Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Φωτοβολταϊκό πάρκο 35 χιλιάδων τ.μ. στο Κάβο Γκρέκο
Φωτοβολταϊκό πάρκο 35 χιλιάδων τ.μ. στο Κάβο Γκρέκο

Φωτοβολταϊκό πάρκο 35 χιλιάδων τ.μ. στο Κάβο Γκρέκο

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το πράσινο φως άναψε το Τμήμα Περιβάλλοντος, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε περιοχή του Κάβο Γκρέκο και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Μαζερή του Κούκου», εντός των ορίων του Δήμου Αγίας Νάπας.

Πρόσφατα υποβλήθηκε και αξιολογήθηκε μέσω ειδικής έκθεσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος μελέτη ειδικής αξιολόγησης για τη Ζώνη Ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) – CY3000010 και τη Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΕΖΔ) – CY3000005 του Δικτύου Natura 2000 «Κάβο Γκρέκο».

Η υπό αναφορά μελέτη υποβλήθηκε στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση πολεοδομικής άδειας αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκό σύστημα δυναμικότητας 3 MWp.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Famagusta News, η οποία επικαλείται πληροφορίες από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το συνολικό εμβαδό των τεμαχίων είναι 35.373 τ.μ. και το προτεινόμενο έργο υπολογίζεται ότι θα καλύψει περίπου το 80% της συνολικής έκτασης των υπό μελέτη τεμαχίων.

Οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ΖΕΠ και ΕΖΔ «Κάβο Γκρέκο» βρίσκονται σε απόσταση περίπου 300 μέτρων δυτικά και νότια της περιοχής μελέτης, όπου προτείνεται η κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Η εν λόγω μελέτη εξετάστηκε από την Ad Hoc επιτροπή, η οποία αξιολόγησε τα στοιχεία που αφορούν στα είδη χαρακτηρισμού της περιοχής.

Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκό σύστημα δυναμικότητας 3 MWp και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 4.700 φωτοβολταικά πλαίσια ισχύος 700 W το καθένα.

Τα συμπεράσματα

—————————–

Στα συμπεράσματα της έκθεσής του, το Τμήμα Περιβάλλοντος καταγράφει ότι οι επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου από τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκό σύστημα σε τεμάχια που γειτνιάζουν με ΖΕΠ και ΕΖΔ στο Κάβο Γκρέκο είναι ανατρέψιμες και δεν θα επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα είδη καθορισμού, ούτε στους στόχους διατήρησης των περιοχών αυτών εφόσον εφαρμοστούν οι όροι οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση.

Στην επιστολή επισημαίνεται, ακόμα, ότι η μελέτη οικολογικής αξιολόγησης για το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει αρκετές αδόκιμες και λανθασμένες αναφορές σε σχέση με την παρακολούθηση των αποδημητικών πουλιών, τις επιπτώσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περί μεταφοράς φωλιών πτηνών σε άλλες περιοχές.

Παρ’ όλα αυτά η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου δεν εκφράζει οποιαδήποτε ένσταση για το έργο, νοουμένου ότι τηρηθούν δέκα ουσιώδεις όροι τους οποίους καταγράφει στην επιστολή.

Send this to a friend