5 κακές συνήθειες που καταστρέφουν το laptop σας
Ενώ τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, γνωρίζουμε ότι τα πράγματα μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο αν τα προσέξουμε και το laptop σας εμπίπτει στον κανόνα. Ο τρόπος που το χρησιμοποιείτε καθημερινά μπορεί να επιβραδύνει ή να επιταχύνει την φθορά του. Αν σκεφτείτε μάλιστα, ότι τα laptops, σε αντίθεση με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή (PC), είναι γενικά πιο εύθραυστα και ευαίσθητα, θα πρέπει να αποφύγετε συνήθειες που μπορεί να είχατε υιοθετήσει στο παρελθόν.
Σηκώνετε το laptop σας από την οθόνη
Ας το παραδεχθούμε, οι περισσότεροι σε μια στιγμή βιασύνης το έχουμε κάνει. Κι ενώ οι δαχτυλιές και τα κατάλοιπα μπορούν εύκολα να φύγουν, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό οθόνης, οι λεκέδες δεν αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Όταν σηκώνετε το laptop σας από την οθόνη, μπορεί να της προκαλέσετε μόνιμη ζημιά. Αυτό διότι το εξάρτημα που συνδέει την οθόνη με το κύριο σώμα του laptop είναι ιδιαίτερα εύθραυστο, καθώς συνήθως κατασκευάζεται από πλαστικό με δομές αλουμινίου.
Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα είναι το καλώδιο της κάρτας γραφικών που είναι ενσωματωμένο μέσα σε αυτό. Το ίδιο το καλώδιο είναι σχετικά μικρό, λεπτό σε διάμετρο και σχίζεται εύκολα. Αν σηκώσετε τον φορητό υπολογιστή από την οθόνη, το καλώδιο μπορεί να τεντώσει παραπάνω από όσο έχει σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα να σκιστεί και τελικά να πάθει ζημιά η οθόνη.
Μόλις σκιστεί το καλώδιο, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια σειρά προβλημάτων, όπως υποβάθμιση χρώματος, χαμηλότερο επίπεδο φωτεινότητας, παγωμένη οθόνη, μερικώς νεκρή οθόνη ή ακόμα χειρότερα εντελώς νεκρή οθόνη.
Αφήνετε το laptop σε μέρη με σκόνη
Η σκόνη αποτελεί πρόβλημα για τις περισσότερες συσκευές υπολογιστών, ειδικά για εκείνους που διαθέτουν σύστημα ψύξης που βασίζεται σε ανεμιστήρες. Ο καθαρός αέρας εισέρχεται από την μία πλευρά για να μειώνει την θερμοκρασία της CPU και της GPU και απελευθερώνει ζεστό αέρα στην άλλη πλευρά.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να αφήνει κατάλοιπα και σκόνη στο πλέγμα, τον σωλήνα, το πτερύγιο του ανεμιστήρα και την ψύκτρα. Η συνεχής έκθεση στην σκόνη μπορεί να κάνει τον ανεμιστήρα λιγότερο αποτελεσματικό και τελικά η θερμοκρασία στην κύρια μονάδα επεξεργασίας θα παραμένει υψηλή.
Επιπλέον, η σκόνη μπορεί να σκουριάσει τη μητρική πλακέτα, η οποία αποτελεί το ζωτικό όργανο του laptop σας. Ενώ δεν μπορείτε να προστατεύσετε πλήρως το laptop σας από την σκόνη, μιας και υπάρχει ακόμα και στον αέρα, προσπαθήστε να μην το αφήνετε κάτω ή σε σκονισμένες επιφάνειες.
Στοιβάζετε βιβλία πάνω στο laptop
Οι περισσότερες οθόνες laptop διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, όπως LED και LCD, που είναι ευαίσθητες στην πίεση. Οι μέσοι φορητοί υπολογιστές έχουν μια λεπτή δομή στο εσωτερικό της οθόνης, καθιστώντας το laptop σας πιο ευαίσθητο στην πίεση από το πίσω μέρος του.
Για αυτό είναι σημαντικό αφενός να αποφεύγετε να τον αφήνετε γυρισμένο ανάποδα και αφετέρου να αφήνετε βιβλία ή βαριά αντικείμενα πάνω του. Πιέζοντάς το πολύ δυνατά μπορεί να σπάσει την οθόνη, αφήνοντάς σας με «νεκρά» pixel.
Χρησιμοποιείτε το laptop σας ενώ υπερθερμαίνεται
Η υπερθέρμανση συμβαίνει όταν το laptop σας ζεσταίνεται πολύ λόγω έντονης δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να προκύψει από το πολύωρο gaming, ακατάπαυστη διαδικασία απόδοσης βίντεο ή εκτέλεση άλλων επιβαρυντικών εργασιών, που προκαλούν τη GPU και την CPU να παράγουν περισσότερη θερμότητα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Όταν συμβεί αυτό μπορεί να νιώσετε ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία γύρω από το laptop σας. Για να μην δημιουργήσετε ζημιά είναι σημαντικό να το κλείσετε και να του δώσετε λίγο χρόνο ώστε να ρίξει την θερμοκρασία για να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.
Εκφορτίζεται πλήρως η μπαταρία του laptop
Όταν αγοράσετε το λάπτοπ σας η μπαταρία του μπορεί να αντέχει και για οκτώ ώρες, χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα παραμείνει και έτσι. Ενώ η μείωση της απόδοσης της μπαταρίας του θα συμβεί μοιραία με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει τρόπος να την «φρενάρετε» αντί να την επιταχύνετε.
Αν θέλετε να παρατείνετε την διάρκεια ζωής της μακροπρόθεσμα, μην την αφήνετε να φτάσει στο 0% για να βάλετε το laptop σας να φορτίσει. Είναι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε και να φορτίζετε συχνότερα.
Πηγή: Πρώτο Θέμα