Την γλύτωσαν με αναστολή φυλάκισης…
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Στα μαλακά έπεσε ανδρόγυνο, από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, το οποίο κρίθηκε ένοχο σε αριθμό κατηγοριών, που αφορούσαν εμπορία προσώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση και κατακράτηση προσωπικών εγγράφων.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου καταδίκασε σήμερα 55χρονο και την 49χρονη σύζυγό του σε φυλάκιση δυόμισι χρόνων, αναστέλλοντας ωστόσο την ποινή για περίοδο τριών χρόνων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα ελαφρυντικά στοιχεία που είχαν οι δύο κατηγορούμενοι, όπως ήταν το γεγονός ότι οι ζωές των θυμάτων δεν τέθηκαν σε κίνδυνο, ότι δεν ασκήθηκε βία εναντίον τους και ότι πληρώνονταν έστω και καθυστερημένα.
Στην επιμέτρηση της ποινής λήφθηκε, επίσης, υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων, αλλά και οι επιπτώσεις που θα είχε στους ιδίους και στα παιδιά τους τυχόν επιβολή ποινής άμεσης φυλάκισης.
Το ανδρόγυνο κρίθηκε ένοχο μετά από ακροαματική διαδικασία σ’ όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Παραπονούμενοι στην υπόθεση αυτή ήταν εφτά Αιγύπτιοι εργάτες, οι οποίοι εργάζονταν σε καλλιέργειες που διατηρούσε το ανδρόγυνο, στην ελεύθερη Αμμόχωστο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες κατά τα έτη 2017-2020.
Πρόκειται για την πρώτη, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου σε υπόθεση, που αφορά αποκλειστικά εκμετάλλευση στην εργασία χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αδικήματα σεξουαλικής φύσης, η οποία αποκαλύπτεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο και οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης.
Χωρίς πλυντήριο-αποχωρητήριο
——————————————–
Οι δικαστές του κακουργιοδικείου έκριναν μ’ επιείκεια τους δύο κατηγορούμενους και αποφάσισαν ν’ αναστείλουν την ποινή φυλάκισής τους, παρόλο που διαπίστωσαν αριθμό επιβαρυντικών στοιχείων εναντίον τους, όπως ήταν ο μεγάλος αριθμός παραπονούμενων, η μεγάλη χρονική περίοδος κατά οποία διαπράττονταν τα αδικήματα, η παροχή ανεπαρκούς χρηματικού ποσού στους παραπονούμενους για την διαβίωσή τους καθώς και οι ακατάλληλοι χώροι όπου διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες.
Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι εργάτες δεν είχαν πλυντήριο για να πλένουν τα ρούχα τους, ούτε αποχωρητήριο, ενώ ένιωθαν ότι περιοριζόταν η ελευθερία τους εξαιτίας της κατακράτησης των διαβατηρίων τους.
Στην ουσία οι ξένοι εργάτες κατέθεσαν στο δικαστήριο (κι έγιναν πιστευτοί) ότι οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη τους για εργασία.
Τη διερεύνηση της παρούσας υπόθεσης χειρίστηκε το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Όπως πληροφορούμαστε, η Εισαγγελία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εφεσιβάλει την ποινή φυλάκισης με αναστολή που επιβλήθηκε στο ανδρόγυνο.