Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αλλάζει η νομοθεσία για το άσυλο–«Οι αιτητές ασύλου είναι το 6% του πληθυσμού»
Αλλάζει η νομοθεσία για το άσυλο–«Οι αιτητές ασύλου είναι το 6% του πληθυσμού»

Αλλάζει η νομοθεσία για το άσυλο–«Οι αιτητές ασύλου είναι το 6% του πληθυσμού»

Έρχεται αλλαγή στη νομοθεσία για το άσυλο μετά από απόφαση της Κυβέρνησης.

Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής ο οποίος ανέφερε ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα. «Η Επίτροπος Νομοθεσία έχει αναλάβει το ζήτημα γιατί ο νόμος που αφορά το άσυλο ευνοεί τις χρονοβόρες διαδικασίες και είναι ένας νόμος ο οποίος έχει καταντήσει δυσανάγνωστος με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα».

Συμπλήρωσε ότι έκριναν ότι χρειάζεται νέα συγγραφή της νομοθεσίας. «Παρά το γεγονός ότι ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στη συγκρότηση και θέσπιση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής μετανάστευσης και ασύλου, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες ώστε να φτάσουμε σε κοινή συμφωνία καθώς υπάρχει άρνηση από χώρες που δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης μεταναστών». Όπως είπε, μέσα στο 2022 οι πέντε χώρες πρώτης γραμμής περιμένουν να υποδεχθούν 160.000 αιτητές ασύλου.

 

 

Ερωτηθείς για την πρόταση που προβάλουν υποψήφιοι Πρόεδροι για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης, απάντησε ότι είναι μια πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε ως πολιτική της Κυβέρνησης. «Ένα Υφυπουργείο που θα έχει εκτελεστικές ικανότητες θα είναι επωφελές στο θέμα διαχείρισης της μετανάστευσης», είπε.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Χριστοδούλου Ζαννέτου ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο την έχει διορίσει ως τον συντάκτη της νέας νομοθεσίας. «Είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα και μου αρέσουν αυτά τα δύσκολα έργα καθώς η προσφορά θα είναι μεγάλης σημασίας για το κράτος και τους πολίτες».

Συμπλήρωσε ότι αυτή η νομοθεσία καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα η οποία θα αρχίσει με όλες τις νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να τηρηθούν και να ξανά εισαχθούν στο κείμενο, όπως επίσης τη Σύμβαση του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες.

Η κα. Ζανέττου ανέφερε ότι οι αιτητές ασύλου είναι το 6% του πληθυσμού σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών. «Η αναθεώρηση της νομοθεσίας είναι κάτι πολύ υγιές και πρέπει να γίνεται. -Η νομοθεσία μας είναι του 2000».

Επεσήμανε ότι ο νόμος χρήζει αναθεώρησης και είναι γραμμένος με έναν τρόπο όπου προκαλεί δυσφορία στον χρήστη. Όπως είπε υπάρχει το παράδειγμα της Ελλάδας όπου έχει ένα πρόσφατο νόμο. «Μπορούμε να αντλήσουμε ιδέες και καθοδήγηση».

Όπως εξήγησε η κα. Ζαννέτου μία εξέταση ασύλου παίρνει πάνω από ένα χρόνο, ενώ ακολουθεί και η εξέταση από το δικαστήριο. «Στην Κύπρο πρέπει να υπάρξει κατηγοριοποίηση αιτήσεων. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνονται γρήγορα».

Επεσήμανε ότι «ως κράτος αν ενεργήσουμε προληπτικά και έγκαιρα με στόχο να μειωθεί η εξέταση της αίτησης και να υπάρξει σύγκλιση διαδικασιών του δικαστηρίου τότε οι μετανάστες θα κάνουν δεύτερες σκέψεις».

Η κα. Ζανννέτου διευκρίνισε ότι το κείμενο είναι στις 220 σελίδες και κάθε λέξη πρέπει να συνάδει με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. «Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά και χρειάζεται συλλογική εργασία. Θωρώ το θα είμαι έτοιμη για μια πρώτη παρουσίαση του κειμένου περίπου σε ένα μήνα».

Συμπλήρωσε ότι στη συνέχεια πρέπει να πάει στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο και μετά θα πάει στη Βουλή. «Το θέμα δεν είναι πολιτικό. Υπάρχει μια νομική ανάγκη και δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει Πρόεδρος που θα πει ότι δεν χρειάζεται καλύτερο νόμο».

Τέλος, ανέφερε ότι η ΜΚΟ μπορούν να προσφέρουν στήριξη. «Η συνεργασία Κυβέρνησης με τις ΜΚΟ είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβλέπεται στη νομοθεσία. Το πώς θα γίνεται ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργού».

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend