Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ QatarGate: Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τις συναντήσεις και τις βαλίτσες
QatarGate: Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τις συναντήσεις και τις βαλίτσες

QatarGate: Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τις συναντήσεις και τις βαλίτσες

Νέα ντοκουμέντα απ’ τις συναντήσεις των Παντσέρι και Τζιόρτζι με τους Καταρινούς.

Πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου Steigenberger Wiltcher καταγράφουν μια συνάντηση, στις 10 Οκτωβρίου, μεταξύ του Παντσέρι, του Τζιόρτζι και μιας αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Υπουργό Απασχόλησης του Κατάρ.

Τις φωτρογραφίες ντοκουμέντο δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η Avenue Louise είναι μια κομψή λεωφόρος στο κέντρο των Βρυξελλών. Όχι πολύ μακριά από την περιοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και το ιστορικό κέντρο της πόλης, είναι γεμάτο από πολυτελείς μπουτίκ και ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Όπως το Steigenberger Wiltcher’s, το οποίο βρίσκεται σε ένα πενταόροφο κτίριο, έχει 267 δωμάτια και είναι διάσημο γιατί το πάρκινγκ του είναι πάντα γεμάτο με πολυτελή αυτοκίνητα: υπάρχουν Rolls Royce, αλλά και Jaguar και περιστασιακά Ferrari.

Στις 9 Οκτωβρίου 2022, λίγο μετά το μεσημεριανό γεύμα, μια μικρή πομπή φτάνει μπροστά από το ξενοδοχείο που αποτελείται από δύο μαύρες Mercedes με φιμέ τζάμια. Σταματούν στην πλατεία του ξενοδοχείου και τρία άτομα κατεβαίνουν. Τους οδηγεί ο Αλί Μπεν Σάμιχ αλ Μάρι, ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ: η σουίτα στον τέταρτο όροφο έχει κλειστεί στο όνομά του.

Απομένουν 40 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη χώρα του Κόλπου και λίγο περισσότερο από έναν μήνα πριν από μια ακρόαση από τον υπουργό ενώπιον της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Ντόχα έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με ένα πολύ λεπτό ζήτημα: τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Ο Τύπος από όλο τον κόσμο γράφει εδώ και χρόνια τις συνθήκες ημι-δουλοκτησίας των εργατών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των γηπέδων που είδαν τον θρίαμβο της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι. Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την έναρξη του Μουντιάλ, ωστόσο, ο υπουργός έχει ένα πρόβλημα: πρέπει να μιλήσει ενώπιον των ευρωβουλευτών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σάμιχ αλ Μάρι ταξιδεύει στις Βρυξέλλες έναν μήνα νωρίτερα: για να προετοιμαστεί για αυτήν την ιδιαίτερη ακρόαση.

Και για να το κάνει αυτό βασίζεται σε δύο συμβούλους: τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τον Φραντζέσκο Τζιόρτζι, οι οποίοι εμφανίζονται στο Steinberger Wiltchers την επομένη της άφιξης της αποστολής του Κατάρ. Είναι 10 Οκτωβρίου, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα: ο πρώην ευρωβουλευτής και ο έμπιστος πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του φτάνουν στο λόμπι του ξενοδοχείου.

Ο πρώτος κρατά μια βαλίτσα, ένα είδος πολύ λεπτού χαρτοφύλακα. Ο δεύτερος από την άλλη σπρώχνει ένα καρότσι: μέσα βλέπεις ότι υπάρχει ένα παιδί, μάλλον είναι η κόρη του, παιδί του έρωτά του με την Εύα Καϊλή.

Αυτά τα βίντεο δείχνουν αυτό που, για τους ερευνητές, θα αποδειχθεί μια θεμελιώδης συνάντηση. Εξετάζοντας μάλιστα τις εικόνες, είναι ξεκάθαρο ότι κάποια μέλη της αποστολής του Κατάρ γνωρίζουν ήδη τους δύο Ιταλούς. Ένα άτομο συγκεκριμένα επιδεικνύει κάποια οικειότητα με τον Τζιόρτζι. Τα επόμενα πρακτικά αναφέρουν τα πήγαινε-έλα ανάμεσα στα δωμάτια στον τέταρτο όροφο και οι ερευνητές κάνουν μια λεπτομερή αναφορά. Στην ομάδα στο λόμπι προστίθεται κάποια στιγμή ένα μέλος της αποστολής του Κατάρ με λευκό παντελόνι. Οι τέσσερις ανεβαίνουν στο ασανσέρ. Είναι 6:00 το απόγευμα και οι κάμερες εστιάζουν στον όροφο όπου διαμένουν οι Καταριανοί: ένας άλλος άνδρας εμφανίζεται στο διάδρομο που ήταν μέρος της αντιπροσωπείας από τη Ντόχα ενώ σπρώχνει ένα είδος μεγάλου τρόλεϊ.

