Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ποιοι είναι οι τρεις Ιεράρχες που διεκδικούν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο
Ποιοι είναι οι τρεις Ιεράρχες που διεκδικούν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο

Ποιοι είναι οι τρεις Ιεράρχες που διεκδικούν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαίας είναι οι τρείς Ιεράρχες που αναδείχθηκαν στο Τριπρόσωπο μέσα από την εκλογική διαδικασία των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών που διεξήχθηκαν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022.

Σήμερα, η Ιερά Σύνοδος  αποφασίζει ποιος από τους τρεις θα είναι ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ποιοι είναι όμως οι τρεις Μητροπολίτες που διεκδικούν την ψήφο των Συνοδικών;

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

O Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8.2.1959. Το 1973 εισήχθη στην Iερά Μητρόπολη Πάφου το δε 1976 μετά την αποφοίτηση του από το Α’ Γυμνάσιο Πάφου χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Α’. Ακολούθως σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1980, μετά το πέρας των σπουδών του, εισήλθε στο Άγιο Όρος και κατετάγη στις τάξεις των εκεί ασκουμένων και συγκεκριμένα στην Νέα Σκήτη.

Το 1982 έλαβε το Μέγα σχήμα του Μοναχού και τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και το 1983 χειροθετήθηκε σε Πνευματικό.

Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου της οποίας εξελέγη προϊστάμενος και ακολούθως αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους . Για την περίοδο 1991-92 εξελέγη Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους.

Το 1992 μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και με την ευλογία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου επέστρεψε στην Κύπρο και δημιούργησε προσωρινά Αδελφότητα στη Μονή των Ιερέων στην Πάφο. Την 4η Νοεμβρίου 1993 εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.

Την 11η Φεβρουαρίου 1999 εξελέγη ψήφω κλήρου και λαού Μητροπολίτης Λεμεσού, χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο την 14η Φεβρουαρίου 1999 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα.

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος εγεννήθη εις την Αθηαίνου την 25ην Μαΐου 1949.

Το 1967 απεφοίτησε του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. εσπούδασε Χημείαν εις το Πανεπιστήμιον Αθηνών (1968-1972). Εις το ίδιον Πανεπιστήμιον εσπούδασε και Θεολογίαν κατά τα έτη 1976-1980. Μετεξεπαιδεύθη εις την Αγγλίαν εις την Χημείαν και εις την Θεολογίαν.

Την 23ην Δεκεμβρίου 1984 εχειροτονήθη Διάκονος υπό του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα και την 17ην Μαρτίου 1985 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος και προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτην υπό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α . Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Παραλλήλως προς τα ως άνω καθήκοντά του ειργάσθη και ως καθηγητής της Χημείας εις Σχολάς Μέσης Εκπαιδεύσεως. Το 1993 προήχθη εις Βοηθόν Διευθυντήν.

Εξ αφορμής της συλλήψεως και κακοποιήσεώς του υπό των τουρκικών στρατευμάτων κατά την διάρκειαν αντικατοχικής εκδηλώσεως, το 1989, κατέθεσε προσφυγήν (No 15300/89) εναντίον της Τουρκίας εις την Επιτροπήν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιον της Ευρώπης δια της υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 συνεδρία κατεδίκασε, δια πρώτην φοράν, την Τουρκίαν δια καταπάτησιν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις την Κύπρον και της επέβαλε χρηματικόν πρόστιμον.

Την 24ην Απριλίου 1996 εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και την 26ην Μαΐου 1996 εχειροτονήθη εις Επίσκοπον.
Την 29ην Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί υπό της προς τούτο συνελθούσης εκλογικής συνελεύσεως Μητροπολίτης Πάφου και την επομένην εγκαθιδρύθη εις την έδραν αυτού.

