
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η κοινοπραξία Kition Ocean Port θ’ ανακοινώσει επίσημα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11.00 το πρωί την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λάρνακας με τον Πειραιά εν’ όψει της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου. Στη διάσκεψη, που θα γίνει στα γραφεία της Kition θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι του ΕΒΕ Λάρνακας και της ΕΤΑΠ.
Την ανάπτυξη δικτύου με σκοπό την από κοινού συνεργασία με επίκεντρο τις κυπριακές δαντέλες και με απώτερο στόχο τις προσπάθειες για εγγραφή τους στον Παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη συνάντηση που έγινε στην Αθηένου, παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι, οι Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων και άλλοι εκπρόσωποι των Δήμων Αθηένου και Λαπήθου, των Κοινοτικών Συμβουλίων Ομόδους και Κοιλανίου και του Ομίλου Κοιλανιωτών.
Ο Δήμαρχος Αθηένου εισηγήθηκε «όλοι οι φορείς να συνεργαστούν και να ζητήσουν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού, την προώθηση ενεργειών και αίτησης για από κοινού εγγραφή των κυπριακών δαντέλων «βενίς» ή «πιττωτές» της αθηενίτικης ολόπλουμης δαντέλας, της πιπίλλας και των φερβολιτών, στον Παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ».
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση θα ήταν και ο Δήμαρχος Καραβά, ο οποίος όμως δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί, ωστόσο «σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησε με τις ενέργειες που γίνονται».
Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, το έργο των δύο αντιπλημμυρικών φραγμάτων που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024 και θα βοηθήσει τόσο στην προστασία των περιοχών από τυχόν πλημμύρες όσο και στην γεωργική ανάπτυξη της περιοχής.
Το έργο «περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φραγμάτων τύπου σκληρού επιχώματος επί των χείμαρρων Καμμίτση και Αρχαγγέλου που αποτελούν τους δύο κύριους συμβάλλοντες του ποταμού Αραδίππου.
Το έργο θα στοιχίσει περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ και η διάρκεια σύμβασης θα είναι 36 μήνες. Οι εργασίες άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2020 με αναθέτουσα αρχή το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ενώ το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α» κατά την προγραμματική περίοδο 2021 2027».