Home ΛΑΡΝΑΚΑ Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η απεργία των Λιμενεργατών και Σημειωτών στο λιμάνι της Λάρνακας. Συνολικά απεργούν 26 εργαζόμενοι, 22 λιμενεργάτες και 4 σημειωτές.

Η Επαρχιακή Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λάρνακας Νάτια Κυρίτση δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “γίνεται απεργία στο Λιμάνι Λάρνακας, λόγω του ότι η διαχειρίστρια εταιρεία KITION OCEAN HOLDINGS LTD  επιμένει να μην εφαρμόζει την συμφωνία, που έχει γίνει από το Υπουργείο Μεταφορών τον Μάρτιο του 2017 για διεξαγωγή της ολοκλήρωσης των εργασιών των λιμενεργατών στον μώλο με ποσοστό διεκπεραίωσης 50-50» με ένα πόστο για λιμενεργάτες και ένα πόστο για διαχειριστές. «Η επιμονή της εταιρείας να μην ακολουθήσει την συμφωνία που έγινε μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, η οποία ισχύει στην Λεμεσό τα τελευταία 5,5 χρόνια, μας οδήγησε σε αδιέξοδο» πρόσθεσε.

Η κα. Κυρίτση, ανέφερε πως “εάν η εταιρεία αποφασίσει να σεβαστεί την συμφωνία η οποία υπάρχει και με την οποία εργάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μεσολάβηση του Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου, οι λιμενεργάτες και σημειωτές στο λιμάνι Λάρνακας θα πάρουν εργασία αμέσως. Το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή των συμφωνιών και της συλλογικής σύμβασης η οποία είναι κοινή για όλα τα λιμάνια της Κύπρου”.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το εάν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαλόγου και οδηγήθηκαν οι εργαζόμενοι σε απεργία, η κα. Κυρίτση ανέφερε πως “είναι από το 2014 που παραμένει ανοιχτό το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να εξωθούνται στο να λαμβάνουν το ύστατο μέτρο της απεργίας το οποίο συνεπάγεται ότι χάνουν τα μεροκάματα τους”.

Η κα. Κυρίτση ανέφερε πως και η σημερινή απεργία ήταν καθολική για όλα τα είδη φορτίων.  Σε ένδειξη καλής θέληση, συνέχισε, η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί αποφάσισε ότι «εις ένδειξη καλής θέλησης θα εξυπηρετηθούν μόνο για τώρα όσα φορτηγά είναι μέσα στο λιμάνι».

Ο Παναγιώτης Παναγή Επαρχιακός Γραμματέας ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Λάρνακας δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “είμαστε εδώ διότι ζητάμε την εφαρμογή της συμφωνίας που υπάρχει ήδη για τον μώλο και αφορά το κοτσαρισμα και το ξεκοτσαρισμα και ζητάμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και στην Λάρνακα η οποία υπάρχει από το 2017 και εφαρμόζεται στο λιμάνι της Λεμεσού. Το θέμα είναι ανοιχτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν έχει επέλθει ακόμα οποιαδήποτε λύση και γι αυτό έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα”.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το εάν θα συνεχίσει η απεργία επ αόριστον μέχρι να βρεθεί λύση ο κ. Παναγή ανέφερε πως “έχουμε ενημερώσει πως με την εφαρμογή της απόφασης που υπάρχει στην Λεμεσό να εφαρμοστεί και στην Λάρνακα, οι λιμενεργάτες και σημειωτές είναι έτοιμοι να αρχίσουν την δουλειά άμεσα”.

O Πάνος Αλεξάνδρου Ιδρυτής KITION OCEAN HOLDINGS LTD, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “η απεργία που γίνεται σήμερα είναι παράνομη, διότι δεν ακολουθήθηκε ο νόμος περί λιμενεργατών”. Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως ” οι λιμενεργάτες έπρεπε να δώσουν 8 ημέρες προειδοποίηση για να γίνει η απεργία αφού προηγουμένως γίνονταν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τα Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας, κάτι που δεν έγινε. Συνεπώς οι λιμενεργάτες προχώρησαν σε μια παράνομη και παράτυπη απεργία με το έτσι θέλω σε στυλ τρομοκράτη, να μας λένε θα το δεχτείτε διαφορετικά θα κλείσουμε το λιμάνι”.

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως “σήμερα η ΣΕΚ και η ΠΕΟ είναι εναντίον του νόμου, παράνομοι και θέλουν να περάσουν το δικό τους με την παρανομία. Η συμφωνία που λέει η κα. Κυρίτση δεν συμφωνήθηκε και ούτε εφαρμόστηκε ποτέ από την Αρχή Λιμένων η οποία ήταν η διαχειρίστρια εταιρεία του Λιμανιού της Λάρνακας, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. Αυτή η συμφωνία δεν δόθηκε ποτέ στην KITION OCEAN HOLDINGS LTD επειδή δεν εφαρμόστηκε και επειδή δεν είχε συμφωνηθεί με την Αρχή Λιμένων και δεν είμαστε μέρος της συμφωνίας που αναφέρει η κα. Κυρίτση η οποία είναι συμφωνία που ίσχυσε μόνο για περίοδο τριών μηνών και ήταν μεταξύ λιμανιού Λεμεσού και Υπουργείου Μεταφορών”.

Ανέφερε επίσης ότι “το αίτημα της κα. Κυρίτση και της ΠΕΟ είναι παράλογο, παράνομο και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Εμείς εισηγούμαστε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Μεταφορών να πάρουν νομικά μέτρα ούτως ώστε να λήξει αυτή η παράνομη απεργία”.

Ανέφερε πως “μέχρι τώρα δεν έφυγε πλοίο χωρίς να πραγματοποιήσει εκφόρτωση” ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να “αρχίσουν πλοία να φεύγουν και να πηγαίνουν σε άλλα λιμάνια και μετά θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν”.

Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων “καταδικάζει την στάση εργασίας των λιμενεργατών στο λιμάνι της Λάρνακας,” και αναφέρει πως “η απεργία πραγματοποιείται κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, με σκοπό την επιβολή αιτημάτων που δεν βασίζονται σε καμία διαδικασία”.

Αναφέρεται πως “το ζήτημα το οποίο εγείρεται έχει τύχει γνωμάτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα, ωστόσο οι Συντεχνίες επιμένουν να μην την αποδέχονται και να παραβιάζουν τον Κώδικα, προχωρώντας σε απεργιακά μέτρα, χωρίς να υπάρχει εργατική διαφορά ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας”.

Η ΟΕΒ αναφέρει πως “για πολλοστή φορά οι λιμενεργάτες, λειτουργούν εντελώς εκτός των θεσμοθετημένων διαδικασιών και εργασιακών θεσμίων, επιλέγουν την οδό της σύγκρουσης προσπαθώντας να επιβάλουν με τρόπο ετσιθελικό τα αιτήματά τους, αδιαφορώντας παντελώς για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εμπορευόμενους, σε άλλους εργαζόμενους, στους καταναλωτές και την οικονομία γενικότερα”.

Καταληκτικά η ΟΕΒ αναφέρει πως “επιβάλλεται η Πολιτεία να προχωρήσει με την υιοθέτηση της θέσης της ΟΕΒ για την νομοθετική ρύθμιση της Συμφωνίας για τη Διαδικασία Επίλυσης Εργατικών Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες, που συνομολόγησαν και υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι το 1999 και την οποία οι Συντεχνίες αρνούνται να εφαρμόσουν”.

Send this to a friend