Στη Λάρνακα η εκδήλωση «Offshore Technology Day» για διερεύνηση καινοτόμων τεχνολογιών
Στη Λάρνακα πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 27 Οκτωβρίου η παγκόσμιας εμβέλειας εκδήλωση με τίτλο «Offshore Technology Day», που αφορά στην διερεύνηση καινοτόμων τεχνολογιών που στοχεύουν στη βέλτιστη ανάπτυξη των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου (ΦΑ) της περιοχής, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από την χρήση υπεράκτιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται ότι «την εκδήλωση συνδιοργανώνει η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου σε συνεργασία με την Lavar Shipping, μέλος του RPT Tsanos Group και την υποστήριξη του Net Zero Technology Center της Βρετάνιας, της εταιρείας κολοσσού Worley καθώς και του Society for Underwater Technology. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 9:00 το πρωί της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Logistico Park στην βιομηχανική περιοχή Αραδίππου».
Στόχος της εκδήλωσης είναι «η ανάδειξη συγκεκριμένων τεχνολογιών στις οποίες οι συγκεκριμένοι συνεργάτες έχουν ενεργό συμμετοχή και οι οποίες αναπτύσσονται μέσω εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης (applied R&D). Οι τεχνολογίες είναι σχεδιασμένες πάνω στα τεχνικά χαρακτηριστικά της περιοχής και στοχεύουν να ξεκλειδώσουν την αξία των υπεράκτιων κοιτασμάτων και ταυτόχρονα να μειώσουν την παραγωγή αέριων ρύπων κατά τις διεργασίες φυσικού αερίου».
Ακόμα, «οι προτεινόμενες λύσεις διερευνούν επιπλέον τρόπους παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και καυσίμων του μέλλοντος, όπως είναι το υδρογόνο (H2)».
Σημειώνεται ότι «κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Society for Underwater Technology προτίθεται να ανακοινώσει τις προσπάθειες της επιτροπής για δημιουργία κέντρου για την παροχή υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα θα γίνει αναφορά στη δημιουργία εξιδεικευμένου συνεδρίου που θα ασχοληθεί με θέματα παραγωγής ενέργειας από υπεράκτιες δραστηριότητες (Subsea Technology East Mediterranean 2023), με ημερομηνία έναρξης το τριήμερο 17-19 Μαΐου 2023 στο ξενοδοχείο Parklane Resort & Spa στη Λεμεσό».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τέτοιες δραστηριότητες συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου δυναμικού της χώρας. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την τοπική γνώση με στόχο την προώθηση της κυπριακής παρουσίας σε έργα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και παγκόσμια».
Μέσα από τις παρεμβάσεις των ομιλητών θα καλυφθούν «ο υποθαλάσσιος διαχωρισμός φυσικού αερίου, καινοτόμες πλωτές εγκαταστάσεις για πολλαπλές χρήσης, την παραγωγή ενέργειας από υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και ολοκληρωμένα ενεργειακά μοντέλα για μια ευρύτερη προοπτική για την προσέγγιση των μελλοντικών ενεργειακών συστημάτων».