Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τι αλλάζει στη λίμνη Παραλιμνίου με τον εναρμονιστικό κανονισμό
Τι αλλάζει στη λίμνη Παραλιμνίου με τον εναρμονιστικό κανονισμό

Τι αλλάζει στη λίμνη Παραλιμνίου με τον εναρμονιστικό κανονισμό

Eναρμονιστικός κανονισμός, ο οποίος θα έπρεπε να ενσωματωθεί στην εθνική μας νομοθεσία μέχρι προχθές 15/2/2023, απαγορεύει τη χρήση σφαιριδίων με μόλυβδο κοντά στους υγρότοπους. Αυτό σημαίνει ότι, με την ψήφιση του εναρμονιστικού κανονισμού από τη Βουλή, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στη λίμνη Παραλιμνίου καθώς στην περιοχή λειτουργεί σκοπευτήριο, ενώ σε ένα μέρος του υγρότοπου επιτρέπεται το κυνήγι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να βάλει λουκέτο το σκοπευτήριο και να απαγορευτεί το κυνήγι.

Ειδικότερα, ο επίμαχος εναρμονιστικός κανονισμός τροποποιεί τον υφιστάμενο κανονισμό της EE (2021/57) που διέπει την αδειοδότηση των χημικών προϊόντων όσον αφορά τον μόλυβδο σε σφαιρίδια εντός ή και πλησίον των υγρότοπων. Βάσει της εν λόγω τροποποίησης, θα απαγορεύεται η χρήση μολύβδινων σφαιριδίων εντός απόστασης 100 μέτρων εξωτερικά από υγρότοπους.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, η εφαρμογή τής πιο πάνω τροποποίησης της Οδηγίας, που είναι μονόδρομος για την Κυπριακή Δημοκρατία, ουσιαστικά θα υποχρεώσει τους χρήστες του σκοπευτηρίου να χρησιμοποιούν άλλων ειδών φυσίγγια (π.χ. ατσάλινα) που δε δημιουργούν προβλήματα στους υγροβιότοπους, ενώ στην περίπτωση που θα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται στο σκοπευτήριο μολύβδινα σκάγια, τότε το σκοπευτήριο θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο χώρο.

 

Στο δίκτυο Natura από το 2009

Η λίμνη Παραλιμνίου εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000» στις 13/3/2009 λόγω της σημασίας της σε είδη πτηνών που είτε φωλιάζουν, είτε χρησιμοποιούν την περιοχή για ξεκούραση/τροφοληψία κατά τη μετανάστευση. Περαιτέρω, η περιοχή είναι σημαντική για το νερόφιδο, ενδημικό είδος της Κύπρου, το οποίο απαντά μόνο σε δυο με τρεις περιοχές παγκύπρια.

Το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000» είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την ευρωπαική κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη µακροπρόθεσµη διατήρηση των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούµενων ειδών σε ικανοποιητικό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται διάφορα μέτρα που στοχεύουν στην προστασία της λίμνης Παραλιμνίου, όπως είναι για παράδειγμα η διατήρηση του νερού στη λίμνη για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα και ο περιορισμός της όχλησης με την αποκοπή προσβάσεων για τα οχήματα.

 

Παραδοσιακός κυνηγότοπος

Η λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί έναν από τους παραδοσιακότερους κυνηγότοπους της ευρύτερης περιοχής. Το κυνήγι στην περιοχή επιτρέπεται μόνο κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και σε ένα μέρος της λίμνης. Για σκοπούς προστασίας της λίμνης από τη λειτουργία του σκοπευτηρίου στην περιοχή κατασκευάστηκαν αναχώματα στην περιφέρεια του σκοπευτηρίου για να εμποδίζεται η πτώση των σφαιριδίων εντός της λίμνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που έγιναν για ένταξη της λίμνης Παραλιμνίου στο δίκτυο «Natura 2000», είχε τεθεί επιτακτικά από τις τοπικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, ότι η ένταξη της περιοχής στο δίκτυο «Natura 2000» θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι, τόσο το κυνήγι όσο και η λειτουργία του σκοπευτηρίου στην περιοχή, δεν θα επηρεάζονταν.

 

Αμφισβητούν τους θανάτους

Εξάλλου, σε πρόσφατη απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρή αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί θάνατος φλαμίνγκο από μολυβδίαση στην περιοχή της λίμνης Παραλιμνίου. Προσθέτοντας, παράλληλα, πως τα δύο περσινά περιστατικά μολυβδίασης που είδαν το φως της δημοσιότητας αμφισβητούνται από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, αφού περισυλλέγησαν και εξετάστηκαν χωρίς να ακολουθηθεί το καθορισμένο πρωτόκολλο.

Πηγή: Politis

 

 

Send this to a friend