Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι λαμπεροί πλανήτες Δίας και Αφροδίτη σχηματίζουν σύνοδο πλανητών, αποκορύφωμα στις 2 Μαρτίου
Οι λαμπεροί πλανήτες Δίας και Αφροδίτη σχηματίζουν σύνοδο πλανητών, αποκορύφωμα στις 2 Μαρτίου

Οι λαμπεροί πλανήτες Δίας και Αφροδίτη σχηματίζουν σύνοδο πλανητών, αποκορύφωμα στις 2 Μαρτίου

Οι φωτεινοί πλανήτες Δίας και Αφροδίτη σχηματίζουν αυτές τις ημέρες το φαινόμενο της συνόδου πλανητών που θα κορυφωθεί στις 2 Μαρτίου. Ενωρίτερα, στις 21 – 23 Φεβρουαρίου, η Σελήνη θα φαίνεται να πλησιάζει τους δύο λαμπρούς πλανήτες και τα τρία ουράνια σώματα θα φαντάζουν κοντά, χαρίζοντας ένα όμορφο θέαμα.

Σύμφωνα με τον Αγάπιο Ηλία, πρακτικό αστρονόμο/αστροξεναγό από το 1010 Αστεροσκοπείο, οι λαμπροί πλανήτες Δίας και Αφροδίτη, αποτελούν αυτές τις μέρες ένα όμορφο θέαμα και καθώς βραδιάζει, εμφανίζονται στα δυτικά με ολοένα και μικρότερη απόσταση μεταξύ τους.

Το αποκορύφωμα αυτού του όμορφου ουράνιου χορού θα συμβεί στις 2 Μαρτίου, όταν οι δύο πλανήτες θα βρεθούν σε σύνοδο. Επίσης, την ίδια μέρα θα τυγχάνει και η εγγύτερη προσέγγιση μεταξύ τους, αφού θα τους χωρίζει μόλις μισή μοίρα (29 λεπτά του τόξου).

Ανέφερε ότι κατά αυτή την περίοδο, οι δυο πλανήτες θα πλησιάσουν μεταξύ τους αρκετά, έτσι ώστε να είναι ταυτόχρονα ορατοί μέσα από κιάλια και τηλεσκόπια. Με γυμνό οφθαλμό, οι δύο λαμπροί πλανήτες είναι πολύ εύκολα ορατοί και για αυτόν τον λόγο, προτρέπεται το κοινό να παρατηρήσει το φαινόμενο καθ’ όλη την διάρκεια του αλλά ιδιαίτερα στις 2 Μαρτίου.

Η προηγούμενη σύνοδος Δία & Αφροδίτης, συνέβη την 1 η Μαΐου 2022 όταν οι δύο πλανήτες βρέθηκαν σε ελάχιστη απόσταση μόλις 0.18” και ήταν ορατοί στον πρωινό ουρανό.

Τι είναι η σύνοδος στην αστρονομία

—————————

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία,  στην Αστρονομία, σύνοδο ονομάζουμε το φαινόμενο κατά το οποίο δυο ουράνια σώματα καταλαμβάνουν την ίδια ορθή αναφορά – απλούστερα: εμφανίζονται στην ίδια θέση στον ουρανό.

Οι συνόδοι, ανέφερε, δεν είναι σπάνια φαινόμενα, είναι όμως ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς μπορούν να παρατηρηθούν πολύ εύκολα από οποιονδήποτε χωρίς ειδικές γνώσεις ή εξοπλισμό και είναι ιδιαίτερα φωτογενή. Προσφέρονται δηλαδή ιδιαίτερα για εντυπωσιακές φωτογραφίες με πολύ απλά μέσα.

Και η Σελήνη στον πλανητικό χορό

—————————-

Λίγες μέρες πριν την κορύφωση του φαινομένου και συγκεκριμένα στις 21 – 23 Φεβρουαρίου, η Σελήνη θα βρίσκεται κοντά στους δύο λαμπρούς πλανήτες και τα τρία ουράνια σώματα μαζί θα χαρίσουν ένα ιδιαίτερα όμορφο θέαμα στον απογευματινό ουρανό.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, η Σελήνη, ο Δίας και η Αφροδίτη, είναι τα τρία λαμπρότερα ουράνια σώματα στον νυκτερινό ουρανό και παρόλο που στην πραγματικότητα απέχουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα μεταξύ τους, εντούτοις, η αρμονία και η δυναμική του ηλιακού συστήματος μας προσφέρει την δυνατότητα να παρατηρούμε ενδιαφέρουσες εμφανίσεις τους, όπως η συγκεκριμένη.

Πώς να παρατηρήσετε το φαινόμενο

——————-

Για την παρατήρησή του φαινομένου, είπε, δεν είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού εξοπλισμού, εφόσον τα ουράνια σώματα αυτά είναι τα λαμπρότερα στον νυκτερινό ουρανό και παρατηρούνται πολύ εύκολα δια γυμνού οφθαλμού.

Επίσης δεν είναι απαραίτητη η μετάβαση στην ύπαιθρο ή σε συγκεκριμένο σημείο, αρκεί να διαθέτετε ελεύθερη, απρόσκοπτη θέα στον δυτικό ουρανό.

Η καλύτερη ώρα για την παρατήρηση του φαινομένου είναι λίγο μετά την δύση του Ηλίου μέχρι περίπου και τις 19:00 το βράδυ, σύμφωνα με τον κ. Ηλία.

Send this to a friend