Από τη Φουκουσίμα, τον Μάρτιο 2011, στην Τουρκία και τη Συρία, τον Φεβρουάριο 2023 – Η απειλή του Άκιουγιου
Εκ μέρους της Κυπριακής Αντιπυρηνικής Πλατφόρμας εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, σπίτια και γη μετά τον πρόσφατο σεισμό που μετέτρεψε πόλεις και χωριά σε ερείπια.
Η τραγωδία επιβεβαιώνει και υπογραμμίζει τον υψηλό κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή από ένα νέο σεισμό και τις επιπτώσεις του στον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τον Οκτώβριο του 2023. Η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα, με μέλη από όλη την Κύπρο, έχει επικεντρώσει εδώ και καιρό όλες τις προσπάθειές της για ευαισθητοποίηση των Κυπρίων δίνοντας έμφαση στη μεγάλη πιθανότητα ενός σεισμού και τις επιπτώσεις του στον πυρηνικό εργοστάσιο Άκιουγιου.Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε επαφή με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να ασκήσουμε πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να εξετάσει τον υψηλό κίνδυνο τόσο για τον λαό της, όσο και για τους λαούς στις γειτονικές χώρες και να τερματίσει τα σχέδιά της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής του 2021 για την Τουρκία (άρθρο 4) «…επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδιά της για τον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου και να διαβουλευθεί με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις στο έργο Άκιουγιου, το οποίο θα βρίσκεται σε περιοχή επιρρεπή σε ισχυρούς σεισμούς, αποτελώντας έτσι μείζονα απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την περιοχή της Μεσογείου στο σύνολό της·…”.
Έκτοτε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι απόψεις της Επιτροπής έχουν ληφθεί υπόψη· είναι εκπληκτικό πως μετά από την τελευταία αυτή τραγωδία, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείαςRosatom, υποστήριξε ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στο εργοστάσιο. Αυτό είναι αρκετά παραπλανητικό. Μα και στη Φουκουσίμα (11 Μαρτίου 2011) δεν ήταν ο σεισμός που κατέστρεψε τον πυρηνικό σταθμό αλλά το επακόλουθο τσουνάμι και οι συνέπειές του που διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και, ως εκ τούτου, το σύστημα ψύξης.
Η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα, τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να ασκήσουν πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τα σχέδιά της για τον πυρηνικό σταθμό Άκιουγιου. Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο, από την ίδια κατασκευάστρια εταιρεία Rosatom.
Ενισχύουμε το όραμά μας για μια Μεσόγειο χωρίς πυρηνικά!