Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δήμος Δερύνειας: Κίνητρα για να «ζωντανέψουν» τα Στροβίλια
Δήμος Δερύνειας: Κίνητρα για να «ζωντανέψουν» τα Στροβίλια

Δήμος Δερύνειας: Κίνητρα για να «ζωντανέψουν» τα Στροβίλια

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την παραχώρηση κινήτρων για βελτίωση των υφιστάμενων κατοικιών στα Στροβίλια, που για δεκαετίες ολόκληρες παραμένει μια εντελώς υποβαθμισμένη περιοχή, ζητά επιτακτικά ο Δήμος Δερύνειας. Πρόκειται για περιοχή που εγκαταλείφθηκε μετά τον πόλεμο του 1974, η οποία διοικείται από τις Βρετανικές Βάσεις κι εφάπτεται των κατεχομένων. 

Όπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο Δήμος Δερύνειας, η περιοχή των Στροβιλιών εκτιμάται ότι θα εγκαταλειφθεί εντελώς τα επόμενα χρόνια εφόσον δεν δοθούν από το κράτος ουσιαστικά κίνητρα για εγκατάσταση νέων ζευγαριών. Ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι θα πρέπει να παραχωρηθούν κίνητρα για βελτίωση των υφιστάμενων κατοικιών, καθότι, όπως εξήγησε, το ποσό των 50 χιλιάδων που δίνεται κατά μέσο όρο στα δικαιούχα ζευγάρια δεν είναι αρκετό, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πλείστες κατοικίες στην υπό αναφορά περιοχή παραμένουν εγκαταλελειμμένες κι ερειπωμένες από τον καιρό της τουρκικής εισβολής.

 

Παράλληλα, ο κ.Καραγιάννης ζητά όπως δοθούν κίνητρα και σε νέα ζευγάρια προκειμένου να κτίσουν τις κατοικίες τους στα Στροβίλια. «Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από νέα ζευγάρια για μόνιμη κατοίκηση στη Δερύνεια. Τούτο οφείλεται και στην καλή δουλειά που επιτελούν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οι εργολάβοι με την ανέγερση σύγχρονων κατοικιών που ικανοποιούν όλες τις ανάγκες μιας οικογένειας. Πέρσι, συνόδεψα τον Έπαρχο Αμμοχώστου στις περιοχές όπου ανεγείρονται οι νέες κατοικίες στη Δερύνεια για να δει επί τόπου την ανάπτυξη που επιτελείται. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα εντοπίζεται στα Στροβίλια, τα οποία ανήκουν στο Δήμο Δερύνειας.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μείνει αρκετά πίσω από πλευράς ανάπτυξης και χρειάζεται κίνητρα για να ζωντανέψει και πάλι», επισήμανε ο Δήμαρχος Δερύνειας. Να σημειωθεί, ότι στην περιοχή των Στροβιλιών κατοικούν σήμερα λιγότεροι από 20 Ελληνοκύπριοι, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένα άτομα.

4ο Στεγαστικό Σχέδιο

Την ίδια στιγμή, ο ακριτικός δήμος της ελεύθερης Αμμοχώστου εκφράζει την ικανοποίησή του για την 4η προκήρυξη του στεγαστικού σχεδίου αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, το στεγαστικό σχέδιο έχει συμβάλει σημαντικά στην οικιστική ανάπτυξη της Δερύνειας, η οποία έχει εξελιχθεί σ’ ένα ελκυστικό προορισμό για νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια σε μια ακριτική περιοχή.

«Ο Δήμος Δερύνειας έχει αποστείλει τις εισηγήσεις του για βελτίωση των προνοιών του σχεδίου, ιδιαίτερα για τις περιοχές που εφάπτονται της πράσινης γραμμής, κάποιες από τις οποίες δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπόψη και δεν συμπεριλήφθηκαν στο υπό αναφορά σχέδιο, όπως είναι η περιοχή των Στροβιλιών, η οποία εμπίπτει στα όρια του δήμου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 

Send this to a friend