Οργανισμού από το 2023 έως το 2030 σε πλήρη διαβούλευση με τα κράτη μέλη και τους βασικούς εταίρους».

Η Υπουργός Υγείας εξέφρασε «περηφάνια» για την πραγματοποίηση της πανευρωπαϊκής αυτής διαβούλευσης στην Κύπρο και σημείωσε πως «η συνάντηση θα αποτελέσει ορόσημο για τον καθορισμό των περιφερειακών εργασιών για την υγεία και τη μετανάστευση στο μέλλον, αφού υποστηρίζουμε πλήρως αυτές τις κοινές προσπάθειες στον τομέα αυτό. Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει μια ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τα διδάγματα που αντλήσαμε από το προηγούμενο σχέδιο δράσης και τις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον της υγείας των μεταναστών και των προσφύγων».

Σημείωσε ακόμα ότι «το νέο σχέδιο σχεδίου δράσης είναι δομημένο σύμφωνα με τους πέντε πυλώνες δράσης που εγκρίθηκαν και αναθεωρήθηκαν από την Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα Μετανάστευσης του ΠΟΥ Ευρώπης εντός του τρέχοντος πλαισίου και της βάσης δεδομένων. Το συγκεκριμένο σχέδιο στοχεύει στο να υποστηρίξει τις χώρες να κάνουν πραγματικότητα την υγεία για όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των μεταναστών».

Η κα. Κανάρη αναφέρθηκε στους πέντε πυλώνες του σχεδίου δράσης, που είναι «η διασφάλιση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και των μεταναστών, η εφαρμογή πολιτικών έκτακτης ανάγκης και μείωσης του κινδύνου καταστροφών χωρίς αποκλεισμούς, η ανάπτυξη περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική ένταξη, την υγεία και την ευημερία, η ενίσχυση της διακυβέρνησης της μετανάστευσης και της υγείας και της χάραξης πολιτικής με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα και η διερεύνηση καινοτόμων τρόπων εργασίας και ανάπτυξη ευνοϊκών συνεργασιών».

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι «η συμμετοχή τόσων πολλών χωρών καταδεικνύει τη σημασία, που έχει για την περιοχή αυτή η ανάπτυξη ενός συντονισμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της περιφερειακής και παγκόσμιας συνεργασίας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην υγεία για όλους, αλλά τονίζουμε την ανάγκη για κοινή ευθύνη σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζοντας την περιορισμένη ικανότητα πολλών συστημάτων υγείας και κοινωνικών συστημάτων στην περιοχή».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε η κα. Κανάρη, «προσυπογράφει πλήρως την ανάπτυξη αυτού του σχεδίου δράσης και αναγνωρίζει ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασική κινητήρια δύναμη για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ένταξη και τη σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο Δρ. Ιrshad Ali Shail, Ειδικός Αντιπρόσωπος και υπεύθυνος του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, ανέφερε ότι «τον Ιανουάριο υπογράφηκε η συμφωνία με την κυπριακή Κυβέρνηση για την ίδρυση Περιφερειακού Γραφείου του Οργανισμού στο νησί, ενώ γίνονται βήματα για να λειτουργήσει το γραφείο. Αυτή η πρώτη συνάντηση που γίνεται σήμερα στη Κύπρο είναι μια θετική απόδειξη και επικυρώνει το όραμα της χώρας».

Σημείωσε πως «τόσο ο Περιφερειακός Διευθυντής, Dr. Hans Krueger και ο Γενικός Διευθυντής Dr. Tedros πιστεύουν ότι τα παγκόσμια ζητήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις και η εταιρική σχέση είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Αυτό είναι κάτι που αποδείχθηκε πολύ έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ότι δηλαδή η παγκόσμια υγεία, η παγκόσμια ασφάλεια της υγείας είναι πέρα από την αρμοδιότητα ενός Οργανισμού».

Ανέφερε ακόμα ότι «η Κύπρος είναι μια χώρα στρατηγικά και γεωπολιτικά τοποθετημένη στη διασταύρωση Ανατολής και Δύσης και με ισχυρή τεχνογνωσία του αντικειμένου. Θέλουμε την Κύπρο να διαδραματίσει αυτό το ρόλο της υγείας και της ασφάλειας της υγείας, χωρίς σύνορα», είπε.

Ο Δρ. Ali Shail είπε επίσης πως «η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο θέμα, που υπογραμμίζει τη δέσμευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των κρατών μελών να μην αφήσουν κανέναν πίσω. Επίσης, η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε κατηγορηματικά ότι κανένας δεν σώζεται και όλοι είναι ασφαλείς» και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πλήρως τις παγκόσμιες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο παρευρίσκονται εκπρόσωποι από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία,Γεωργία,Ιταλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ουκρανία.

Το συνέδριο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό και η Κύπρος διαδραματίζει, όπως αναφέρθηκε από αρκετούς συνέδρους, ηγετικό και σημαντικό ρόλο, αφού βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τα μεταδιδόμενα νοσήματα και την ασφάλεια της υγείας.

Send this to a friend