Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δέκα υποτροφίες για σπουδές σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας για γυναίκες εξήγγειλε ο Πρόεδρος
Δέκα υποτροφίες για σπουδές σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας για γυναίκες εξήγγειλε ο Πρόεδρος

Δέκα υποτροφίες για σπουδές σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας για γυναίκες εξήγγειλε ο Πρόεδρος

Δέκα υποτροφίες για σπουδές σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας για γυναίκες άνω των 25 ετών που δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν μετά το Λύκειο, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Προεδρικό.

Οι υποτροφίες, οι οποίες θα δίνονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου θεσμοθετούνται σε ετήσια βάση και δίνονται εις μνήμη και προς τιμή της Δρας Χριστιάνας Κούτα, η οποία απεβίωσε το Σάββατο, «ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης των όσων έχει προσφέρει στον ακαδημαϊκό χώρο και πιο συγκεκριμένα για τη δράση της στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου, ωστόσο, λόγω του πένθους μετά το ατύχημα στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκε τελικά την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του, τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την πραγματική ισότητα των φύλων. «Οφείλουμε να εστιάσουμε στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων ώστε να είναι εφικτό για τις γυναίκες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα κοινά», σημείωσε.

«Παρά τα σημαντικά βήματα οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ακόμη δεν έχουμε πετύχει την πλήρη και ουσιαστική ισότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι το θέμα της ισότητας είναι πολιτικό θέμα.

Σύμφωνα με τους Δείκτες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, είπε, η Κύπρος κατατάσσεται 22η από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ως προς την ισότητα των φύλων, αφού η συμμετοχή γυναικών και ανδρών στη φροντίδα και στην εκπαίδευση των παιδιών ή των εγγονιών τους, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, καθώς και στην οικιακή εργασία είναι σαφώς μεγαλύτερη για τις γυναίκες.

Λόγω έλλειψης χρόνου, που αφιερώνεται κυρίως στη φροντίδα της ευρύτερης οικογένειας, οι γυναίκες συμμετέχουν σαφώς λιγότερο, σε πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος σε χώρες που πέτυχαν την ίση εκπροσώπηση και την ανάδειξη των γυναικών σε κέντρα λήψεως αποφάσεων σε επιχειρήσεις, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, οι ποσοστώσεις ήταν μόνο ένα μεταβατικό στάδιο, σημείωσε ότι έφτιαξαν δομές που συνέβαλαν ουσιαστικά ώστε οι γυναίκες που έχουν αντικειμενικά πολλούς ρόλους, να έχουν δεδομένα τέτοια που τις απελευθέρωσαν και τους άφησαν χρόνο να ασχοληθούν με όλα όσα θέλουν χωρίς τις όποιες ενοχές.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δημιουργία υπηρεσιών στήριξης οικογενειών, εφαρμόζοντας ευέλικτο ωράριο για τους γονείς, περισσότερη άδεια στους πολυτέκνους, στους μονογονείς και στους γονείς αναπήρων, μέσα από τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών στους χώρους εργασίας, με χώρους ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων για παιδιά, όπου θα βρίσκονται με ασφάλεια, με δομές φροντίδας ηλικιωμένων, μέσα μαζικής συγκοινωνίας, και άλλες σχετικές και στοχευμένες δράσεις.

«Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε ο κάθενας και η κάθεμια να μπορεί να απολαύσει το σύνολο των δικαιωμάτων του», σημείωσε, αναφέροντας ότι η ίση εκπροσώπηση θα έχει πολλαπλά οφέλη ως προς την αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων, «εφόσον είναι γνωστά σε όλους τα γυναικεία χαρακτηριστικά της επιμονής, της μεθοδικότητας, του πρακτικού μυαλού, της ενσυναίσθησης, του πολύ έντονου αισθήματος δικαιοσύνης». «Όλα αυτά θα συμβάλουν σε όλους τους τομείς, είμαι απόλυτα βέβαιος για αυτό και για μένα η επίτευξη του στόχου της έμφυλης ισότητας αποτελεί μονόδρομο», σημείωσε.

Είναι γι’ αυτό, σημείωσε, που μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι και η αποδόμηση των προκαταλήψεων. «Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε, δημιουργώντας κουλτούρα έμφυλης ισότητας αρχίζοντας από την παιδεία που έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην επίτευξη αυτού του στόχου», είπε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι στον τομέα «εξουσία» οι άντρες υπερ-εκπροσωπούνται σε σύγκριση με τις γυναίκες σε όλους τους τομείς: της πολιτικής, της οικονομίας, όπως και στα διοικητικά συμβούλια ερευνητικών οργανισμών και των ΜΜΕ. Γι’ αυτό, είπε, «αποφάσισα ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας θα έπρεπε οπωσδήποτε να ενσωματωθεί η διάσταση του φύλου και να ενσωματωθεί οριζόντια σε όλους τους πυλώνες και όλες τις πολιτικές μας προτεραιότητες, με αριθμό συγκεκριμένων, υλοποιήσιμων και μετρήσιμων δράσεων».

