Ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση ασθενών στα φαρμακεία
Οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκάλεσαν προβλήματα στην εξυπηρέτηση ασθενών στα φαρμακεία. Και αυτό εξαιτίας της νομοθεσίας, στην βάση της οποίας λειτουργεί το λογισμικό του οργανισμού.
Ελένη Πιέρα, Πρόεδρος Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Το σύστημα δεν επιτρέπει να δώσουμε γενετική αντικατάσταση που μπορεί να κάνει ο φαρμακοποιός είναι μόνο προς το φθηνότερο βάσει νομοθεσίας. Και εγώ λέω η νομοθεσία έχει γίνει προ ΓεΣΥ θεωρώντας ότι θα είχαμε τις ιδανικές συνθήκες επάρκειας φαρμάκων.
Ως πρώτο μέτρο, οι λειτουργοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, θα παρεμβαίνουν στο λογισμικό αλλάζοντας τις συνεισφορές που πρέπει να καταβάλλει ο ασθενής για το φάρμακο.
Γνώσια Αχνιώτου, Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ
Να αλλάζουμε τις συνεισφορές των ακριβότερων προϊόντων ως και το φθηνότερο που είναι σε έλλειψη να μην υπήρχε στο σύστημα για να μπορεί ο φαρμακοποιός να δίνει το επόμενο ακριβότερο, το οποίο όσο υπάρχει έλλειψη θα έχει συνεισφορά μηδέν. Μετά όταν επιστρέψει θα αποκαθίστανται οι συνεισφορές οι οποίες υπήρχαν και πριν.
Ενώ από 20 Απριλίου, ο οργανισμός προχωρεί σε αλλαγές του λογισμικού με στόχο να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.
Γνώσια Αχνιώτου, Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ
Αφορά αλλαγή στο ότι όταν ένα προϊόν βρίσκεται σε έλλειψη, ενώ μέχρι τώρα ο γιατρός ακόμα και να το έβλεπε ή αν δεν το πρόσεχε, θα έβγαζε συνταγή με την αλλαγή που θα κάνουμε στο λογισμικό, δεν θα μπορεί ο γιατρός να βγάζει συνταγή, αλλά ο φαρμακοποιός θα μπορεί να την εκτελεί. Ουσιαστικά για να μην επιτείνεται το πρόβλημα, να βγαίνουν και άλλες συνταγές για προϊόντα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, λόγω αυτής της κατάστασης πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να αγοράσουν το φάρμακο ακολουθώντας -εκτός ΓεΣΥ – διαδικασία.
Πηγή: alphanews