Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για τις Προεδρικές του Φεβρουαρίου
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για τις Προεδρικές του Φεβρουαρίου

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για τις Προεδρικές του Φεβρουαρίου

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η Κύπρος για τις προεδρικές εκλογές στις 5 Φεβρουαρίου με την υποβολή σήμερα των υποψηφιοτήτων, μεταξύ 08.00 π.μ. και 12.00 μ.μ, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Η διαδικασία για κάθε υποψήφιο διαρκεί μόλις δεκαπέντε λεπτά.

Οι υποψήφιοι, όπως ανακοινώθηκε επίσημα θα είναι 14.

Ο Μάριος Ηλιάδης, ανακοίνωσε μόλις την Δευτέρα την απόφασή του να μην διεκδικήσει το χρίσμα. Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, απόσυρση από την κούρσα είχε ανακοινώσει ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Ο αριθμός των υποψηφίων ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των εκλογών του 2013 όταν υποβλήθηκαν τότε 11 υποψηφιότητες. Στις εκλογές του 2018 υποψηφιότητα υπέβαλαν 9 άτομα.

Πέραν από τους τρεις κύριους υποψήφιους, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι γνωστή η υποψηφιότητα των Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ,  Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργου Κολοκασίδη και Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

Υποψηφιότητα σήμερα υποβάλλουν επίσης οι Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αλέξιος Σαββίδης, Χαράλαμπος Αριστοτέλους και Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός.

Ποιοι έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι, τα έγγραφα και το παράβολο

—–

Ο/η υποψήφιος/α για Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολίτης/δα της Δημοκρατίας, να έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του/της, να μην έχει καταδικασθεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή να έχει στερηθεί της εκλογιμότητας μετά από απόφαση του δικαστηρίου λόγω εκλογικού αδικήματος, να μην πάσχει από διανοητική νόσο που τον/την καθιστά ανίκανο/η να ασκήσει τα καθήκοντα του/της Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην έχει υπηρετήσει συνεχόμενα στο αξίωμα του/της Προέδρου της Δημοκρατίας τις αμέσως δύο προηγούμενες θητείες.

Τα έγγραφα υποβολής υποψηφιότητας υπογράφονται από τον/την υποψήφιο/α και ένα/μια (1) εκλογέα, ο/η οποίος/α τον προτείνει, καθώς επίσης και από εκατό (100) εκλογείς, οι οποίοι/ες υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του/της.

Οι υποψήφιοι Πρόεδροι παραδίδουν σήμερα κατά το χρόνο της υποβολής υποψηφιοτήτων, στον έφορο εκλογής την πρόταση υποψηφιότητας του/της, επίσημη δήλωση για τα προσόντα του/της που γίνεται και προσυπογράφεται από τον/την υποψήφιο/α, το έμβλημα του κόμματος ή του συνασπισμού κομμάτων από το οποίο προέρχεται ο/η υποψήφιος/α, αν τούτο επιθυμεί.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 11 του Νόμου, κάθε υποψήφιος/α καταθέτει ή μεριμνά ώστε να κατατεθεί στον Έφορο Εκλογής το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (€2.000) ή γραπτή απόδειξη που εκδίδεται από ή εκ μέρους της Γενικής Λογίστριας για δύο χίλιες ευρώ που λήφθηκαν από ή για λογαριασμό του/της υποψηφίου/ας.

Το παράβολο επιστρέφεται αν ο/η υποψήφιος/α λάβει 3% του συνόλου των έγκυρων ψήφων.

Ένσταση δύναται να υποβληθεί εναντίον οποιασδήποτε υποψηφιότητας, από οποιοδήποτε πρόσωπο, του οποίου το όνομα είναι εγγεγραμμένο στον εκλογικό κατάλογο, εάν η περιγραφή του/της υποψηφίου/ας είναι ανεπαρκής για να εξακριβωθεί η ταυτότητα του/της , εάν τα έγγραφα υποβολής υποψηφιοτήτων δεν είναι σύμφωνα ή δεν παραδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, αν είναι φανερό από το περιεχόμενο των εγγράφων υποβολής υποψηφιοτήτων ότι ο/η υποψήφιος/α δεν μπορεί να εκλεγεί και αν δεν έγινε η χρηματική κατάθεση του ποσού των €2.000, ως παράβολο.

Κάθε ένσταση υποβάλλεται γραπτώς στον Γενικό Έφορο Εκλογής, εντός έξι (6) ωρών μετά τη λήξη του χρόνου που ορίστηκε για την υποβολή υποψηφιοτήτων, αναφέροντας τους λόγους στους οποίους στηρίζεται.

Οι εκλογείς και τα εκλογικά κέντρα

Στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας, ηλικίας 18 χρονών και άνω, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο.

Σε περίπου 561.000 ανέρχονται οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Έφορος Προεδρικών Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου, ο αριθμός αυτός θα οριστικοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου, με την επικαιροποίηση όλων των στοιχείων, μετά τον υπολογισμό όλων των νέων εγγεγραμμένων στους καταλόγους.

Σημείωσε ακόμη ότι θα λειτουργήσουν περίπου 1.150 εκλογικά κέντρα για τις ερχόμενες εκλογές, εκ των οποίων τα 35 είναι στο εξωτερικό. Στις Προεδρικές του 2018 λειτούργησαν 1.121 κέντρα και 1.176 στις Βουλευτικές του 2021.

Τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων θα ετοιμαστούν και διαβιβαστούν στους οικείους Κοινοτάρχες, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου,  από όπου μπορούν να τα παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι ή οι οικείοι τους.

Υπενθυμίζεται ότι 550.876 εκλογείς είχαν δικαίωμα ψήφου στις Προεδρικές του 2018 και 558.101 στις Βουλευτικές του 2021.

Όπως έχει δηλώσει ο Γενικός ‘Έφορος, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων και εφόσον παρέλθει ο χρόνος για καταβολή ενστάσεων και εξέτασή τους, το Κυβερνητικό Τυπογραφείο είναι ενεργοποιημένο και θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία εκτύπωσης των ψηφοδελτίων. Παράλληλα ξεκινά και η διαδικασία για την στελέχωση των εκλογικών κέντρων.

Send this to a friend