Όταν αναφερόμαστε στη διάσταση του φύλου θα πρέπει το κράτος να μη λαμβάνει αποφάσεις εάν πρώτα δεν διασφαλίσει πως οι πολιτικές αυτές θα έχουν θετικό ισότιμο αντίκτυπο στο 50% του πληθυσμού του, ανέφερε. «Θα πρέπει δηλαδή, όταν υιοθετείς μια πολιτική, να διασφαλίζεις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την ισότιμη απήχηση σε όλο τον πληθυσμό του, ανεξαρτήτως φύλου, και πως όλοι και όλες θα επωφελούνται ισότιμα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, «έχουμε αγγίξει για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας σχεδόν το 45% συμμετοχής γυναικών». Επιπρόσθετα, ως προς τη διαδικασία προώθησης νομοσχεδίων, ο Πρόεδρος είπε ότι πριν την υιοθέτησή τους σε συνεργασία με το Γραφείο της Επίτροπου Ισότητας των Φύλων θα γίνεται σχετικός έλεγχος που θα αφορά συγκεκριμένα την έμφυλη διάσταση και την ανάγκη να διασφαλίζεται η ισότιμη απήχηση και επίδρασή τους σε όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως φύλου.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμος στόχος της διακυβέρνησής του είναι όλες οι γυναίκες να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για τη δική τους ζωή, είτε αυτό αφορά στον οικογενειακό προγραμματισμό, αν θέλουν να σπουδάσουν, τι να σπουδάσουν, να εργαστούν σε λεγόμενα «μη παραδοσιακά γυναικεία» επαγγέλματα, να συμμετέχουν ισότιμα, ώστε να ζουν αυτόνομα αλλά και να αμείβονται ισότιμα.

«Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδομήσουμε τις οποιεσδήποτε προκαταλήψεις και στερεότυπα ώστε να αρθούν τα εμπόδια, τα έμφυλα στερεότυπα και να πετύχουμε μια δικαιότερη κοινωνία. Να επιτρέψουμε στα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, στις γυναίκες και στους άνδρες να φτάσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους και να κυνηγήσουν με αισιοδοξία το μέλλον και τα όνειρα τους όποια αυτά είναι βάσει των δικών τους ελεύθερων επιλογών», κατέληξε.

Η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, στην ομιλία της τόνισε ότι η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και η πλήρης διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, αποτελεί σημαντικό ζητούμενο και προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όλων των κοινωνιών.

Με τη θεσμοθέτηση του Γραφείου Επίτροπου Ισότητας θα οριστεί σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία άτομο το οποίο θα εργάζεται σε συντονισμό με το Γραφείο Επιτρόπου για να υλοποιηθεί η Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα. «Στόχος, πέραν της υλοποίησης των δράσεων της Στρατηγικής, είναι προσπάθεια εμπέδωσης της έμφυλης κουλτούρας στην κρατική μηχανή», σημείωσε.

Η κ. Χριστοδούλου έδωσε έμφαση στην εφαρμογή της πολιτικής του κρατικού έμφυλου προϋπολογισμού. «Στόχος της πολιτικής αυτής είναι ο δίκαιος καταμερισμός του προϋπολογισμού ώστε να έχουμε ισότιμη κατανομή των πόρων στους άντρες και στις γυναίκες», σημείωσε.

Άλλη μια σημαντική πολιτική αφορά τη μείωση του χάσματος αμοιβών, ανέφερε η Επίτροπος, καθώς, όπως είπε στην Κύπρο για κάθε 1 εύρω που παίρνουν οι άντρες, οι γυναίκες παίρνουν 90 σεντς, ενώ, όσον αφορά τις συντάξεις, το χάσμα βρίσκεται στο 37,2%. Για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών, η Επίτροπος σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εργασίας και επόμενο βήμα είναι ο κύκλος επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αναφερόμενη στη θεσμοθέτηση των ποσοστώσεων, είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή της οδηγίας, η οποία εξασφαλίζει ότι τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή τουλάχιστον το 33% όλων των διοικητικών στελεχών των επιχειρήσεων προέρχονται από το υπο-εκπροσωπούμενο φύλο.

Επιπρόσθετα, και στο πλαίσιο των πολιτικών του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, προωθείται η επιδότηση και επέκταση των ωραρίων λειτουργίας για βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξη παιδιών, καθώς και η δημιουργία νέων δομών φροντίδας για άτομα ηλικιωμένα, για φύλαξη παιδιών και άτομα με αναπηρίες, με σκοπό την ομαλή επανένταξη των γονιών στην αγορά εργασίας.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε και στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. «Αξιοποιώντας την γεωγραφική μας θέση και την ιδιότητα μας ως Κράτος Μέλος της ΕΕ, προωθούμε σχετικές δράσεις σε γειτονικές χώρες μέσα στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μας πολιτικής», σημείωσε.

Αναφερόμενη στη βία κατά των γυναικών, σημείωσε ότι στην Κύπρο 1 στις 4 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μια μορφή βίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, επειδή είναι γυναίκες και τόνισε τη σημασία συστηματικών εκστρατείών ενημέρωσης, σε συνεργασία και με τα ΜΜΕ. «Θα αξιολογήσουμε τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Σπίτι της Γυναικάς, ενός δια-τμηματικού χώρου για γυναίκες θύματα, με στόχο τυχόν βελτιώσεις του αλλά και δημιουργία νέων δια τμηματικών κέντρων για παροχή υπηρεσιών σε άλλες επαρχίες», ανέφερε.

Send this to a friend