Η κριτική από τα κόμματα, την κοινωνία και τα ΜΜΕ είναι καλοδεχούμενη, μάς βοηθά να βελτιωνόμαστε και είμαστε εδώ για να την ακούμε καθημερινά, απάντησε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που ακούγονται για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε την Δευτέρα.
Είπε ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού και ότι τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του θα κριθούν από το έργο τους.
Σε δηλώσεις, αναχωρώντας από τη Βουλή μετά την τελετή διαβεβαίωσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ξεκινά η δουλειά στη βάση ενός ξεκάθαρου πλάνου και σχεδιασμού, που έχουμε, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. «Άρα από αύριο δουλειά, δουλειά, δουλειά», είπε.
Ερωτηθείς για τα συναισθήματά του απευθυνόμενος στη Βουλή και κατ’ επέκταση τον λαό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι προσβλέπει σε μια πολύ στενή συνεργασία με τη Βουλή και είναι αισιόδοξος ότι θα πετύχει αυτή τη συνεργασία.
«Εκείνο που έχω να αναφέρω στον κυπριακό λαό είναι ότι πλέον αναλαμβάνουμε. Είναι η ώρα να κρινόμαστε και να ελεγχόμαστε καθημερινά και από τη Βουλή κα την ευρύτερη κοινωνία. Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου και για μένα αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια μας και εκεί θα στοχεύσουμε από την πρώτη μέρα», ανέφερε.
Σε παρατήρηση ότι δέχτηκε κριτική για τη σύνθεση του Υπουργικού και την εκπροσώπηση γυναικών στο 50/50 και μη υπουργοποίηση παλαιότερων στελεχών, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά, απάντησε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να γίνεται και καθημερινά.
«Εμάς μας βοηθά η κριτική. Δεν προσεγγίζω ποτέ αρνητικά την κριτική, αντιθέτως αν δεν σου κάνουν κριτική σημαίνει ότι δεν προσβλέπουν σε σένα ότι θα πράξεις ένα έργο. Χθες ανακοινώσαμε 25 διορισμούς, 14 άντρες και 11 γυναίκες από όλες τις επαρχίες της Κύπρου όπως είχα υποσχεθεί. Από κει και πέρα, ναι υπάρχει η συμμετοχή δύο πρώην Υπουργών με ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο» ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τοn διορισμό Μάκη Κεραυνού στέλνει το μήνυμα της σοβαρότητας, της συνέχειας στην οικονομία, λέγοντας ότι «ακούσατε σήμερα τη σημασία που δίδω στην οικονομία, στη συνέχιση αυτής της πορείας».
Για τον κ. Ιωάννου είπε ότι με επιτυχία εφάρμοσε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ και καλείται τώρα ως ΥΠΕΣ να εφαρμόσει μια άλλη, πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.
«Δεν αξιοποιήθηκαν μέλη του νυν Υπουργικού Συμβουλίου. Όταν αναφέρθηκα σε μη διορισμούς/επαναδιορισμούς Υπουργών αφορούσε κατά κύριο λόγο το νυν Υπουργικό συμβούλιο» ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι είχε γίνει θέμα τότε με τον ΔΗΣΥ μετά από μια συνέντευξη που είχε δώσει στην “Καθημερινή” και είχε γίνει η γνωστή του δήλωση.
«Εν πάση περιπτώσει πάμε μπροστά, εμείς θέλουμε την κριτική καθημερινά, είναι καλοδεχούμενη και θα κριθούμε από το έργο μας», ανέφερε.
Σε άλλη παρατήρηση για τον αριθμό των γυναικών στο Υπουργικό και όχι σε όλο το κυβερνητικό σχήμα, απάντησε ότι δεν είναι μόνο το Υπουργικό, που θα κληθεί να εφαρμόσει το κυβερνητικό έργο και ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υπάρχει μια τέτοια εκπροσώπηση γυναικών.
Σε άλλη ερώτηση για πληροφορίες για δυσαρέσκεια μεταξύ των κομμάτων που τον στήριξαν για τη σύνθεση του Υπουργικού, ο νέος Πρόεδρος απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους των κομμάτων που τον στήριξαν και ότι οι αρχηγοί των κομμάτων «θα σας πουν καλύτερα».
«Εγώ προχώρησα όπως είχα δημόσια αναφέρει, λαμβάνοντας τα μηνύματα από την κοινωνία. Εκεί που θα κριθούμε όλοι μας είναι στο αν θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού και εγώ και τα μέλη του Υπουργικού και ευρύτερα οι συνεργάτες που έχω επιλέξει», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αύριο το πρωί θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα πριν από την ορκωμοσία του Υπουργικού.
Σε ερώτηση εξάλλου αν θα μετακομίσει στο Προεδρικό, ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που τον απασχολεί τώρα, και ότι «το κάθε τι στην ώρα του».
Αν θα παραμείνει ανοικτό το πολιτικό του γραφείο απάντησε αρνητικά γιατί, εξήγησε, δεν μπορεί να πηγαίνει και στα δύο γραφεία, διότι δεν θα υπάρχει ο χρόνος.
Επανέλαβε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη από τα κόμματα, την κοινωνία, τα ΜΜΕ και ότι «είμαστε εδώ για να ακούμε την κριτική και να βελτιωνόμαστε καθημερινά».