Ανεκπλήρωτο παραμένει το αίτημα των οργανωμένων ασθενών και του Yπουργού Υγείας για ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ
Πριν από μερικές ημέρες σε συνέντευξή του στον «Π» ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μίλησε για τα «στοιχήματα» που έχει θέσει, κάποια από τις πρώτες ημέρες, που ανέλαβε υπουργός, αναφερόμενος σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα, που εκκρεμούν και τα οποία επιθυμεί να κλείσουν άμεσα.
Το δεύτερο στοίχημα αφορά την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, όπου τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο δύσκολα. Τρέχει αλλά δύσκολα προλαβαίνει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και τους οργανωμένους ασθενείς να πιέζουν και να αναμένουν από τον οργανισμό να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες ο ΟΑΥ θα πρέπει, με βάση και τα όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό, να εντάξει στο σύστημα 130 από τα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν αυτήν τη στιγμή από το ΓεΣΥ. Έναν μήνα μετά τη συνάντηση μόλις 15 από τα 130 σκευάσματα που συμφωνήθηκαν έχουν ενταχθεί.
Ούτε τα μισά
Όπως ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, πολλά είναι τα φάρμακα που έχουν μείνει εκτός ΓεΣΥ, με τους ασθενείς που τα χρειάζονται να αναγκάζονται να απευθυνθούν στο Υπουργείο Υγείας για να εξασφαλίσουν την αγωγή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, από τα 130 φάρμακα που αναμένεται ότι θα ενταχθούν στο σύστημα μέχρι και την 31η Ιανουαρίου έχουν μπει μόλις 15, με τον πρόεδρο των οργανωμένων ασθενών να επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο τα 130 φάρμακα καθώς υπάρχουν και άλλα 40 καινοτόμα, τα οποία είναι εκτός συστήματος. Πρόκειται για 40 σκευάσματα για τα οποία ακόμη δεν έχει υποβληθεί αίτημα για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, με τον κ. Κουλούμα να υπογραμμίζει ότι αυτό που ενδιαφέρει τους ασθενείς είναι το να έχουν άμεση πρόσβαση και όχι οι διαδικασίες που ακολουθούνται. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι δεν είναι απλώς θέμα ο αριθμός των φαρμάκων που είναι εκτός συστήματος αλλά είναι θέμα διαδικασιών οι οποίες πρέπει να αλλάξουν.
Οι διαδικασίες
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, της ένταξης ενός φαρμάκου στο ΓεΣΥ προηγείται αξιολόγηση και ετοιμασία επικαιροποιημένου πρωτοκόλλου από τη ΣΕΦ και στη συνέχεια ακολουθεί διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της διαδικασίας από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Αποζημιώσεων Φαρμάκων (ΣΕΑΦ), η οποία και καθορίζει την τελική τιμή για την εισαγωγή του σκευάσματος στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων του ΓεΣΥ. Γι’ αυτό άλλωστε και παρατηρούνται αυτή τη στιγμή τεράστιες καθυστερήσεις στην ένταξη φαρμάκων στο σύστημα, καθώς, ενώ για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας ενός φαρμακευτικού σκευάσματος υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα, για να μπουν στο ΓεΣΥ χρειάζονται νέα πρωτόκολλα. Ο κ. Κουλούμας επανέλαβε για άλλη μία φορά τη θέση ότι από τη στιγμή που για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο στην ΕΕ υπάρχουν πρωτόκολλα, τότε αυτά θα πρέπει να υιοθετούνται αυτόματα ούτως ώστε να γίνεται αμέσως η ένταξη των φαρμάκων στο σύστημα.
Το plan B
Πάρα τις φωνές και τις συνεχείς πιέσεις για ένταξη των φαρμάκων -κυρίως από τους ασθενείς-, φαίνεται πως ο ΟΑΥ βρίσκεται εν αναμονή των πρωτοκόλλων από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων.
Τα 40 εκατ. ευρώ που μπήκαν στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ αναμένεται σταδιακά να αξιοποιηθούν για τα καινοτόμα φάρμακα που θα μπουν στις λίστες του ΓεΣΥ. Στόχος του ΟΑΥ είναι να εντάξει την πλειοψηφία των καινοτόμων μέχρι το τέλος του 2023, με τον οργανισμό να επισημαίνει ότι η ένταξη των φαρμάκων στο σύστημα είναι μια δυναμική διαδικασία, γεγονός που συνεπάγεται ότι πάντα θα υπάρχει μικρός αριθμός καινοτόμων φαρμάκων που θα είναι εκτός συστήματος. Όσον αφορά το κόστος των φαρμάκων που αναμένεται να ενταχθούν φέτος στο ΓεΣΥ, στον προϋπολογισμό του 2023 έχουν προστεθεί 45 εκατ. ευρώ για την ένταξη νέων σκευασμάτων.
Για να πετύχει την ένταξη των 130 καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ εισηγείται την ανακατανομή των διαδικασιών με στόχο την ταχύτερη ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, οι καινοτόμες θεραπείες θα εντάσσονται στο ΓεΣΥ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της ΣΕΦ ώστε να τίθενται πιο νωρίς στη διάθεση των ασθενών. Στη συνέχεια θα διεξάγεται η διαπραγμάτευση με τις εμπλεκόμενες εταιρείες για την επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά την τελική τιμή αποζημίωσης και την οριστική ένταξη του σκευάσματος στο ΓεΣΥ. Η πρόταση προβλέπει επίσης ότι αμέσως μετά την ετοιμασία του σχετικού πρωτοκόλλου, και πριν την ένταξη του σκευάσματος στο σύστημα, ο ΟΑΥ θα καθορίζει χωρίς διαπραγμάτευση προσωρινή αποζημίωση, θα ενημερώνει τον εισαγωγέα και εάν αυτός δεν φέρει ένσταση, τότε το φάρμακο θα μπαίνει στο ΓεΣΥ, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίζει και η διαπραγμάτευση μεταξύ του ΟΑΥ και της φαρμακευτικής εταιρείας ώστε να καθορίζεται και η τελική τιμή.
Αν η πρόταση του ΟΑΥ δεν λειτουργήσει, τότε το Υπουργείο Υγείας έχει plan B. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, αν δεν ενταχθούν στο ΓεΣΥ με τον τρόπο που θέλει ο ΟΑΥ τα 130 καινοτόμα φάρμακα προς όφελος των ασθενών, θα δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Υγείας για άμεση ένταξη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δόθηκε αρκετός χρόνος στον οργανισμό να εντάξει αυτά τα φάρμακα και δεν υπάρχουν πια άλλες δικαιολογίες, επισημαίνοντας μάλιστα πως «δεν γίνεται οι ασθενείς να είναι πολίτες δεύτερης τάξης και να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά τα καινοτόμα φάρμακα». Αναφέρθηκε ακόμα και σε «παράλογα πράγματα» που άκουσε, λέγοντας πως «δεν γίνεται οι γιατροί που εγκρίνουν φάρμακα στην ονομαστική επιτροπή φαρμάκων να τα εγκρίνουν αμέσως, και όταν οι ίδιοι γιατροί είναι στη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων σε άλλον οργανισμό να τους παίρνει μήνες».
Πηγή: Politis