Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο τελευταίος επιζών συναγωνιστής του Αυξεντίου ήταν χθες στο μνημόσυνο (φώτο)
Ο τελευταίος επιζών συναγωνιστής του Αυξεντίου ήταν χθες στο μνημόσυνο (φώτο)

Ο τελευταίος επιζών συναγωνιστής του Αυξεντίου ήταν χθες στο μνημόσυνο (φώτο)

 

 

Ήταν και φέτος στο μνημόσυνο του Μάστρου στον Μαχαιρά.

Είναι εκεί κάθε χρόνο. Για 66 χρόνια. Κι όταν ο εκφωνητής ανήγγειλε ” Αντρέας Στυλιανού, συναγωνιστής του Αυξεντίου” για την κατάθεση στεφάνου, ταπεινός όπως πάντα ο 93χρονος σήμερα αγωνιστής της ΕΟΚΑ προχώρησε δύσκολα με τη βοήθεια του γιού του Μιχάλη σκύβοντας στο κρησφύγετο και προσπαθώντας να τοποθετήσει το στεφάνι του όσο πιό βαθειά μπορούσε μέσα σε κείνη τη σπηλιά που τόσα του θύμισε, με κίνδυνο να κτυπήσει.

Δεν έβαλε το στεφάνι του εκεί που ήταν τα άλλα. Ήθελε να δει τον Μάστρο, να τον αγκαλιάσει, να κουβεντιάσει μαζί του, όπως τότε… Και με όλη τη δύναμη του έσπρωξε το στεφάνι μέσα στο κρησφύγετο για να συναντήσει τον Γρηγόρη.

 

Ήταν η στιγμή που ο “Καδής” της ΕΟΚΑ απο τα Λαγουδερά, υποδηματοποιός το επάγγελμα τότε στο χωριό, συναντούσε και συνομιλούσε με τον Μάστρο του.

Θυμήθηκαν εκείνη την στιγμή τα όσα έζησαν μαζί μέσα στην στενή σπηλιά – αλλά και πριν στην Πιτσιλιά – τις τελευταίες κουβέντες πριν τους προστάξει με τη βροντερή φωνή του ” εσείς να βγείτε έξω”.

Και όταν τον ρώτησαν ” εσύ τί θα κάμεις”. ” Θα πολεμήσω” τους απάντησε χωρίς δισταγμό. “Θα πολεμήσω και θα πεθάνω”, επανέλαβε πιό δυνατά. ” Πρέπει να πεθάνω” ξαναείπε ακόμη πιό δυνατά. Και κάθε φορά που έλεγε ” πρέπει να πεθάνω ” το πρόσωπο του γινόταν πιό γαλήνιο και πιό λαμπερό.
” Καδή βγες πρώτος” προστάζει ο Αυξεντίου. Υπακούει.

Ακολουθούν οι άλλοι τρεις συντρόφοι Αυγουστής Ευσταθίου, Φειδίας Συμεωνίδης και Αντώνης Παπαδόπουλος. Τον Καδή οι αγγλοι τον κρύβουν απο τις κάμερες και τον οδηγούν στο αντίσκηνο. Δεν ήθελαν να τον δουν αιμόφυρτο και κακοποιημένο απο την πρώτη στιγμή που τον συνέλαβαν.

Γι αυτό και δεν τον βλέπουμε στην ιστορική ταινία της Μάχης του Μαχαιρά. Τους άλλους τρείς τους πρόλαβε η κάμερα. Τους κακοποίησαν λίγο αργότερα.

Όταν κάποτε ρώτησα τον Αντρέα Στυλιανού, ο άνθρωπος που είχε τη γενική ευθύνη κατασκευής του τελευταίου κρησφυγέτου, ποιός ήταν τελικά ο Αυξεντίου μου απάντησε: ” ο Μάστρος ήταν καλός χριστιανός, καλός Έλληνας και καλός άνθρωπος”.

Send this to a friend