Τιμώντας τη γιορτή των Γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Για την σπουδαιότητα του θεάτρου, ως «οδηγό ζωής», μίλησε στην κορυφαία εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η πολυβραβευμένη ηθοποιός και σκηνοθέτιδα, Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Σ΄ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, τίμησαν την καταξιωμένη καλλιτέχνη, ο Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, οι Πρυτανικές Αρχές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σεναριογράφοι, συγγραφείς θεατρικών έργων, ακαδημαϊκοί, φοιτητές/τριες, Λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φίλοι και φίλες, εκτιμητές του έργου της σπουδαίας ηθοποιού και πλήθος κόσμου.
Ο ρόλος και η αποστολή του Θεάτρου
Το θέατρο κι όλες οι Τέχνες είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του πνευματικού πολιτισμού μιας χώρας’, ‘το θέατρο μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου’, ήταν μερικοί τίτλοι στους οποίους στηρίχθηκε η ομιλία της κας Μπεμπεδέλη, με το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων, να αφορούν εν πολλοίς στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει και να εκφράζεται, να αισθάνεται ίσος προς ίσο και η πατρίδα του, να του παρέχει τη δυνατότητα και την ελευθερία να κτίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό του και για τα παιδιά του», είπε εμφαντικά, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «το θέατρο και όλες οι τέχνες είναι ένα τεράστιο, πολύτιμο κομμάτι του πνευματικού πολιτισμού μιας χώρας».
Αναφέρθηκε και στην αποστολή του θεάτρου, που δεν είναι άλλη, όπως ανέφερε, από το να διευρύνει, να ωριμάσει το πνεύμα, να καλλιεργήσει τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου με τον δικό του μαγικό τρόπο που πλουτίζει την ψυχή με συναισθήματα, και διαμορφώνει στέρεη λογική. «Το θέατρο δεν δίνει απαντήσεις, αλλά θέτει διλήμματα αφήνοντας τον θεατή να αντιδράσει αυτοβούλως. Διδάσκει παράλληλα τον σωστό προφορικό λόγο, γιατί το θέατρο είναι σχολείο και με ένα μαγικό τρόπο διδασκαλίας μορφώνει, διδάσκει ιστορία, γεωγραφία, ψυχολογία, κοινωνιολογία και αισθητική. Μέσα από ένα παιχνίδι φαντασίας και πραγματικότητας, μέσα από την τέρψη και την ψυχαγωγία, εξάπτει τη φαντασία, διεγείρει τα συναισθήματα, ακονίζει το μυαλό, οξύνει την κρίση, διαμορφώνει τον χαρακτήρα, εκλεπτύνει την αισθητική, μας βάζει αντιμέτωπους με τη συνείδηση, μας βγάζει από τη λήθη και την αδράνεια και κρατάει ζωντανή τη μνήμη. Το θέατρο είναι πανάκριβη κληρονομιά της φυλής μας, τέκνο του χρυσού αιώνα της αθηναϊκής δημοκρατίας, της πρώτης δημοκρατίας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τότε που η επιστήμη, η φιλοσοφία και οι τέχνες θεμελίωσαν τις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες».
Η κα Μπεμπεδέλη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πνευματικό έργο του αείμνηστου ακαδημαϊκού και σκηνοθέτη Μιχάλη Πιερή. «Ο Μιχάλης Πιερής, λάτρης του θεάτρου και έχοντας σπουδάσει και υποκριτική, δημιούργησε το 1997 το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ) και έκτοτε, με φοιτητές πάντα, παρουσίασε εξαιρετικές παραστάσεις θεατρικών έργων στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ευρύτερα σε αρχαία θέατρα, σε διάφορα φεστιβάλ. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου πρόβαλαν στο εξωτερικό την Κύπρο ως κοιτίδα πνευματικού πολιτισμού και ιστορίας αιώνων».
«Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας, για να πλουτίσουμε τον εαυτό μας και το κοινό»
Σήμερα, είπε, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη, οι άνθρωποι όλων των τεχνών και των γραμμάτων, να συνεχίσουν συσπειρωμένοι και αφοσιωμένοι στις αρχές και αξίες του ανθρωπισμού, τον δικό τους αναίμακτο, έντιμο, πνευματικό αγώνα για ένα καινούριο κόσμο της αλληλεγγύης, της αγάπης, της ειρήνης, της πνευματικής ανάτασης, για μια νέα αναγέννηση. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κα Μπεμπεδέλη παρέθεσε λόγια του Κάρολου Κουν: «Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας, για να πλουτίσουμε τον εαυτό μας και το κοινό και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας».
Πρύτανης: «Η Γιορτή των Γραμμάτων δίνει την ευκαιρία για αναλογισμό»
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης είπε ότι η Γιορτή των Γραμμάτων, είναι μια ευκαιρία αναλογισμού, σκέψης και συζήτησης για το τι είναι τα γράμματα, η παιδεία, ο πολιτισμός, τα Πανεπιστήμια και ποιος ο ρόλος τους στην κοινωνία. «Πρόκειται για κορυφαία εκδήλωση του Πανεπιστημίου μας, μέσω της οποίας διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων, της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα, κάνουν τη δική τους παρέμβαση. Για εμάς είναι μια σημαντική ετήσια συνάντηση κατά την οποία επιλέγουμε κάθε χρόνο να αναδεικνύουμε θραύσματα που συνιστούν την παιδεία και τον πολιτισμό» επεσήμανε. Ο κ. Χριστοφίδης, πρόσθεσε ότι η τέχνη στο σύνολό της και το θέατρο ειδικότερα, αποτελούν αποτελεσματικές μεθόδους παίδευσης, καθώς ο θεατής του θεάτρου, όπως τόνισε, δεν είναι παθητικός θεατής, αλλά πληροφορείται, προβληματίζεται, παραδειγματίζεται και επιμορφώνεται. Το θέατρο, κατέληξε, είναι πολιτισμός, το θέατρο είναι γράμματα. Ο Πρύτανης, ως ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά της κας Μπεμπεδέλη στον πολιτισμό και το θέατρο που υπηρετεί 60 χρόνια, της απένειμε χαρακτικό του Κύπριου εικαστικού Ευκλείδη Παπαδόπουλου, ως αναμνηστικό δώρο.
Υποβαθμίζονται οι καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε και παρουσίασε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, προβλήθηκε δεκάλεπτο βίντεο με συμμετοχή της κας Μπεμπεδέλη σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός συζήτησε με το πέρας της ομιλίας της και με τους παρευρισκόμενους. Μεταξύ άλλων, στηλίτευσε και το τραγικό και βάρβαρο, όπως είπε, γεγονός που συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Ελλάδα με το νομοσχέδιο της Ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο υποβαθμίζει τα ανώτερα διπλώματα των ηθοποιών, των χορευτών και των κινηματογραφιστών, εξισώνοντάς τα με το απολυτήριο Λυκείου, σημειώνοντας πως: «Κανένας δεν μπορεί να διαγράψει σπουδές τριών χρόνων. Ούτε μπορεί να αντιληφθεί τι περνά ένας σπουδαστής θεάτρου». Πρόκειται, είπε χαρακτηριστικά, για ‘εισβολή’ και ‘πραξικόπημα’ στον καλλιτεχνικό χώρο, στο χώρο του ηθοποιού.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα όσα σπουδαία κατέθεσε η κα Μπεμπεδέλη από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube: https://bit.ly/3kJEaUr