Μισή ώρα αργότερα, γύρω στις 18.30, ο Τζιόρτζι φεύγει από το δωμάτιο σπρώχνοντας το καρότσι. Στη συνέχεια εμφανίζεται ξανά στο λόμπι, όπου χαιρετάει κάποιον από μακριά. Είναι ένα πρόσωπο που οι ερευνητές ορίζουν ως «οικείο» στον Τζιόρτζι, γιατί «δείχνει με το δάχτυλο το κοριτσάκι από μακριά». Για ποιον πρόκειται; Το σίγουρο είναι ότι μετά από λίγα λεπτά ο Τζιόρτζι επιστρέφει στον τέταρτο όροφο και αυτή τη φορά είναι μόνος. Σχεδόν μια ώρα αργότερα, οι δύο Ιταλοί και ο άνδρας με το λευκό παντελόνι βγαίνουν από τη σουίτα. Οι ερευνητές παρατηρούν ότι η τσάντα του Παντσέρι “φαίνεται πιο χοντρή από όταν έφτασε“. Μπροστά στον ανελκυστήρα, ο άνδρας που φαινόταν στις προηγούμενες εικόνες με μια βαλίτσα αγκαλιάζει τον Τζιόρτζι πριν επιστρέψει στη σουίτα.

Τι συνέβη όμως εκείνη τη μιάμιση ώρα στο ξενοδοχείο; Τι είπαν ο Παντσέρι, ο Τζιόρτζι και η αποστολή του Κατάρ; Οι Ιταλοί συναντήθηκαν απευθείας με τον υπουργό Εργασίας της Ντόχα; Ναι το έκαναν. Ο ίδιος ο Τζιόρτζι θα το επιβεβαιώσει στους ανακριτές, την πρώτη φορά που ανακρίνεται μετά τη σύλληψή του. «Συναντηθήκαμε με τον Παντσέρι, τον Αλγερινό και τον Υπουργό Εργασίας», λέει.

Από την πρώτη στιγμή έδειξε πρόθυμος να συνεργαστεί και παραδέχθηκε την πλήρη ανάμειξή του στην υπόθεση. Είπε ότι έχει μόνο μία ανησυχία: να αφεθεί ελεύθερη η σύζυγός του Εύα Καϊλή, για να πάει στο σπίτι με την κόρη τους.

Με λίγα λόγια, ο Τζιόρτζι αρχίζει να μιλάει. Και μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ποιος είναι ο λεγόμενος «Αλγερινός», δηλαδή ο άνθρωπος που στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι Βέλγοι ανακριτές αναφέρεται ως μυστηριώδης χαρακτήρας στην υπηρεσία του Υπουργού Απασχόλησης του Κατάρ: είναι ο Bettahar Boudjellal, ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ και άνθρωπος της κυβέρνησης της Ντόχα.

Γιατί αυτοί οι άνθρωποι συναντιούνται στο ξενοδοχείο των Βρυξελλών; «Δεδομένης της διεθνούς έντασης που είχε προκύψει με το Παγκόσμιο Κύπελλο και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το Κατάρ, ο Παντσέρι τους συνάντησε για να τους εξηγήσει πώς πρέπει να τοποθετηθούν. Πρότεινε να πραγματοποιήσουν συναντήσεις και να οργανώσουν μια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Νοεμβρίου. Σκοπός της συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο ήταν «να προετοιμαστεί ο υπουργός για αυτή την ακρόαση» φέρεται να τόνισε ο Τζιόρτζι.

Η συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου χρησίμευσε για την προετοιμασία της συνόδου της 14ης Νοεμβρίου της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και δεν ήταν η μόνη: ο Τζιόρτζι κάνει λόγο για τουλάχιστον άλλες δύο συνομιλίες που θα γίνονταν στο σπίτι του Πάντζερι και παρουσία του ίδιου του υπουργού Εργασίας του Κατάρ. Ήταν πάντα εκεί, ισχυρίζεται ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός, για να «κάνει τη μετάφραση»: παρά τα 18 χρόνια που πέρασε στις Βρυξέλλες , στην πραγματικότητα, ο Πάντζερι δεν μιλά αγγλικά.

Η εφημερίδα της Ρώμης τονίζει χαρακτηριστικά ότι η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, «αποτελεί απόδειξη του πώς κυκλοφορούσαν οι διάφορες μίζες» και ότι «ο στόχος της ομάδας αυτής ήταν τα χρήματα».

Πηγή: ert.gr / La Repubblica / ilfattoquotidiano.it

Send this to a friend