Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του #potavristou2022 που συγκέντρωσε 16 τόνους απορριμάτων τον Σεπτέμβριο
Δεκαέξι τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων το 86% πλαστικά, συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του #potavristou, που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά φέτος, σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2022
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, 2620 εθελοντές από 243 σημεία στην Κύπρο και 72 στο εξωτερικό μάζεψαν σκουπίδια και έστειλαν πολύτιμα δεδομένα πεδίου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται συλλέχθηκαν 16 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 86% πλαστικά.
Επίσης έγιναν 12,3 εκατομμύρια προβολές σχετικά με τη δράση στα κοινωνικά δίκτυα της ΑΚΤΗΣ, εθελοντών και οργανώσεων της Κύπρου και του εξωτερικού, καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στην ανακοίνωσή του το Κέντρο Μελετών και Έρευνα ΑΚΤΗ σημειώνει πως κάλεσαν το κοινό, όπου και αν βρισκόταν, να βοηθήσει να καθαριστούν οι θάλασσες και οι ακτές μας, απλώνοντας το χέρι και μαζεύοντας τα σκουπίδια που βλέπει.
Επισημαίνει επίσης πως χωρίς οργανωμένες εκστρατείες καθαριότητας, το #potavristou απευθύνεται στον κάθε πολίτη ξεχωριστά και του ζητά να συμμετέχει στον αγώνα για ένα καθαρό αύριο.
Από την πρώτη χρονιά η δράση της ΑΚΤΗΣ #potavristou έχει διεθνή αναγνώριση, αφού, όπως αναφέρεται βραβεύτηκε το 2020 από τον Διεθνή Οργανισμό Ocean Conservancy ως μια από τις 10 πιο καινοτόμες δράσεις παγκόσμια για καθαρές ακτές και θάλασσες, το 2021 από το δίκτυο των Μεσογειακών ΜΚΟ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό MIO-ESCADE.
Όσον αφορά τη φετινή χρονιά του 2022, η καμπάνια του #potavristou έλαβε για ακόμη μια φορά την υποστήριξη από τον διεθνή οργανισμό του Ocean Conservancy, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας #TeamSeas και βραβεύτηκε με αργυρό βραβείο στα CAROB AWARDS 2022.
Επιπρόσθετα το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ σημειώνει πως στα τέσσερα χρόνια που υλοποιείται το #potavristou (πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και φέτος, τον Σεπτέμβριο του 2022) συμμετείχαν συνολικά 7772 εθελοντές από 843 τοποθεσίες στην Κύπρο και από 155 τοποθεσίες στο εξωτερικό, οι οποίοι μάζεψαν 47 τόνους σκουπιδιών, που περίμεναν τις πρώτες νεροποντές για να ξεκινήσουν τον καταστροφικό κύκλο τους, να φτάσουν στη θάλασσα και να επιστρέψουν στη ζωή μας «εκδικητικά», ως μικροπλαστικά.
Η πανδημία του covid 19 συνεχίζει η ανακοίνωση, έχει προκαλέσει μέγα τσουνάμι πλαστικής πανδημίας. Η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή όλων μας στον αγώνα ενάντια στην πλαστική ρύπανση είναι ακόμα πιο σημαντική.
Ακολούθως το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν με τόσο ενθουσιασμό την εκστρατεία #potavristou2022 και ποταβρίστηκαν όπου και αν βρίσκονταν σε όλο τον κόσμο, για να καθαρίσουν τις θάλασσες και τις ακτές μας.