Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δίκη Al Jazzera: Εγέρθηκαν ζητήματα κατάχρησης διαδικασίας-Ζητήθηκε αναστολή
Δίκη Al Jazzera: Εγέρθηκαν ζητήματα κατάχρησης διαδικασίας-Ζητήθηκε αναστολή

Δίκη Al Jazzera: Εγέρθηκαν ζητήματα κατάχρησης διαδικασίας-Ζητήθηκε αναστολή

Με τις προδικαστικές ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ήγειραν θέματα αναστολής της διαδικασίας, αλλά και κατάχρησης εξουσίας, συνεχίστηκε τη Δευτέρα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Bουλευτής ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο Δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος Αντρέας Πιττάτζης απάντησε με μη παραδοχή στις κατηγορίες σε προηγούμενη δικάσιμο και θα οδηγηθεί εκ νέου στο δικαστήριο για ακρόαση, στις 8 και 9 Μαρτίου του 2023.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης και ο δικηγόρος των Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου, Γιώργος Παπαϊωάννου, υπέβαλαν τις προδικαστικές ενστάσεις τους, με την απάντηση της κατηγορούσας Αρχής επί των προδικαστικών ενστάσεων να αναμένεται στις 13 Φεβρουαρίου του 2023, ημερομηνία που όρισε το δικαστήριο για επόμενη ακρόαση.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή δικάσιμο εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής εμφανίστηκε μαζί με τη δικηγόρο της Δημοκρατίας, Έλλη Παπαγαπίου, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος υπέδειξε πως δεν είναι ορθό να εκκρεμεί στο δικαστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα η απάντηση των κατηγορουμένων στις κατηγορίες.

Επισήμανε ότι η υπόθεση έχει ξεκινήσει από τις 26 Οκτωβρίου του 2022 και ακόμα δεν έχει οροθετηθεί, για να σημειώσει ότι αν εγερθούν οι προδικαστικές ενστάσεις σε αυτό το σημείο η διαδικασία κινδυνεύει να μην ξεκινήσει πριν από τον Ιούλιο.

Εξήγησε ότι με δεδομένο τη διαδικασία της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει κίνδυνος η υπόθεση να καταλήξει «στο ανεπιθύμητο για όλους», δηλαδή όπως είπε, «στην αναστολή της υπόθεσης, με επανακαταχώρισή της υπό νέα σύνθεση».

Υπέδειξε ότι οι οποιεσδήποτε προδικαστικές ενστάσεις θα μπορούσαν να ακουστούν μετά από την απάντηση των κατηγορουμένων στις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «υποχρέωση της δικαιοσύνης ως προς την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης, επέμεινε στη θέση ότι οι προδικαστικές ενστάσεις θα πρέπει να εγερθούν πριν την απάντηση του πελάτη του στις κατηγορίες, ενώ απαντώντας στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, για την εν εξελίξει διαδικασία της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι «η τύχη των ανθρώπων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με εικασίες».

Αναστολή της διαδικασίας ζήτησε ο Παπαϊωάννου

Ο δικηγόρος των Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου, Γιώργος Παπαϊωάννου, υποστήριξε ότι είναι επιτρεπτή η εξέταση της προδικαστικής ένστασης πριν απαντήσουν οι κατηγορούμενοι στις διαδικασίες.

Υπέβαλε στο δικαστήριο τη θέση για «ανυπαρξία έγκυρου νόμου», λέγοντας ότι οι κατηγορίες τις Νομικής Υπηρεσίας στηρίζονται «σε μη έγκυρο νόμο» και ζήτησε την αναστολή της διαδικασίας για τους πελάτες του.

Αγορεύοντας για δύο προδικαστικές ενστάσεις, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως η πρώτη «στηρίζεται στο ότι οι κατηγορίες 1, 3 και 5 στερούνται νομικού ερείσματος και δεν αποκαλύπτουν οποιοδήποτε αδίκημα, που να βασίζεται σε έγκυρη νομοθετική διάταξη».

Για τη δεύτερη προδικαστική ένσταση, είπε πως αφορά στην κατηγορία 4 που είναι αυτή της συνομωσίας προς καταδολίευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία στηρίζεται στο ότι τυγχάνει εφαρμογής η καθιερωθείσα από το Κοινοδίκαιο υπεράσπιση του αδύνατου/ανέφικτου (impossibility)».

Υπέδειξε, εξάλλου, ότι οι κατηγορίες 1, 3 και 5 «στερούνται νομικού ερείσματος», για να σημειώσει ότι «δεν αποκαλύπτουν οποιοδήποτε αδίκημα γιατί τα κατ’ ισχυρισμό αδικήματα βασίζονται επί νομοθετικών διατάξεων, οι οποίες παραβιάζουν το άρθρο 12 του Συντάγματος και το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Επιπλέον, υποστήριξε πως τα συγκεκριμένα αδικήματα βασίζονται επί νομοθετικών διατάξεων, οι οποίες δεν συνιστούσαν «νόμο» εντός της έννοιας του άρθρου 12 ή «δίκαιο» εντός της έννοιας του άρθρου 7, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σε ισχύ έγκυρη νομοθετική διάταξη κατά το χρόνο τέλεσης του ισχυριζόμενου αδικήματος.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η ποινική δίωξη των πελατών του σε σχέση με την κατηγορία συνομωσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας αποτελεί μια ακραία περίπτωση «καταπιεστικής και ενοχλητικής δίωξης».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαϊωάννου «θα ήταν άδικο και καταπιεστικό» για τους πελάτες του να υποστούν τη διαδικασία της δίκης σχετικά με την εν λόγω κατηγορία, «με όλη την συνεπακόλουθη ταλαιπωρία και άγχος», όπως υποστήριξε.

Θέμα κατάχρηση της διαδικασίας έθεσε ο Τριανταφυλλίδης

Από πλευράς του ο Κρις Τριανταφυλλίδης έθεσε θέμα κατάχρησης της διαδικασίας, λόγω της συμμετοχής του κράτους σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, με την συμμετοχή Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στη διαμόρφωση των γεγονότων, για τα οποία κατηγορείται ο πελάτης του.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το κράτος με απόφαση Υπουργικού Συμβούλιου έδωσε έγκριση σε συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις, για τις οποίες κατ’ ισχυρισμό της κατηγορούσας Αρχής κατηγορείται ο πελάτης του.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν γίνεται κάτι το οποίο νομιμοποίησε το ίδιο το κράτος να χρησιμοποιείται εναντίον ενός πολίτη σε δικαστική διαδικασία.

Είπε ακόμα πως δεν μπορεί ένας κατηγορούμενος να κατηγορείται για παραβίαση του νόμου, ενώ το κράτος το θεώρησε νόμιμο, ούτε να κατηγορείται για κάτι, που έχει σχέση με ένα ανύπαρκτο πρόσωπο.

«Δεν μπορεί ένας πολίτης να κατηγορείται ότι ενήργησε εναντίον του κράτους για κάτι που το ίδιο το κράτος αποφάσισε», πρόσθεσε.

Πολύ σοβαρό το θέμα που εγείρεται, λέει ο Πρόεδρος του δικαστηρίου

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας είπε από την πλευρά του πως το θέμα που ηγέρθηκε από τον Γιώργο Παπαιωάννου «είναι προφανώς πολύ σοβαρό», για να σημειώσει πως «εκφεύγει των παραμέτρων της παρούσας υπόθεσης».

Σύμφωνα με το δικαστήριο τίθεται θέμα επάρκειας του νόμου και της εκπλήρωσης νομικών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενδεχομένως να παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα.

Διερωτήθηκε ακόμα αν το συγκεκριμένο δικαστήριο είναι το πλέον αρμόδιο, για να εξετάσει τέτοιας φύσεως θέματα.

Η απάντηση της κατηγορούσας Αρχής επί των προδικαστικών ενστάσεων αναμένεται να δοθεί στις 13 Φεβρουαρίου του 2023, στις 09:00.

Send this to a friend