Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παρουσιάστηκε η εξαετία των έργων του Σ.Α. Λάρνακας 2017-2022 (Φώτο)
Παρουσιάστηκε η εξαετία των έργων του Σ.Α. Λάρνακας 2017-2022 (Φώτο)

Παρουσιάστηκε η εξαετία των έργων του Σ.Α. Λάρνακας 2017-2022 (Φώτο)

ΓΡΑΦΕΙ οΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η πιο αποδοτική περίοδος στην ιστορία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), θεωρείται η εξαετία 2017-22, κατά τη διάρκεια της οποίας τροχιοδρομήθηκαν και κατασκευάστηκαν σημαντικότατα έργα υποδομής, που γλίτωσαν την πόλη και τους κατοίκους της από καταστροφικές πλημμύρες του παρελθόντος.

Ουσιαστικά η τελευταία εξαετία αποτέλεσε την αντιπλημμυρική ασπίδα της Λάρνακας, η οποία παλαιότερα ήταν η πόλη με τα μεγαλύτερα προβλήματα πλημμυρών σ’ όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Σ’ εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (26/10) στον ανακαινισμένο χώρο του Ζουχουρί, ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΣΑΛ καθώς και ο γενικός διευθυντής του συμβουλίου προχώρησαν σε απολογισμό της τελευταίας εξαετίας, αναφερόμενοι στις δράσεις του ΣΑΛ όλα αυτά τα χρόνια.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΑΛ, δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, αναφέρθηκε αρχικά στα έργα της Α΄ φάσης του αποχετευτικού που ολοκληρώθηκαν το 2000, συνολικού κόστους 51 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μίλησε και για την σωστή στελέχωση του οργανισμού και την οργάνωση των τμημάτων που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, λέγοντας ότι σήμερα το ΣΑΛ είναι ο πιο καλά οργανωμένος οργανισμός στο θέμα της ψηφιοποίησης.

Όσον αφορά τη Β΄ φάση του αποχετευτικού, ο κ.Βύρας είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί τα 14 από τα 15 συμβόλαια (εκτός του C12) κι έχει επιτευχθεί η σύνδεση με το αποχετευτικό σύστημα του 97% της πόλης.

Ανέφερε, ακόμα, ότι δόθηκε λύση και στο πρόβλημα που προέκυψε με την ανακάλυψη πολλών αρχαιοτήτων στις ενορίες Σωτήρος και Χρυσοπολίτισσας, γεγονός που πήρε πολύ πίσω τις εργασίες. Πλέον, τα έργα στις υπό αναφορά ενορίες βρίσκονται σ’ εξέλιξη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την κατασκευή και λειτουργία των δύο αντλιοστασίων ομβρίων υδάτων, του S9 και του S8, συνολικής αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων. «Εάν δεν λειτουργούσε το μεγάλο αντλιοστάσιο S9 στην περιοχή Προδρόμου, δεν ξέρω τι θα γινόταν στην πρόσφατη καταιγίδα που έπληξε τη Λάρνακα.

Οι ζημιές θα ήταν ανυπολόγιστες», σημείωσε ο δήμαρχος. Περαιτέρω, ο Α. Βύρας είπε ότι έχουν υλοποιηθεί ακόμα 25 πιο μικρά αντιπλημμυρικά έργα σε διάφορες περιοχές, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 17,5 εκ. από ευρωπαϊκά κονδύλια για να ξεκινήσουν και κάποια άλλα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, στο συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, στη λεωφόρο Αλ. Παναγούλη, στην περιοχή Καλιφάτζια-Αγ. Λαζάρου και στη λεωφόρο Παπανικολή.

Παράλληλα, με το ίδιο κονδύλι προγραμματίζονται κι έργα από την περιοχή Μακένζι μέχρι το λιμάνι, εντός του εμπορικού κέντρου και σε βασικές οδικές αρτηρίες (λεωφόρο Γρ. Διγενή, Γρ. Αυξεντίου, Μακαρίου). Αυτά τα έργα, σημείωσε, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024.

Περιοχή Καμάρες
————————-
Η περιοχή Καμάρες θεωρείται η δεύτερη σ’ επικινδυνότητα περιοχή της Κύπρου όσον αφορά τις πλημμύρες. Από τον Δεκέμβριο του 2014, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν τότε, εκκρεμούν σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που εξήγγειλε το κράτος για «θωράκιση» της περιοχής.

Ο κ.Βύρας είπε ότι η μελέτη για τα έργα αυτά έκανε… έξι χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και υπενθύμισε τη δέσμευση του ΥΠΕΣ ότι θα δοθούν πέντε εκατομμύρια για την εκτέλεση των έργων.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον εργολάβο. «Με τα έργα στις Καμάρες, η Λάρνακα θα γίνει μια καλά θωρακισμένη πόλη σε σχέση με τις πλημμύρες», επισήμανε, τονίζοντας ότι όλα τα πιο πάνω έργα έγιναν ή θα γίνουν χωρίς αύξηση των αποχετευτικών τελών. Πρόσθεσε ότι από το 2025 θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των τελών.

Η Γ1 φάση
—————-
Στο δικό του χαιρετισμό, ο διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπους μίλησε για την Γ΄1 φάση του αποχετευτικού, που θα καλύψει τις περιοχές Δρομολαξιάς – Μενεού, Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί και ήδη προκηρύχθηκαν τα δύο από τα συνολικά πέντε συμβόλαια.

Οι κατασκευαστικές εργασίες αρχίζουν αρχές του 2023 και θα ολοκληρωθούν το 2027. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα προκηρυχθούν ακόμα δύο συμβόλαια, ενώ αρχές του 2023 θα προκηρυχθεί το συμβόλαιο για την Τερσεφάνου.

Το συνολικό κόστος της Γ΄1 φάσης θα είναι 80 εκ. Στο ΣΑΛ εντάχθηκαν και οι Δήμοι Αραδίππου, Λειβαδιών και οι κοινότητες Ορόκλινης και Πύλας (Γ΄2 φάση).

Ήδη, όπως είπε ο κ.Χατζηχαραλάμπους, έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη βιωσιμότητας του έργου, για τις υπό αναφορά περιοχές κι ετοιμάζονται τα έγγραφα διαγωνισμού για την αγορά υπηρεσιών.

Το κόστος γι’ αυτά τα έργα θα πλησιάσει τα 230 εκ. Η έναρξή τους εκτιμάται να γίνει το 2026 και η ολοκλήρωσή τους το 2030. Παράλληλα, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για ένταξη και της Αθηένου στο ΣΑΛ.

 

Send this to a friend