Κοριτσίστικο φόρεμα αποσύρθηκε από την κυπριακή αγορά καθώς περιείχε κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Η Υπηρεσία ενημερώνει επίσης και για άλλα 8 παιδικά προϊόντα και είδη επίπλωσης που εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά την εβδομάδα από 27/03/2023 μέχρι 02/04/2023 και περικλείουν κινδύνους για τους καταναλωτές.
Σε ό,τι αφορά το κοριτσίστικο φόρεμα που εντοπίστηκε στο κατάστημα SKLAVENITIS CYPRUS LIMITED και έχει αποσυρθεί από την αγορά, έχει μοντέλο 361, με γραμμοκώδικα 5204745361067 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Το φόρεμα περιέχει κίνδυνο τραυματισμού από την παρουσία μακριών λειτουργικών κορδονιών στο ένδυμα τα οποία δένουν στο πίσω μέρος.
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, η Υπηρεσία ανακοίνωσε τα άλλα προϊόντα που εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά και είναι παιδικό κάθισμα μπάνιου μάρκα Mots d’enfants, μοντέλο 1953, κωδικός κατασκευής 2495396, με γραμμοκώδικα 3601029983625 και με χώρα κατασκευής τη Γαλλία. Περιέχει κίνδυνο τραυματισμού λόγω του ότι το παιδικό στήριγμα του καθίσματος μπάνιου είναι ανεπαρκές και ανατρέπεται εύκολα και δεν συμμορφώνεται με το πρότυπο το οποίο απαιτεί τα καθίσματα μπάνιου να παρέχουν υποστήριξη.
Επίσης εντοπίστηκε παιχνίδι σετ με μαγνητικά σφαιρίδια άγνωστης μάρκας, μοντέλο Amazon ASIN BO7H1X3K9Q και με χώρα κατασκευής την Γερμανία. Περιέχει κίνδυνο πνιγμού, τραυματισμού, διάτρησης, λοίμωξης ή απόφραξης του εντέρου σε περίπτωση κατάποσης περισσοτέρων του ενός μαγνήτη ή ενός μαγνήτη και ενός μεταλλικού αντικειμένου που είναι δυνατόν να έλξει το ένα το άλλο.
Ακόμη, βρέθηκε παιδικό αυτοκίνητο σε σχήμα πυροσβεστική μάρκας petit génie, μοντέλο 572817 PORTEUR BB, με γραμμοκώδικα 3491955728175 και με χώρα κατασκευής την Τουρκία. Περιέχει κίνδυνο εγκλωβισμού και τραυματισμού λόγω του ότι στο παιχνίδι υπάρχει σοβαρή ανεπάρκεια/αδυναμία με αποτέλεσμα να σπάσει η κολώνα του τιμονιού, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν τα δάχτυλα ή/και το παιδί μπορεί να πέσει και να τραυματιστεί.
Επίσης, παιχνίδι τζελ άγνωστης μάρκας, με γραμμοκώδικα 7392870168120 και με χώρα κατασκευής την Κίνα αναφέρεται ότι περιέχει χημικό κίνδυνο από την παρουσία υψηλής συγκέντρωσης βόριου στο παιχνίδι. Κατάποση ή επαφή με υπερβολική ποσότητα βορίου μπορεί να βλάψει την υγεία των παιδιών βλάπτοντας το αναπαραγωγικό τους σύστημα, προστίθεται.
Εξάλλου, εκπαιδευτικό παιχνίδι σε σχήμα λεωφορείο με τρία αφαιρούμενα κομμάτια (σκούρο μπλε, πορτοκαλί και πράσινο), μάρκας Rubbabu, μοντέλο RU23273, με κωδικό κατασκευής 3220, με γραμμοκώδικα 8904001232731 και με χώρα κατασκευής την Ινδία αναφέρεται πως περιέχει χημικό κίνδυνο από την παρουσία υψηλής συγκέντρωσης από νιτροσαμίνες στο παιχνίδι. Επισημαίνεται ότι κατάποση ή επαφή με υπερβολική ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας μπορεί να βλάψει την υγεία των παιδιών.
Σε ό,τι αφορά τα έπιπλα, πρόκειται για καναπέ μάρκας Habitat, μοντέλο Isla και με χώρα κατασκευής την Ρουμανία. Περιέχει κίνδυνο φωτιάς λόγω του ότι το προϊόν δεν πληρούσε τα απαιτούμενα πρότυπα πυρασφάλειας και εάν ήταν εκτεθειμένο σε γυμνή φλόγα, το ύφασμα του καλύμματος θα μπορούσε να πάρει φωτιά πολύ εύκολα.
Για καναπέ μάρκας Habitat, μοντέλο Jackson και με χώρα κατασκευής την Ρουμανία αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος φωτιάς λόγω του ότι το προϊόν δεν πληρούσε τα απαιτούμενα πρότυπα πυρασφάλειας και εάν ήταν εκτεθειμένο σε γυμνή φλόγα, το ύφασμα του καλύμματος θα μπορούσε να πάρει φωτιά πολύ εύκολα. Επίσης Καναπέ/σκαμπό μάρκας Habitat, μοντέλο Eton και με χώρα κατασκευής τη Ρουμανία περιέχει κίνδυνο φωτιάς για τους ίδιους λόγους.
Η Υπηρεσία σημειώνει ότι εκτός από το φορεματάκι, είναι πιθανό και τα υπόλοιπα προϊόντα να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων.
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως τη διάθεση τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία.
Καλεί επίσης τους καταναλωτές σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή από το κατάστημα από το οποίο τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να την ενημερώσουν σχετικά.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη ασφαλούς προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται σε αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο δύο ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.
Στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονο του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.