Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Για 8η χρονιά μαθητικό πρόγραμμα για ανάδειξη πολιτιστικού πλούτου του τόπου
Λάρνακα: Για 8η χρονιά μαθητικό πρόγραμμα για ανάδειξη πολιτιστικού πλούτου του τόπου

Λάρνακα: Για 8η χρονιά μαθητικό πρόγραμμα για ανάδειξη πολιτιστικού πλούτου του τόπου

 

 

Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες και πολλοί εκπαιδευτικοί γνώρισαν με βιωματικό τρόπο άγνωστες γωνιές της Κύπρου και εμβάθυναν σε κάποιες γνωστές, στα οκτώ χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα των μαθητικών περιηγήσεων στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου, όπως ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου.

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από την Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η επαρχιακή ημερίδα Λάρνακας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου. Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας, τον οποίο ανέγνωσε η Δρ Ελιάνα Χατζηιωάννου, είπε ότι ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος είναι τόσο η μελέτη όσο και ανάδειξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου, η καλλιέργεια δημιουργικής και κριτικής σκέψης και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

 

«Αναπτύσσοντας τις εργασίες τους τα παιδιά συνειδητοποιούν την τεράστια αξία της άυλης θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Το νησί μας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων καθίσταται θησαυροφυλάκιο όχι λόγω του πλούτου της χλωρίδας και της πανίδας του αλλά και του μακραίωνου πολιτισμού του και της πολυτάραχης ιστορίας του» είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος ανέφερε πως το πρόγραμμα «γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί η διαχρονική αγάπη του λαού μας προς την Εκκλησία και την πατροπαράδοτη πίστη του προς τον ζώντα Θεό. Επιπλέον μαρτυρείται η τεράστια συμβολή της Εκκλησίας μας στους αγώνες για την εθνικοθρησκευτική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του».

Στην εκδήλωση, το Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων παρουσίασαν την χαρτογράφηση των παρεκκλησιών του Δήμου Λευκάρων, το Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου παρουσίασε το περιβόλι του Αγίου Λαζάρου, το Γυμνάσιο Δροσιάς παρουσίασε τα Δροσολαζάρεια, τις λαογραφικές παραδόσεις για τον Άγιο Λάζαρο. Το Γυμνάσιο Λιβαδιών παρουσίασε το θέμα ο Άγιος Λάζαρος στην Καινή Διαθήκη και ο βίος του ενώ το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού παρουσίασε το θέμα Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου. Ναός – Αρχιτεκτονική – Ιστορία.

Send this to a friend