ΑΗΚ: Θα επηρεαστεί η επάρκεια συστήματος παραγωγής από τα μέτρα των συντεχνιών
Αναμένεται να επηρεαστεί η επάρκεια και η ευστάθεια του συστήματος παραγωγής από τη μη λειτουργία των έξι ατμοηλεκτρικών μονάδων στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Δεκέλειας, εξαιτίας των μέτρων που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ την Τετάρτη, είπε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ. «Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς», δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ ανακοίνωσαν την Τετάρτη τη λήψη μέτρων με αίτημα να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, όπως η διαχρονική υποστελέχωση, η «έκνομη» λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Δεκέλειας και η παρεμπόδιση της ΑΗΚ από συμμετοχή στις ΑΠΕ.
Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, Γραμματέας της Κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυστηρά τα σχέδια υπηρεσίας του κάθε υπαλλήλου και τους κανονισμούς. «Τα συνεργεία θα είναι συμπληρωμένα όπως πρέπει να είναι, με βάση τα θέματα ασφάλειας και τον τρόπο που λειτουργεί η ΑΗΚ», είπε. Ως συνέπεια, ανέφερε, θα συμπτυχθούν συνεργεία και σίγουρα η παραγωγικότητα του οργανισμού στο κατασκευαστικό κομμάτι θα μειωθεί, γιατί μέχρι τώρα «λειτουργούμε με πιο λίγο προσωπικό και καλούμε το προσωπικό να εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του», Άρα, είπε, «σίγουρα θα υπάρχουν επιπτώσεις στην παραγωγικότητα του οργανισμού και στη σύντομη εξυπηρέτηση του πολίτη».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, είπε ότι από το μέτρο αυτό δεν προκύπτει πρόβλημα στην αντιμετώπιση βλαβών, αλλά μείωση στην παραγωγικότητα, δηλαδή θα επηρεαστεί η κανονική ροή των εργασιών.
Το δεύτερο μέτρο που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι είναι αυτό που αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς αναμένεται να επηρεαστεί το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, οι υπάλληλοι της ΑΗΚ θα απέχουν από το να εργάζονται «σε έκνομες αποφάσεις, σε έναν σταθμό που λειτουργεί παράνομα και δημιουργεί κόστος στους καταναλωτές».
Όπως είπε, ενώ αυτός ο σταθμός χρειάζεται και οι αρμόδιοι ζητούν να πάρουν εξαιρέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσει τη λειτουργία του, «δεν έχει αποφασίσει το κράτος που έχει την ευθύνη ότι αυτός ο σταθμός πρέπει να ανανεωθεί. Αυτό αφορά και το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής, γιατί αυτός ο σταθμός είναι και πιο ενεργοβόρος, με ακριβό καύσιμο και ρυπογόνος», είπε.
Ερωτηθείς για τυχόν προβλήματα στο δίκτυο, εξαιτίας του μέτρου, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς, που είναι ο υπεύθυνος για την παροχή ενέργειας στους καταναλωτές, αν δεν υπάρχει η ανάλογη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει την ευθύνη να αποφασίσει αν θα αφήσει περιοχές έξω ή όχι. «Οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν σε παρανομία», επανέλαβε.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΑΗΚ είπε ότι όσον αφορά τις έξι ατμοηλεκτρικές μονάδες της Δεκέλειας, σε περίπτωση που σταματήσει η λειτουργία τους, όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, «προκύπτει πρόβλημα επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος παραγωγής». Γι’ αυτό, είπε, συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση των θεμάτων και αποτροπή των μέτρων αυτών από μέρους διεύθυνσης και διοίκησης.
Το τρίτο σοβαρό θέμα που θίγουν οι εργαζόμενοι, είπε ο κ. Κωνσταντίνου είναι το ότι δεν αφήνεται η Παραγωγή της ΑΗΚ να επενδύσει σε έργα ΑΠΕ, ούτε η Προμήθεια της ΑΗΚ να μπορεί να αγοράζει από ανεξάρτητους παραγωγούς ΑΠΕ, ούτως ώστε να μπορέσει να προσφέρει πιο φτηνή κιλοβατώρα στον καταναλωτή. «Εμείς εδώ και πολύ καιρό θεωρούμε ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει επιτέλους να παρέχεται πιο φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές», σημείωσε.
«Όταν το αρμόδιο Υπουργείο, οι αρμόδιοι φορείς, εμποδίζουν από τη μια τη σωστή στελέχωση του Οργανισμού για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις, όταν εμποδίζεται η ΑΗΚ να επενδύει σε έργα ΑΠΕ στην παραγωγή, ούτως ώστε να δημιουργεί μείγμα καυσίμου για να έχει όφελος ο τελικός χρήστης, ο καταναλωτής, όταν για τη Δεκέλεια δεν παίρνονται πολιτικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί με πιο ακριβό καύσιμο, με ρύπους, όταν όλα αυτά συμβαίνουν, το προσωπικό δεν μπορεί να μείνει απαθές, βλέποντας μια καταστροφική πορεία να επέρχεται στον οργανισμό», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.
Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι είχαν κάνει μία μονόωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πριν ένα μήνα και μία προειδοποιητική δωδεκάωρη στάση εργασίας πριν είκοσι μέρες. «Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει πολύ χρόνο και προειδοποίηση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι οι θέσεις και αποφάσεις της διεύθυνσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, «οι οποίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν, διότι κάποιοι, και συγκεκριμένα το Υπουργείο, δημιουργεί και βάζει προσκόμματα στην εφαρμογή όλων αυτών των θεμάτων».
«Εμείς υποστηρίζουμε τις θέσεις του ΔΣ, για να μπορέσει ο οργανισμός να μπει σε μια πορεία ανάκαμψης, να βοηθήσει και τον τόπο, να προσφέρει και στους καταναλωτές. Εμείς περιμένουμε όλους τους φορείς που έχουν την εξουσία στα χέρια τους να πάρουν τις αποφάσεις που θα διασφαλίζουν όλα αυτά που είπαμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εμείς διαχρονικά και υπεύθυνα χειριζόμαστε το θέμα της ενέργειας, που είναι ένα αγαθό που πρέπει να προσφέρεται απρόσκοπτα στον κόσμο. Όμως, από τη στιγμή που βλέπουμε μια καταστροφική πορεία στον οργανισμό, τον τρόπο που χειρίζονται τον οργανισμό το αρμόδιο Υπουργείο ή άλλοι θεσμικοί φορείς, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΑΗΚ σημείωσε ότι διεύθυνση και διοίκηση προσπαθούν να λύσουν τα θέματα για να αποτραπούν τα μέτρα. «Είναι σε συνεχή διάλογο με τις συντεχνίες», δήλωσε.