Εκπροσωπεί την Εκκλησίαν της Κύπρου εις τας Πανορθοδόξους Διασκέψεις και εις τον διάλογον μετά των Ρωμαιοκαθολικών. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαίας

Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1971 στο χωριό Στρόβολος, προάστιο της Λευκωσίας. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Λύκειο Ακροπόλεως, υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά και στη συνέχεια, το 1990, εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Παράλληλα, την ίδια χρονιά, έγινε δεκτός ως αρχάριος στη Σταυροπηγιακή Μονή της Θεοτόκου Κύκκου, όπου υπεβλήθη σε διάφορες υπακοές. Το 1992 ο τότε ηγούμενος της μονής και σήμερα μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος τον στέλνει στην Ρωσία και σπουδάζει θεολογία. Εκεί, διδάχθηκε, επίσης, την εκκλησιαστική σλαβική γλώσσα από τον ιερομόναχο και νυν μητροπολίτη Ιλαρίων Αλφέγιεφ. Με τη συνδρομή της κυπριακής πρεσβείας στη Μόσχα, βρήκε έναν δάσκαλο – τον καθηγητή Viktor Grigoryevich Sokolyuk.

Το 1993 χειροτονήθηκε διάκονος. Παράλληλα με τις σπουδές του εκεί, σπούδασε ελληνική θεολογία και ταξίδεψε στην Ελλάδα. Το 1997 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Μόσχας στην πρώτη κατηγορία και επέστρεψε στη γενέτειρά του και στη μονή Κύκκου. Τον επόμενο χρόνο, έκανε τη διδακτορική διατριβή του, με θέμα «Ο Βίος και τα Έργα του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου».

Το 1998-2000 μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη και φοιτά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου παρακολουθεί δεύτερο κύκλο μετατυχιακών σπουδών στην Εκκλησιαστική Αρχαιολογία.

Το 2000 χειροτονήθηκε στο βαθμό του πρεσβυτέρου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α’ και ταυτόχρονα ανυψώθηκε στο βαθμό του αρχιμανδρίτη. Την ίδια χρονιά, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, έγινε πνευματικός πατέρας φυλακισμένων αλλοδαπών της Ορθοδόξου ομολογίας στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας και ήταν ο πρώτος που φρόντισε Ρώσους κρατούμενους στις φυλακές της Κύπρου. Βοήθησε γυναίκες από τη Ρωσία που έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλευσης.

Το 2003, ολοκλήρωσε με επιτυχία διδακτορική διατριβή, με θέμα «Η ιστορία και το θεολογικό περιεχόμενο της Κολλυβαδικής έριδος εις το Αγιον Όρος» και ανακηρύσσεται διδάκτωρ θεολογίας στη Θεολογική Σχολή της Μόσχας. Ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου και ως μέλος του Παγκόσμιου Φόρουμ Θρησκειών και Πολιτισμών, οργάνωσε και συμμετείχε σε δεκάδες μεγάλα θεολογικά και πολιτιστικά συνέδρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο με θέμα «Η συμβολή της Εκκλησίας σε μια σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία». Με την επιστροφή του στην Κύπρο υπάκουσε στον ηγούμενό του, Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο και ταυτόχρονα διηύθυνε το τμήμα της Μονής Κύκκου για την παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας και πνευματικής υποστήριξης σε όσους είχαν ανάγκη. Με αυτή την ιδιότητα, επισκέφτηκε χώρες που επλήγησαν από πολέμους, λιμούς ή φυσικές καταστροφές και οργάνωσε επιτόπου προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στις 22 Νοεμβρίου 2005, μαζί με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, εκπροσώπησε την Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία στην ενθρόνιση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’.

Στις 9 Ιουνίου 2007 εξελέγη ομόφωνα Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής από κληρικολαϊκή συνέλευση και δύο μέρες μετά χειροτονήθηκε επίσκοπος και ενθρονίστηκε Μητροπολίτης. Η ενθρόνισή του έγινε την ίδια μέρα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Επισκοπειού.

Send this to a friend