Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καταδίκη εργοδότη για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα
Καταδίκη εργοδότη για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Καταδίκη εργοδότη για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Συνολικό πρόστιμο 2500 ευρώ και ποινή φυλάκισης με αναστολή, επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου σ’ εργοδότη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο υπαλλήλου του στο χώρο εργασίας.

Tην ποινική δίωξη του συγκεκριμένου εργοδότη, ο οποίος παρέβηκε τις διατάξεις της νομοθεσίας για θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, προώθησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Θύμα του εργατικού ατυχήματος ήταν ο Βούλγαρος Tocho Mintchev Hristozon, 64 χρόνων, κάτοικος Δερύνειας.

Το θανατηφόρο ατύχημα συνέβη στις 13 Ιουνίου 2020 κατά την εκτέλεση εργασιών τοποθέτησης κλιματιστικών στο δεύτερο όροφο τριώροφης πολυκατοικίας, στη Δερύνεια.

Ο κατηγορούμενος εργοδότης, ο οποίος μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται στην τοποθέτηση χαλκοσωλήνων, καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 2500 ευρώ και ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή για παραβάσεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό εργοδοτούμενου του κι έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές άλλων εργοδοτούμενων προσώπων.

Συγκεκριμένα, ο εργοδότης κρίθηκε ένοχος για παράλειψη παροχής ασφαλούς μεθόδου εργασίας με τη χρήση φορητής κλίμακας, για παράλειψη διάθεσης γραπτής εκτίμησης των κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτούμενων του και άλλων προσώπων με βάση την οποία θα έπρεπε να καθοριστούν τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων, ενώ ταυτόχρονα κρίθηκε ένοχος κι επειδή παρέλειψε να προσφέρει τις κατάλληλες πληροφορίες καθοδήγησης κι εκπαίδευσης στους εργοδοτούμενους του σχετικά με την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών.

Την ώρα του ατυχήματος ο άτυχος Hristozon εργαζόταν σε εξωτερικό χώρο, στην δυτική πλευρά του κτηρίου, στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας. Βρισκόταν πάνω σε φορητή κλίμακα και ασχολείτο με την τοποθέτηση χαλκοσωλήνα στον εξωτερικό τοίχο της πολυκατοικίας, για σκοπούς εγκατάστασης κλιματιστικού σε διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου. Γύρω στις 6.30μ.μ. έχασε την ισορροπία του κι έπεσε από την φορητή κλίμακα, από ύψος περίπου 3.70μ., με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

 

 

 

Send this to a friend