Αποφασίζει για τετράμηνα η Βουλή, τροπολογίες Βουλευτών στην πρόταση του ΥΠΑΝ
Με τη μορφή του κατεπείγοντος προωθούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, για ψήφιση οι κανονισμοί που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων.
Ενώ στο τέλος Μαΐου η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, αναμένεται να παρουσιάσει νομοσχέδιο για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων από τη νέα σχολικά χρονιά, για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας προτείνει μείωση της βαρύτητας της γραπτής εξέτασης του δεύτερου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς 2022-2023 από 40% σε 20%, με νομοθετική ρύθμιση. Προβλέπεται επίσης μείωση της εξεταζόμενης ύλης στο 60% της διδαχθείσας.
Το σκεπτικό πίσω από την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης από το Υπουργείο είναι η μείωση της ανησυχίας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών που με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών αναμένεται να συμβάλουν στη μεγιστοποίηση των επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, ανακοίνωσε χθες ότι θα κατατεθούν συνολικά τρεις τροπολογίες για τους εν λόγω κανονισμούς, μία από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία και μία από το ΑΚΕΛ και ίσως και από μία άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.
O Ζαχαρίας Κουλίας, σε δηλώσεις του στη Βουλή την Τετάρτη, είπε ότι «για να είναι ισοσκελισμένο και δίκαιο πρέπει το 1ο τετράμηνο η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης να είναι 60 – 40 όπως και στο 2ο και το 3ο τετράμηνο 80 – 20 για να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές».
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Αντρέας Θεμιστοκλέους δήλωσε χθες στη Βουλή ότι θα πρέπει να μείνουν ως έχουν φέτος οι εξετάσεις και, εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει τις εξετάσεις τετραμήνων, αυτό να ισχύσει με τη νέα σχολική χρονιά.
Παράλληλα η Ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει για τη διεύρυνση του ωραρίου εργασίας στη δημόσια υπηρεσία, ώστε να αμβλυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Ειδικότερα με τροποποιητικούς κανονισμούς που έχουν κατατεθεί διευρύνεται το ωράριο εργασίας στη δημόσια υπηρεσία κατά μισή ώρα πιο νωρίς σε σχέση με τα ισχύοντα. Παράλληλα διευρύνεται το ελαστικό ωράριο εργασίας, από μία ώρα που προβλέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε μία και μισή ώρα, από τις 7.00 π.μ./8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ./4.00 μ.μ.
Εξάλλου, για έγκριση οδηγείται στην Ολομέλεια και ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2023 ύψους €75 εκ.
Η δημοσιονομική επίπτωση που αναμένεται να προκύψει από τον υπό αναφορά συμπληρωματικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο 0,26% του ΑΕΠ.
Οι πρόσθετες πιστώσεις αφορούν επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο πρόσθετου πακέτου μέτρων για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που αφορούν στην περίοδο τιμολόγησης Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 (€54 εκατομ.).