Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», ζητά την δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής στη Κύπρο
Ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», ζητά την δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής στη Κύπρο

Ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», ζητά την δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής στη Κύπρο

Ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», προωθεί την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, σε επιμέρους ομάδες και κοινωνικούς φορείς για το αυξανόμενο πρόβλημα των ιογενών ηπατιτίδων, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Προμηθέας αναφέρει ότι όπως γνωρίζετε,  το μείζον για εμάς θέμα είναι η πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία , παρακολούθηση, η ψυχολογική στήριξη και φροντίδα των ασθενών με οξεία και χρόνια νοσήματα ήπατος – χοληφόρων ως επίσης εκ των ουκ άνευ είναι και η εξειδικευμένη μεταχείριση και αντιμετώπιση των οποιονδήποτε επιπλοκών των μεταμοσχευμένων μας ασθενών.

Κατόπιν σειράς συζητήσεων, έχουμε καταγράψει τις ανάγκες και τις αδυναμίες τόσο στην θεραπεία όσο και στην παρακολούθηση των ηπατοπαθών στα πλαίσια του ΓΕΣΥ. Πάγιο αίτημα μας ήταν και είναι η δημιουργία Ηπατολογικής κλινικής σε δημόσιο νοσηλευτήριο και η θεσμοθέτηση συνεργασίας με εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού σε θέματα Ηπατολογίας.

 

 

Κατά την άποψη μας για τον σχεδιασμό, την δημιουργία και την βέλτιστη λειτουργία της Ηπατολογικής κλινικής, αλλά και των ήδη προσφερόμενων υπηρεσιών είναι σημαντική η ανάπτυξη των εξής σημείων:

  1. Δημιουργία νοσηλευτικών κλινών
  2. Στελέχωση του με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό , όπως γιατροί με εξειδίκευση στην Ηπατολογία, και μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό.
  3. Εξειδικευμένος εξοπλισμός , όπως για παράδειγμα το Fibroscan ( ελαστογραφία ήπατος ) και δυνατότητα διενέργειας εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων.
  4. Πρωτόκολλα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού ( εκπαίδευση από την αρχή της διάγνωσης ενός ηπατοπαθούς, κατά την διάρκεια της πορείας του μέχρι την μεταμόσχευση, αλλά και μετεγχειρητικά ).
  5. Συνεργασία με εξειδικευμένα Ιατρικά και Μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζεται ήδη το Υπουργείο, η και οποιαδήποτε άλλα κέντρα εγνωσμένου κύρους με αποτέλεσμα την εξασφάλιση εμπειρογνωμοσύνης (expertise ) μέσω καθοδήγησης, συμβουλών, εκπαίδευσης, ανταλλαγής πληροφοριών, εφαρμογής ενιαίων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και επίλυσης προβλημάτων. Αυτά τα πρωτόκολλα είναι πολύ σημαντικά διότι θα ακολουθούνται τα ίδια για όλους τους ασθενείς.  Κάτι τέτοιο σήμερα δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα καθυστερημένες διαγνώσεις/θεραπείες η και λάθος διαγνώσεις.
  6. Δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τους γιατρούς ανά πάσαν στιγμή, μέσω οποιασδήποτε πλατφόρμας επικοινωνίας μας παρέχεται ( viber, skype, κ.α.).
  7. Οι γιατροί των μεταμοσχευτικών κέντρων του εξωτερικού , να έρχονται στην Κύπρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο για την καλύτερη παρακολούθηση, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών, όσο και τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο, για όσους χρήζουν μεταμόσχευσης.
  8. Τα όργανα των Κυπρίων Δωρητών Οργάνων να δίνονται στα ιατρικά κέντρα με τα οποία θα υπάρχει ήδη συνεργασία.
  9. Συλλογή στοιχείων ασθενών ( π.χ. πόσοι είναι μεταμοσχευμένοι, οι ηπατοπαθείς με ηπατίτιδες, με κίρρωση κ.α. ), ούτως ώστε να είναι εφικτή η Ηπατολογική μελέτη στην Κύπρο.

Ένα παράδειγμα που έχουμε υπόψιν μας είναι το Παιδιατρικό Κέντρο Ήπατος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου εδώ και χρόνια μέσω τεχνικής συμφωνίας με το Kings College Hospital καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών. Ίσως αυτό το  παράδειγμα  να  βοηθήσει ώστε να προχωρήσουμε σε μια νέα συνεργασία και για τους ενήλικες.

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να εμπλακούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές και συνεργασίες».

Send this to a friend