Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πρόσκληση για Διάλεξη με εισηγητή τον π.Λάζαρο Γεωργίου: “Το Λαζάριο της Βηθανείας, ο πρώτος τάφος του Αγίου Λαζάρου”
Πρόσκληση για Διάλεξη με εισηγητή τον π.Λάζαρο Γεωργίου: “Το Λαζάριο της Βηθανείας, ο πρώτος τάφος του Αγίου Λαζάρου”

Πρόσκληση για Διάλεξη με εισηγητή τον π.Λάζαρο Γεωργίου: “Το Λαζάριο της Βηθανείας, ο πρώτος τάφος του Αγίου Λαζάρου”

Την προσεχή Τρίτη (14 Μαρτίου) προσκαλείστε στην 9η Διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου με θέμα: Το Λαζάριο της Βηθανείας, ο πρώτος τάφος του Αγίου Λαζάρου”. 

Εισιγητής της πιο πάνω διάλεξης είναι ο αρχιμανδρίτης π. Λάζαρος Γεωργίου που γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1963. Μετά το πέρας της φοίτησής του στο Λύκειο Μακαρίου Γ΄ στην Λάρνακα, σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1985 μεταβαίνει στο Άγιο Όρος όπου κείρεται μοναχός στην Νέα Σκήτη της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, από τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό. Το 1987 εγκαθίσταται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και αναλαμβάνει το διακόνημα του βιβλιοθηκάριου και γραμματέα της Μονής. Το 1995 επανέρχεται στην Κύπρο, χειροτονείται διάκονος και αργότερα το 1997 πρεσβύτερος και προχειρίζεται σε αρχιμανδρίτη υπό του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου. Υπηρέτησε ως Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα, επί μία δεκαετία. Εργάζεται ως Καθηγητής Θεολόγος Μέσης Εκπαίδευσης και υπηρετεί ως κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην  Παρεκκλησιά. Είναι κάτοχος του τίτλου Μάστερ της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως Πάφου.

Στη νέα έκδοση αναφερόμαστε στην Βηθανία και στον Τάφο του Αγίου Λαζάρου κατά τη βυζαντινή περίοδο. Περιγράφουμε μάλιστα τις τέσσερεις περίφημες Βασιλικές, όπως αυτές κατά χρονολογική σειρά μαρτυρούνται. Αναφορά εκτενής γίνεται και στα περίφημα ψηφιδωτά και στο μοναστήρι που ιδρύθηκε από τους Σταυροφόρους μεταξύ του 1138 και 1144 μ.Χ..

Αναφορά γίνεται και για το οδοιπορικό της Αιθερίας. Εκτός από την πλήρη περιγραφή που παρέχει το Οδοιπορικό δείχνει τη διαχρονικότητα κάποιων τελετουργικών, όπως η ανάγνωση για την έγερση του Λαζάρου που προέρχονταν από το ευαγγέλιο του Ιωάννου, κάτι που τηρείται έως σήμερα. Δίδονται επίσης οι ανάλογες περιγραφές – Τυπικό των τελετών από το σπουδαίο αυτό κείμενο.

Όλες οι λεπτομέρειες: 

 

 

Send this to a friend