Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εντοπίστηκε επικίνδυνος δίσκος κοπής – Εργαζόμενος έκοψε τέσσερα δάχτυλα
Εντοπίστηκε επικίνδυνος δίσκος κοπής – Εργαζόμενος έκοψε τέσσερα δάχτυλα

Εντοπίστηκε επικίνδυνος δίσκος κοπής – Εργαζόμενος έκοψε τέσσερα δάχτυλα

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ανακοίνωσε ότι διερευνώντας ατύχημα κατά το οποίο εργαζόμενος έκοψε τέσσερα δάχτυλά του, εντόπισε στην κυπριακή αγορά επικίνδυνο δίσκο κοπής. Προσθέτει ότι έχουν ληφθεί μέτρα σε συνεργασία με τον εισαγωγέα για απόσυρση όλων των προϊόντων από τα ράφια και προειδοποιεί εργοδότες, αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα και καταναλωτές για τον σοβαρό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει διερευνήσει ατύχημα που σχετίζεται με συγκεκριμένο δίσκο κοπής, διαμέτρου: 115mm, μάρκας iNGCO, με εμπορική ονομασία TCT Saw Blade και μοντέλο TSB111555. Διευκρινίζει ότι το προϊόν τοποθετήθηκε σε γωνιακό τριβέα και χρησιμοποιήθηκε ως κυκλικό πριόνι χειρός χωρίς τις κατάλληλες προστασίες και προστατευτικές διατάξεις και ως αποτέλεσμα εργαζόμενος έχασε τον έλεγχο του εργαλείου, με αποτέλεσμα να κόψει τέσσερα δάχτυλά του.

Διευκρινίζει ότι το προϊόν μπορεί να τοποθετηθεί σε γωνιακό τριβέα (σμιρίλιο) φορητού τύπου και ως εκ τούτου θα μπορούσε, αντίθετα στη χρήση για την οποία προορίζεται, ο γωνιακός τριβέας να χρησιμοποιηθεί ως δισκοπρίονο χειρός, χωρίς την κατάλληλη προστασία και προστατευτικές διατάξεις. Κατά συνέπεια, αυτό πιθανόν να προκαλέσει «κλώτσημα» ή απώλεια του ελέγχου του εργαλείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του χρήστη. Σημειώνει ότι η ανακοίνωση αφορά μόνο δίσκους κοπής που παράτυπα εφαρμόζονται σε γωνιακά τριβεία φορητού τύπου.

Επιπλέον το Τμήμα προσθέτει ότι το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Οδηγίας για τα Μηχανήματα, ούτε με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 60745-2-3 και καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που κατέχει το πιο πάνω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσει και να το απορρίψει με ασφάλεια.

Τέλος το Τμήμα αναφέρει ότι παρόμοιου είδους επικίνδυνα προϊόντα εντοπίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα στοιχεία τους έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX), για τα οποία το ΤΕΕ έχει εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Send this to a friend