Εγκρίθηκαν τα συναινετικά διαζύγια εξπρές – Οι λεπτομέρειες
Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο μίλησε η Φωτεινή Τσιρίδου, βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, η οποία μίλησε για την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου.
Ειδικότερα η κ.Τσιρίδου αναφέρθηκε στα συναινετικά διαζύγια και τα νομοσχέδια τα οποία εγκρίθηκαν. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «επιτέλους μετά από χρόνια συζητήσεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε πράξη. Επιτέλους ενδυναμώνεται ο θεσμός της οικογένειας μέσα από ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο με πιο γρήγορες και ανθρώπινες διαδικασίες».
Σύμφωνα με την κ.Τσιρίδου με την έγκριση των νομοσχεδίων αυτών επιτυγχάνεται η ισότητα μεταξύ γονέων, η ίση κατανομή των μεταξύ τους βαρών και η γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων.
Τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία προβλέπουν τα 4 νομοσχέδια:
1. Ένα δικαστή αντί τρεις το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ένα ευέλικτό και γρήγορο πλαίσιο.
2. Διαγράφηκε η πρόνοια να υπάρχει κληρικός νομομαθείς, διότι έτσι και αλλιώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ επομένως έχουμε αυτό τον εκσυγχρονισμό.
3. Το 2ο νομοσχέδιο που προϋποθέτει την τροποποίηση του νόμου για τα οικογενειακά δικαστήρια εξειδίκευση και αναβάθμιση των προσόντων του δικαστή και της εισαγωγής μια διαδικασίας υποχρεωτικής και συνεχούς επιμόρφωσης τους, στα θέματα τα οποία εκδικάζουν. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί σύμφωνα με την βουλεύτρια του ΔΗΣΥ. Επιπρόσθετα εισάγεται και μια πρόνοια όπου ο δικαστής που επιλαμβάνεται τον υποθέσεων που εγείρονται ενώπιων του οικογενειακού δικαστηρίου και θα είναι εξοικειωμένος θα μπορεί να εκδικάζει και όλες τις αιτήσεις που αφορούν τους διαδίκους.
4. Το 3ο νομοσχέδιο αφορά τον περί γάμου νόμο, ο οποίος τροποποιείται και το ηλικιακό όριο από 16 πάει στα 18 έτη, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και βεβαίως οι νόμοι που ασχολούνταν με τους λόγους διαζυγίου και τα θέματα αυτά που ήταν διάσπαρτη επιτέλους όλες οι πρόνοιες είναι σε μια συγκεκριμένη νομοθεσία (άρθρο 27 του περί γάμου νόμου).
5. Εισάγεται το συναινετικό διαζύγιο καθώς δεν μπορεί ένα διαζύγιο για να εκδοθεί να πρέπει να εκδίδεται εναντίον ενός από τους διαδίκους. Πρέπει όμως πριν την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου να έχουν ρυθμιστεί τα ζητήματα της επιμέλειας και επικοινωνίας με τα παιδιά
Δείτε το αποσπασμα από την εκπομπή: