Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κατεχόμενα: “Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη διαπραγματεύσεων”
Κατεχόμενα: “Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη διαπραγματεύσεων”

Κατεχόμενα: “Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη διαπραγματεύσεων”

Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Eργκιούν Ολγκούν, λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή των δύο «λαών».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι μιλώντας σε εκπομπή στον παράνομο «Μπαϊράκ» ο κ. Ολγκούν δήλωσε ότι ο κ. Τατάρ θα έχει συνάντηση με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ, Rosemary DiCarlo την Τετάρτη 15 Μαρτίου.

«Η μία από τις δύο εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέα είναι η Rosemary DiCarlo. Ο άλλος είναι ο Miroslav Jenca. Στους δύο ανατέθηκε να διερευνήσουν αν υπάρχει κοινό έδαφος. Ο Μiroslav Jenca είχε έρθει στην Κύπρο προηγουμένως και συναντηθήκαμε μαζί του. Έκανε έρευνα για κοινό έδαφος. Τώρα έρχεται η προϊσταμένη του Jenca, η Rosemary DiCarlo, η Πρώτη Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας», είπε. «Ο σκοπός της επίσκεψής της είναι να λάβει από εμάς και από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ειδικά μετά τις εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την ανάληψη καθηκόντων από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, τις σκέψεις και τις προοπτικές σε σχέση με την κυπριακή διένεξη για το επόμενο διάστημα, τις απόψεις μας για το κοινό έδαφος για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Κόλιν Στιούαρτ με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο  κ. Ολγκούν είπε ότι «μοιράστηκαν τις σκέψεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν κοινό έδαφος στο πλαίσιο».

Πρόκειται, είπε, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν. Ωστόσο, ισχυρίστηκε, «αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν τελειώσει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει τον διαμοιρασμό της εξουσίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά και επιδιώκει συμβιβασμό στη βάση της ισότητας σε όλες τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις υπό τη στέγη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει μόνο έναν συμβιβασμό με βάση τη νομιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο Εργκούν Ολγκούν πρόσθεσε ότι ακόμη και αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των πλευρών δεν πρέπει να είναι αιχμάλωτα αυτής της διαφωνίας. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή των δύο λαών. Στην αρχή της κοινής εργασίας, πρέπει να προετοιμαστούμε έντονα για την ετοιμότητα για σεισμούς στην Κύπρο και να καταπολεμήσουμε τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Ως εκ τούτου, επιθυμούμε να εργαστούμε έντονα το επόμενο διάστημα για την προετοιμασία μηχανισμών που σχετίζονται με αυτά. Θα το θέσουμε στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντηση με την ΝτιΚάρλο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλέξει Ευρωπαίους πολιτικούς στο Κυπριακό, ο κ. Ολγκιούν είπε ότι πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται δύο μέρη και τρεις εγγυήτριες χώρες.

«Εάν εμπλακούν τρίτα μέρη εκτός από αυτά, φέρνοντας στο τραπέζι τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και αυτά της ΕΕ, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περιπλοκή του ζητήματος. Για αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ βρίσκεται σε ουδέτερη θέση… Είμαστε εναντίον μηχανισμών που είναι προκατειλημμένοι και θα προσπαθήσουν να εισάγουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα ή τα συμφέροντα της ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία», είπε.

«Για τον λόγο αυτό, είμαστε απολύτως αντίθετοι στην επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμπεριλάβει την ΕΕ στη διαδικασία. Αυτό το είχαν ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν. Είμαστε αποφασισμένοι ότι η διαδικασία θα παραμείνει στη βάση της κυπριακής πραγματικότητας, υπό τη στέγη του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε.

Ο Μάριο Νάβα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν που ασχολείται με την Κύπρο, θα βρίσκεται στην Κύπρο εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε ο κ. Ολγκούν, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα έχουν συνάντηση και με αυτόν. «Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Θέλουμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με την ΕΕ και οι πολιτικοί μας, συμπεριλαμβανομένου του Ερσίν Τατάρ, να έχουν πιο εντατική και άμεση επαφή με την ΕΕ», δήλωσε.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είχε λάβει θετική ανταπόκριση στο παρελθόν στις προσπάθειες της να επισκεφθεί ο Τατάρ τις Βρυξέλλες, ανέφερε προσθέτοντας ότι θα θέσουν ξανά αυτό το ζήτημα. Καταλήγοντας ο Ολγκούν υποστήριξε ότι οι επαφές του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις Βρυξέλλες είναι μόνο σε επίπεδο γραφειοκρατών, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος είναι γραφειοκράτης και ανέφερε ότι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν επαφές σε πολιτικό επίπεδο.

Send this to a friend