Δύο αργυρά μετάλλια για τον Κλάδο της ΤΕΣΕΚ Λάρνακας στον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης
Δύο αργυρά μετάλλια κατέκτησε ο κλάδος «Ξενοδοχειακά και Επισιτιστικά Επαγγέλματα» της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) Λάρνακας, στον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής της Νοτίου Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 17-21 Φεβρουαρίου και ο Κλάδος συμμετείχε για 2η φορά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές/μαθήτριες που διαγωνίστηκαν, επέδειξαν σθένος, πάθος, ενθουσιασμό, επαγγελματική πειθαρχία αλλά και μαγειρικές τεχνικές που κατέπληξαν κριτές και επισκέπτες. “Οι μελλοντικοί/μελλοντικές Σεφ της ΤΕΣΕΚ Λάρνακας πέτυχαν να διακριθούν σε δύο από τις μεγαλύτερες κατηγορίες του διαγωνισμού, “Two to tango” και “Best school of the year” και να κερδίσουν τα δύο αργυρά μετάλλια”, σημειώνεται.
Στην κατηγορία “Τwo to tango” συμμετείχαν οι μαθητές David Basavab και Γιώργος Σπύρου του 2ου έτους, ενώ στην κατηγορία “Best school of the year” συμμετείχαν οι μαθήτριες Μυροφόρα Χήρα και Νικοδήμη Τίρκα, καθώς και ο μαθητής Αντρέας Γεωργίου, επίσης του 2ου έτους.
Η επιτυχία για τους/τις μαθητές/μαθήτριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τη Διεύθυνση της ΤΕΣΕΚ Λάρνακας είναι μεγάλης σημασίας, αφού μέσα από τη συμμετοχή σε τέτοιας εμβέλειας διαγωνισμούς, διαφαίνεται το υψηλό εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο που παρέχεται στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Οι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (Word Association – WACS).
Οι χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία, ενώ οι κριτές, οι οποίοι είχαν ένα δύσκολο έργο να επιτελέσουν, προέρχονταν από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική, τη Σουηδία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Σρι Λάνκα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οπως σημειώνεται, ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και προσελκύει μεγάλο αριθμό συμμετοχών, ενώ φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 400. Από την Κύπρο συμμετείχαν σχεδόν όλες οι ΤΕΣΕΚ, καθώς και αρκετές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες προσφέρουν Κλάδους συναφείς με τις Επισιτιστικές Τέχνες.
Η αποστολή που εκπροσώπησε την ΤΕΣΕΚ Λάρνακας αποτελείτο από τους Εκπαιδευτές Μαγειρικής Κύπρο Μίτα, Ευαγόρα Χατζηπαύλου και Αντρέα Πασχάλη, καθώς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες, Αντρέα Γεωργίου, Γιώργο Σπύρου, David Basarab, Νικοδήμη Τίρκα και Μυροφόρα Χήρα. “Η εντατική προετοιμασία των μαθητών/μαθητριών αποδείκτηκε πολύ ωφέλιμη αφού έκλεψαν τις εντυπώσεις με τα πολύ θετικά σχόλια της κριτικής επιτροπής και όλων των παρευρισκομένων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι “σημαντική ήταν η παρέμβαση του Διευθυντή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βάρνας Βουλγαρίας, ο οποίος, εντυπωσιασμένος από την οργάνωση και την ομαδική συμμετοχή της αποστολής της ΤΕΣΕΚ Λάρνακας, προσέφερε δύο υποτροφίες για φοίτηση στο εν λόγω Πανεπιστήμιο”.
Η συμμετοχή στην κατηγορία “School of the Year” ξεχώρισε, καθώς η ΤΕΣΕΚ Λάρνακας ήταν η μοναδική Σχολή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχε σε αυτή την πλέον δύσκολη αναμέτρηση, ανάμεσα σε πανεπιστήμια, κολλέγια και άλλες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταλήγει.