Οι εγκαταλείψεις σκύλων ξεπερνούν τις 250.000 το χρόνο, είπε η Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων, Tούλλα Πογιατζή, προσθέτοντας ότι η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από ποτέ.
Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, στη Λευκωσία, για το θέμα των κακοποιήσεων ζώων στην Κύπρο, η κα. Πογιατζή είπε ότι όλα ανεξαίρετα τα καταφύγια σκύλων είναι ασφυκτικά γεμάτα, ενώ αγέλες αδέσποτων σκύλων κυκλοφορούν στα βουνά, στα χωριά, στις πόλεις, σε κτηνοτροφικές περιοχές και στη νεκρή ζώνη όπου έρχονται σε επαφή με ζώα από τις κατεχόμενες περιοχές.
«Υποσιτισμένοι, κακοποιημένοι όπως είναι, κατασπαράζουν αγρινά, κότες, κουνέλια, αιγοπρόβατα, ακόμη και γάτους. Η περίπτωση εμφάνισης της λύσσας και επανεμφάνιση του εχινόκοκκου δεν φαίνεται να προβληματίζει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το αρμόδιο Υπουργείο», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι τα ζώα έχουν δικαιώματα για αυτό και έχουν γίνει διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία και την ευημερία τους και εκεί όπου χρειάζεται η θανάτωση τους να γίνεται με τρόπο που να μην τους προκαλεί πόνο, φόβο και ταλαιπωρία.
Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπόγραψε το 1990 τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία και την ευημερία των ζώων και το 1994 την έβαλε σε ισχύ με ειδική εθνική νομοθεσία με αρ.46(1)94 και πρόσθεσε ότι υπάρχει και ο νόμος περί σκύλων, ο οποίος είχε τροποποιηθεί για να συνάδει τόσο με την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και με τον νόμο 46(1)94. Το 2002, συνέχισε η κα. Πογιατζή, μπήκαν σε ισχύ οι τροποποιήσεις και έγινε πιο δεσμευτικός για τους κατόχους των σκύλων.
Είπε, παράλληλα, ότι αρμόδιες αρχές για την προστασία και την ευημερία των ζώων είναι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και ειδική αστυνομία για τα ζώα. Αρμόδιες αρχές, συνέχισε, για το νόμο περί σκύλων είναι οι Τοπικές Αρχές.
«Οι πιο πάνω αρμόδιες αρχές για την προστασία και την ευημερία των ζώων υπολειτουργούν ή είναι ανύπαρκτες. Στις λίγες περιπτώσεις που ανταποκρίνονται και επιθεωρούν το χώρο όπου έγινε η καταγγελία, περιορίζονται μόνο σε συμβουλές. Οι Τοπικές Αρχές δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να εφαρμόσουν το νόμο. Οι Κοινοτικές Αρχές παραδέχονται και δηλώνουν πως δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο εξαιτίας της στενής συγγένειας ή γνωριμιών που υπάρχει μεταξύ κατοίκων και της Κοινοτικής Αρχής», συμπλήρωσε.
Σημείωσε, επίσης, ότι οι πλείστοι σκύλοι δεν έχουν σήμανση ούτε και εγγραφή.
«Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τις συνθήκες κράτησης σκύλων από τους κατόχους τους. Κανένας απολύτως έλεγχος στην αναπαραγωγή. Σκύλοι που ανήκουν στις επικίνδυνες φυλές αναπαράγονται και πωλούνται ανεξέλεγκτα -με βάση το νόμο θα έπρεπε να ήταν στειρωμένοι-. Αυτές είναι οι βασικότερες πρόνοιες στο νόμο περί σκύλων που με την εφαρμογή τους θα απέτρεπαν την ανεξέλεγκτη κατοχή, αναπαραγωγή και εγκατάλειψη», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στην απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργηθούν ακόμη πέντε καταφύγια, ένα σε κάθε επαρχία, για τα αδέσποτα σκυλιά, η κα. Πογιατζή είπε ότι δυστυχώς, οι αρμόδιοι, το κράτος, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τα καταφύγια δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα των χιλιάδων αδέσποτων σκύλων.
«Ούτε και ασχολήθηκαν ποτέ αν οι νόμοι του κράτους σε αυτό τον τομέα εφαρμόζονται. Ένας τομέας που συνδέεται άμεσα με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, την οικονομία, τον τουρισμό, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κ.α. Αγνοούν επιστολές μας και διαμαρτυρίες μας», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι αδέσποτοι σκύλοι που δεν είναι εύκολη η σύλληψη τους εξοντώνονται με πυροβόλα όπλα από τις Κοινοτικές Αρχές, ακόμη και από το Ταμείο Θήρας, παραβιάζοντας πρόνοια του νόμου για την Προστασία και την Ευημερία των Ζώων.
«Χιλιάδες οι κακοποιήσεις σκύλων οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, μικρές κλούβες που δεν τους επιτρέπουν να κινηθούν, κατασκευασμένες από τσίγκους όπου το καλοκαίρι ψήνονται από τη ζέστη και το χειμώνα κρυώνουν. Παραμελημένοι, χωρίς τροφή και νερό πεθαίνουν αβοήθητοι από τους σκληρούς και άκαρδους κατόχους τους», είπε.
Η κα. Πογιατζή είπε, παράλληλα, ότι εντελώς ανεξέλεγκτη είναι και η αναπαραγωγή γάτων.
«Η κυβερνητική χορηγία για στείρωση αδέσποτων γάτων που δίνεται μια φορά το χρόνο, δεν βοήθησε καθόλου. Γέμισε η Κύπρος με γάτους που για τους πλείστους κατοίκους είναι ανεπιθύμητοι και τους δηλητηριάζουν», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι τα δηλητήρια αποτελούν μάστιγα για όλα τα είδη ζώων όχι μόνο τα κατοικίδια. Όπως ανέφερε, εκατοντάδες είναι οι δηλητηριάσεις καθημερινά.
«Πέρασαν τόσα χρόνια από τον καιρό που μπήκαν σε ισχύ οι πιο πάνω νόμοι και κανένας από τους Προέδρους, Αρμόδιους Υπουργούς, Διευθυντές Κτηνιατρικών Υπηρεσιών δεν άγγιξε το θέμα της προστασίας των ζώων, δεν σεβάστηκε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπόγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει, ούτε και τους νόμους της ίδιας της πατρίδας μας. Εγκλήματα, ποινικά αδικήματα σε βάρος των ζώων τα χειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες με αναποτελεσματικό τρόπο», συμπλήρωσε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι από το 2002 υπάρχει νόμος για εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων σε βάρος των ζώων που δυστυχώς και αυτός ο νόμος έχει περιφρονηθεί.
Η κα. Πογιατζή ανέφερε πως έδωσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εισηγήσεις τους για σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων που αφορούν τα ζώα, χωρίς οικονομικό κόστος για το κράτος.
Οι εισηγήσεις τους, είπε, αφορούν τη δημιουργία ένστολου σώματος με την πρόσληψη ατόμων στη βάση σύμβασης που θα υπάγεται στην αστυνομία, με ευαισθησίες προς τα ζώα και να τύχουν εκπαίδευσης στις πρόνοιες των σχετικών νόμων και οι οποίοι θα αμείβονται με βάση όρων του Γραφείου Εργασίας και θα εκτελούν επισκέψεις σε σπίτια, χωράφια, υποστατικά, φάρμες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αλλού στις επαρχίες όπου διαμένουν, αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελίες.
«Θα τυγχάνουν βοήθειας από την Τοπική Αρχή και την Αστυνομία εκεί όπου χρειάζονται. Τα μέλη του σώματος θα έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν εξώδικο πρόστιμο σε όσους παραβιάζουν πρόνοιες των νόμων (κακοποιήσεις ή αμέλεια φροντίδας ζώων, σκύλοι χωρίς σήμανση και άδεια κατοχής, κ.α.) Παράλληλα θα δίνεται περιθώριο μερικών ημερών ανάλογα της περίπτωσης για συμμόρφωση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε συμβουλές. Αποδειχτικό στοιχείο που θα δικαιολογεί την έκδοση εξώδικου προστίμου θα είναι δύο φωτογραφίες. Τα μέλη του σώματος θα δικαιούνται 15% από τις εισπράξεις των εξώδικων προστίμων. Ποσό που θα αποτελεί κίνητρο για δουλειά», συμπλήρωσε.
Εισηγούνται, επίσης, είπε η κα. Πογιατζή, τη σημαντική αύξηση στην άδεια κατοχής σκύλων μη στειρωμένων, καθώς και τη δημιουργία ειδικού ταμείου από τα εξώδικα πρόστιμα όπου μέρος των χρημάτων θα διατίθεται για ολόχρονες στειρώσεις γάτων και περίθαλψη τραυματισμένων ζώων.
Θεωρούν, ανέφερε, πως με την έκδοση εξώδικου προστίμου για την κάθε περίπτωση παραβίασης προνοιών των νόμων, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις παραβιάσεων νόμων, θα δοθεί τέλος στις κακοποιήσεις και εγκαταλείψεις ζώων.
«Καλούμε τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την απαράδεκτη και επιζήμια για τον τόπο μας κατάσταση και δώσει άμεσες και δραστικές λύσεις», σημείωσε.
Στη διάσκεψη καλέστηκαν και υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας ή εκπρόσωποι τους, όπως είπε η κα. Πογιατζή, και σε αυτήν παρευρέθηκε εκ μέρους του υποψήφιου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Ανδρέας Γιόρτσιος, και ο υποψήφιος Πρόεδρος, Αλέξιος Σαββίδης, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους στη διάσκεψη, αναφέρθηκαν στις θέσεις τους και στην πολιτική τους για την προστασία και ευημερία των ζώων.