Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τούρκος «πρέσβης»: Στο Βαρώσι δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας αλλά ιδιοκτησίας
Τούρκος «πρέσβης»: Στο Βαρώσι δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας αλλά ιδιοκτησίας

Τούρκος «πρέσβης»: Στο Βαρώσι δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας αλλά ιδιοκτησίας

Στο Βαρώσι δεν υπάρχει ζήτημα κυριαρχίας αλλά ιδιοκτησίας που πρέπει να επιλυθεί, δήλωσε ο νέος «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου.

Μετά τη συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού και το τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Φεϊζίογλου, αυτή τη φορά μίλησε τηλεοπτικά στον ανταποκριτή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης στα κατεχόμενα και σε δημοσιογράφο του «Μπαϊράκ».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην ιστοσελίδα του ο Μπαϊράκ αναφέρει ότι σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη διαδικασία για το Βαρώσι, ο κ. Φεϊζίογλου υποστήριξε ότι η περιφραγμένη περιοχή αποτελεί έδαφος της «τδβκ».

«Το να δείξουμε ότι το Βαρώσι είναι έδαφος της τδβκ είναι το πρώτο βήμα. Αν υπάρχει οποιοσδήποτε δισταγμός στον κόσμο για το θέμα αυτό, θα πρέπει να ξεπεραστεί». Το άνοιγμα του Βαρωσιού και των κεντρικών του δρόμων, συνέχισε, δεν εγκυμονεί κινδύνους . Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα υποδομών στην περιοχή λόγω του γεγονότος ότι το Βαρώσι ήταν κλειστό εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτά θα επιλυθούν σταδιακά.

Επανέλαβε τη θέση που είχε πει και στην πρόσφατη συνέντευξή του, ότι το μόνο ζήτημα που θα μπορούσαν να εξετάσουν  το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά το Βαρώσι, είναι το ζήτημα της ιδιοκτησίας. «Θα πρέπει να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας». Το ψευδοκράτος, συνέχισε, θα λύσει το περιουσιακό ζήτημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το περιουσιακό ζήτημα στο Βαρώσι θα επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές του δικαίου. Επομένως, όταν το ΕΔΑΔ το εξετάσει, θα πει ότι δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό, ότι έχει λυθεί. Πρόκειται για μια διαδικασία, για πόσο χρόνο μιλάμε εδώ, το άνοιγμα είναι ένα θέμα 2,5-3 ετών. Επομένως, δεν λέω πολλή υπομονή, λέω λίγη υπομονή».

Σύμφωνα με τον κ. Φεϊζίογλου, η  δύναμη του ψευδοκράτους εξαρτάται από τη δύναμη της Τουρκίας και η δύναμη της Τουρκίας εξαρτάται από τη δύναμη του ψευδοκράτους, θέση που υπενθύμισε ότι είχε εκφράσει και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι όταν επισκέφθηκε το νησί.

Αναγνώριση του ψευδοκράτους

Επικαλούμενος και πάλι την έκκληση Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους από την ΓΣ του ΟΗΕ, ο Μετίν Φεϊζίογλου ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «διακήρυξε αμετάκλητα μια κρατική πολιτική: Η τδβκ πρέπει να αναγνωριστεί».

«Αυτό σημαίνει ότι με βάση την κυρίαρχη ισότητα, υπάρχουν δύο κράτη στο νησί. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν ίσο διεθνές καθεστώς. Όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν από εδώ και πέρα, όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν με τρίτες χώρες, με την εγγυήτρια χώρα, με τα Ηνωμένα Έθνη ή με τον νότο, πρέπει να γίνουν κάτω από τις επιμέρους προεκτάσεις αυτής της πρότασης. Ήταν μια ιστορική ομιλία, γιατί έχει καθορίσει μια μη αναστρέψιμη πορεία».

Υπάρχουν κάποιοι, συνέχισε, που συγχύζουν την αναγνώριση με την κρατική υπόσταση και δήλωσε ότι τα πιο βασικά έγγραφα του διεθνούς δικαίου για το θέμα αυτό, δεν επιδιώκουν την αναγνώριση ως προϋπόθεση της κρατικής υπόστασης. Οι όροι του να είσαι κράτος είναι σαφείς, είπε και το ψευδοκράτος τους έχει. «Υπάρχει το στοιχείο της χώρας, υπάρχει το στοιχείο του έθνους. Υπάρχει ένα στοιχείο νόμιμης εξουσίας. Η αναγνώριση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση στοιχείο της κρατικής υπόστασης».

Ο κ. Φεϊζίογλου, υποστήριξε επίσης ότι «η απομόνωση που έχει επιβληθεί στο ψευδοκράτος, που λέγεται ότι οφείλεται στη μη αναγνώριση, είναι πολιτική. «Εάν η αναγνώριση δεν αποτελεί στοιχείο του να είσαι κράτος, οι απομονώσεις που επιβάλλονται λόγω της μη αναγνώρισης δεν είναι νομικές αλλά πολιτικές. Όλοι οι τρίτοι παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε αυτή την πολιτική διαδικασία πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη θέση της Τουρκίας, η οποία έχει ενισχυθεί και θα συνεχίσει να ενισχύεται. Τα βήματα που γίνονται με τρόπο απρόσεκτό από τα κράτη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την Τουρκία, δεν μπορούν να είναι βιώσιμα. Η Τουρκία έχει μια πολύ ισχυρή οικονομία, σίγουρα θα ξεπεραστούν τα προσωρινά προβλήματα. Ο κόσμος αγωνίζεται ήδη με την οικονομική δυσπραγία και τον πληθωρισμό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η δομική ανθεκτικότητα, η δομική αντοχή, η εγκατεστημένη ισχύς, το πόσο ισχυρή αναγνωρίζεται η Τουρκία από τον κόσμο με αυτή την έννοια».

Σύμφωνα με τον «πρέσβη» της Τουρκίας, η απομόνωση κατά του ψευδοκράτους, που είναι καθαρά πολιτική και συνεχίζεται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την Τουρκία, σύντομα θα καταστεί μη βιώσιμη. «Η τδβκ είναι μια χώρα που στέκεται γερά στα δικά της πόδια, έχει μια οικονομία που παράγει και εξάγει και πρέπει να τη μετατρέψουμε σε κοινωνία πρόνοιας. Η τδβκ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ανεξάρτητο κράτος.  Ανάμεσα στην Τουρκία και την τδβκ υπάρχει ένας ακλόνητος και απαραβίαστος νόμος αδελφοσύνης. Το καθήκον της Τουρκίας που απορρέει από το αδελφικό δίκαιο είναι να βοηθήσει την τδβκ να σταθεί γερά στα πόδια της και να προσφέρει στήριξη με τρόπο που θα ανοίξει το δρόμο για την εξάπλωση της ευημερίας. Αυτή η στήριξη από την Τουρκία θα αυξηθεί», υποστήριξε.

«Θα κερδίσουμε τον αγώνα. Έχουμε δίκαιο και θα κερδίσουμε επειδή δεν υπάρχει πιο δίκαιη υπόθεση από αυτή», κατέληξε ο Μετίν Φεϊζίογλου.

Send this to a friend