Τουρίστες υπάρχουν, κέντρα ανοικτά δεν υπάρχουν…
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Υπάρχει ακόμα τουρισμός σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, αλλά δεν υπάρχουν ανοικτά κέντρα αναψυχής, για την ψυχαγωγία των περιηγητών…
Πολλά είναι τα παράπονα που έχουν διατυπώσει το τελευταίο διάστημα ξένοι τουρίστες που παραθερίζουν στα δύο μεγάλα θέρετρα της ελεύθερης Αμμοχώστου, για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων αναψυχής (μπιραρίες, νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια, καφέ κτλ) έχουν βάλει λουκέτο εν’ όψει χειμερινής περιόδου.
Και όλα αυτά, ενώ στον τόπο μας εξακολουθεί να υπάρχει καλοκαιρία, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, με τους πλείστους ξένους ν’ απολαμβάνουν τα θαλάσσιά τους μπάνια.
Το γεγονός ότι αυτή την εποχή σχεδόν όλα τα κέντρα αναψυχής σε Πρωταρά και Αγ. Νάπα έχουν κλείσει, αυτό προκαλεί δυσφορία και οργή ανάμεσα στους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι σχηματίζουν αρνητική εικόνα, για την Κύπρο γενικότερα ως (χειμερινό) τουριστικό προορισμό.
Κληθείς από την εφημερίδα μας να σχολιάσει τα παράπονα που έχουν διατυπωθεί από τους ξένους, οι οποίοι μετά τις παραλίες δεν βρίσκουν πουθενά αλλού να πάνε για να περάσουν λίγες ώρες αναψυχής και διασκέδασης, ο εκπρόσωπος του τοπικού συνδέσμου κέντρων αναψυχής Πέτρος Άσσιας παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει ακόμα τουρισμός στην επαρχία, αλλά στην πλειοψηφία τους τα διάφορα κέντρα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Όπως εξήγησε, η πρώτη αιτία που ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των κέντρων να βάλουν λουκέτο είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας των υποστατικών τους και κυρίως οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. «Ειδικά φέτος, οι ιδιοκτήτες των κέντρων ένιωσαν στο πετσί τους τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε χαρακτηριστικά.
Προτιμούν ανεργιακό
——————————-
Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής ελεύθερης Αμμοχώστου ανέφερε ότι αυτή την εποχή οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής δέχονται πιέσεις από το εργατικό τους προσωπικό για να κλείσουν, προσθέτοντας ότι μετά από τόσα χρόνια, οι υπάλληλοι στον κλάδο έχουν συνηθίσει ότι μετά τον Οκτώβριο τα κέντρα κλείνουν και οι ίδιοι λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα. «Προτιμούν να κάθονται και να παίρνουν ανεργιακό παρά να εργάζονται.
Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν κίνητρα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν και τον Νοέμβριο και τα κέντρα να μένουν ανοικτά προς εξυπηρέτηση των λίγων, έστω, επισκεπτών.
Θα ήταν καλό, να μην ίσχυε το ανεργιακό επίδομα στον κλάδο μας τουλάχιστον το πρώτο 15νθήμερο Νοεμβρίου και ως αντιστάθμισμα τα λεφτά να δίνονταν ως επίδομα εργασίας σ’ όσους εξακολουθούσαν να εργάζονται.
Αυτό θα υποχρέωνε και τους ιδιοκτήτες των κέντρων να έμεναν ανοικτοί. Εκτιμούμε ότι το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχανόταν και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», επισήμανε ο Πέτρος Άσσιας.
Ο εκπρόσωπος του τοπικού συνδέσμου κέντρων αναψυχής μας ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι πιο οξύ στον Πρωταρά, όπου αυτή την εποχή παραμένουν ανοικτά μόνο 4-5 κέντρα, σε αντίθεση με την Αγ. Νάπα, όπου τα κέντρα αναψυχής που λειτουργούν είναι λίγο περισσότερα.
Καταλήγοντας, ο κ. Άσσιας είπε ότι ο κύκλος εργασίας στον κλάδο των κέντρων αναψυχής κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, μέχρι τον Οκτώβριο, κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, καλύτερα απ’ ότι αρχικά αναμενόταν