Home ΛΑΡΝΑΚΑ Προκηρύχθηκε υδραυλική μελέτη για Αραδίππου, Λειβάδια, Ορόκλινη
Προκηρύχθηκε υδραυλική μελέτη για Αραδίππου, Λειβάδια, Ορόκλινη

Προκηρύχθηκε υδραυλική μελέτη για Αραδίππου, Λειβάδια, Ορόκλινη

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μεγάλη υδραυλική μελέτη που θα καλύψει τις περιοχές Αραδίππου, Λειβάδια και Ορόκλινη, τροχιοδρομείται από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (ΣΥΛ).

Η μελέτη αποσκοπεί στη ριζική επίλυση του σοβαρού προβλήματος, που παρατηρείται εδώ και χρόνια με τις διαρροές νερού από το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης.

 

 

Ως εκ τούτου, το ΣΥΛ προκήρυξε διαγωνισμό για εκπόνηση υδραυλικής μελέτης, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού στις υπό αναφορά περιοχές.

Τα δίκτυα υδατοπρομήθειας των Δήμων Αραδίππου και Λειβαδιών εντάχθηκαν στο ΣΥΛ τον Ιούνιο του 2020 και τον Μάιο του 2022 αντίστοιχα, ενώ επίκειται και η ένταξη της Ορόκλινης το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Όπως αποδείχθηκε, όμως, οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν προβλήματα διαρροής σημαντικών ποσοτήτων νερών, με κύρια αιτία το πεπαλαιωμένο δίκτυό τους, από το οποίο υπάρχουν σταθερές απώλειες νερού της τάξης μέχρι και του 50%. Οι ποσότητες αυτές δεν τιμολογούνται, γεγονός που προκαλεί σοβαρά οικονομικά ζητήματα, καθότι στην ουσία οι επηρεαζόμενες τοπικές αρχές αγοράζουν νερό, αλλά δεν είναι σε θέση να το πουλήσουν.

Όπως πληροφορούμαστε, η χωρητικότητα των δεξαμενών των Δήμων Αραδίππου και Λειβαδιών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατανάλωση και δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και συνεχή παροχή νερού στους καταναλωτές για τουλάχιστον 24 ώρες. Επιπλέον, λόγω του χαμηλού υψομέτρου των δεξαμενών, δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητική πίεση σε υποστατικά που βρίσκονται σε πιο ψηλές τοποθεσίες.

Σχετικά με το δίκτυο της Ορόκλινης, το ατιμολόγητο νερό της περιοχής προσεγγίζει το 50% και θα πρέπει, όταν αναληφθεί η περιοχή από το ΣΥΛ, να αντιμετωπιστούν διάφορα τεχνικά προβλήματα, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε πως για την καλύτερη διαχείριση των προαναφερόμενων περιοχών να διεξαχθεί μια πλήρης υδραυλική μελέτη, μέσα από την οποία να διαφανούν οι υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες σε πόσιμο νερό, καθώς και τα απαραίτητα έργα υποδομής που χρειάζεται να υλοποιηθούν, ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει σωστή διαχείριση νερού, επαρκείς ποσότητες και σωστές υποδομές για κάλυψη των μελλοντικών αναγκών με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 30 χρόνια.

Send this to a friend