Σημαντική η συνεισφορά του στοιχήματος στην οικονομία
Τον πολλαπλασιασμό της συνεισφοράς της στοιχηματικής δραστηριότητας στην οικονομία από το μόλις 0,12% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 στο 3,34% στο τέλος του 2021, καταγράφεται στα δέκα χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ), η οποία θεσπίστηκε για την αδειοδότηση, ρύθμιση και εποπτεία του στοιχήματος στο νησί.
Η Πρόεδρος της Αρχής Ιωάννα Φιάκκου παρέθεσε σε πρόγευμα εργασίας τα πεπραγμένα της Αρχής από την ίδρυσή της τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα, τονίζοντας πως «όραμα μας είναι να καταστεί η Κύπρος ένα δίκαιο, διάφανο και ασφαλές κέντρο ανάπτυξης και καινοτομίας και ανάπτυξης του κλάδου των τυχερών παιγνιδιών, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την προστασία του κοινωνικού συνόλου και σε αυτό είμαστε επικεντρωμένοι χωρίς εκπτώσεις».
Όπως είπε, η ρύθμιση του τυχερού παιγνιδιού στην Κύπρο «ήταν μια αναγκαιότητα, ούτως ώστε ένα ευρωπαϊκό κράτος να μπορέσει να πάει στο επόμενο βήμα να ρυθμίσει την αγορά λόγω του ότι εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρχε μία ανεξέλεγκτη στοιχηματική δραστηριότητα και γενικότερα των τυχερών παιχνιδιών».
Η κ. Φιάκκου παρέθεσε τους σταθμούς στη λειτουργία της Αρχής από το 2012, αρχικά ως μιας ανεξάρτητης αρχής που στεγαζόταν στο Υπουργείο Οικονομικών με δύο άτομα αποσπασμένα από τη δημόσια υπηρεσία, στην αναδιοργάνωσής της με Διοικητικό Συμβούλιο και μια οργανωσιακή δομή. Πλέον η Αρχή εργοδοτεί 32 άτομα προσωπικό με άλλες 9 θέσεις να προγραμματίζονται εντός του 2023, ενώ ο Οργανισμός έχει εξασφαλίσει και πιστοποιήσεις ISO 27001 και ISO 37001 (κατά της δωροδοκίας).
Η Πρόεδρος της Αρχής ανέδειξε επίσης ως σημαντικό σταθμό την έγκριση του Περί Στοιχημάτων Νόμου το 2019, που έδωσε στην ΕΑΣ το εργαλείο επιβολής διοικητικού προστίμου, πέραν του μέτρου της αναστολής εργασιών.
«Υπήρξε μια συνεχής εξέλιξη και ένας εκσυγχρονισμός του τομέα. Στοχεύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα, και συνεπώς ενέργειες– πυροτεχνήματα σε καμία περίπτωση δεν θα υλοποιηθούν από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Φιάκκου, το 2012 το ποσοστό συνεισφοράς της στοιχηματικής δραστηριότητας ήταν στο 0,12% και στο τέλος του 2021 έχει φτάσει στο 3,34% του ΑΕΠ, με τα έσοδα να προέρχονται αποκλειστικά σε επίγειο και διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα.
«Τα έσοδα του στοιχήματος από το 2012 μέχρι το 2021 αυξήθηκαν κατά 1086%, οι αποδοχές του στοιχήματος (κέρδη των εταιρειών) αυξήθηκαν κατά 409% και ο φόρος προς το κράτος αυξήθηκε κατά 327%», πρόσθεσε.
Παράλληλα, η κ. Φιάκκου είπε πως μέσω της είσπραξης του 2% επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα δόθηκαν στις αθλητικές ομοσπονδίες πέραν των €13 εκατ. και έχει εισπραχθεί για την προστασία των παικτών ένα ποσό πέραν των €6,5 εκατ.
Όπως είπε, τα υποστατικά που είχαν αδειοδοτηθεί το 2013 ανέρχονταν σε 550 και σήμερα υποχώρησαν στα 497, ενώ παρά τη μείωση των υποστατικών υπάρχει μια αύξηση 90% των εσόδων στοιχήματος.
Είπε ακόμη πως το 2013 οι εργαζόμενοι στον τομέα ήταν 1.150 και σήμερα ανέρχονται σε 1.422, ενώ, όπως είπε, το 2015 όταν ανέλαβε το ΔΣ, είχε διαπιστωθεί ότι περίπου το 80% των εργαζομένων δεν ήταν εγγεγραμμένο στις κοινωνικές ασφαλίσεις ή δεν ήταν αδειοδοτημένο από μέρους της αρχής.
«Δεν θα στρουθοκαμηλίσω»
Σύμφωνα με την κ. Φιάκκου από το 2017, που εισήχθη ο επιτόπιος έλεγχος στα αδειούχα υποστατικά βάσει εκτίμησης ρίσκου, με απώτερο σκοπό και στόχο την ελαχιστοποίηση της παρανομίας.
Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί γύρω στις 36.404 επιτόπιοι έλεγχοι, ενώ καταγράφεται μείωση 87% των παραβάσεων, είπε.
Βάσει των στοιχείων που παρατέθηκαν, οι ποινικές παραβάσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία από 138 το 2012, εκτοξεύτηκαν στις 199 το 2018 για να υποχωρήσουν στις 83 το 2019, στις 111 το 2020, στις 105 το 2021 και να διαμορφωθούν στις 142 μέχρι τον Οκτώβριο φέτος. Παράλληλα το 2021 για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η αφαίρεση ύποπτων αθλητικών γεγονότων από την στοιχηματική δραστηριότητα.
«Δεν θα στρουθοκαμηλίσω, παρανομία υπάρχει», είπε η κ. Φιάκκου και κάλεσε όλους τους φορείς να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της.
Λέγοντας ότι η ίδια θα είναι «αμείλικτη σε θέματα παρανομίας», η Πρόεδρος της ΕΑΣ είπε δεν μπορεί η παράνομη δραστηριότητα να παταχθεί μόνο από τις δράσεις δύο οργανισμών. «Έστω και είναι αυτοί έχουν τη εξουσία για την πάταξή τους, απαιτείται η συνεργασία όλων», συμπλήρωσε.
Για την επόμενη μέρα της Αρχής, η κ. Φιάκκου είπε ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι ενώπιον της Βουλής και επικεντρώνεται κυρίως στη αναβάθμιση της λειτουργίας του εποπτικού πλαισίου και του εποπτικού ρόλου, στη διασφάλιση της προστασίας των παικτών και του ευρύτερου συνόλου, στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του κλάδου και στη βελτιστοποίηση της οργανωσιακής λειτουργίας της αρχής.
«Μέσα από τις τέσσερις ουσιαστικές επιδιώξεις, θεωρούμε ότι θα πάμε στο επόμενο βήμα, η αγορά θα ενισχυθεί περαιτέρω, η παρανομία θα μειωθεί και τα μέτρα που θα ληφθούν θα ενισχύσουν τον κοινωνικό ιστό», κατέληξε.