Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ρετρό/Ζωγραφιά του Κάσιαλου: Ο λαϊκός ζωγράφος που έπιασε πινέλο στα ’70 του
Ρετρό/Ζωγραφιά του Κάσιαλου: Ο λαϊκός ζωγράφος που έπιασε πινέλο στα ’70 του

Ρετρό/Ζωγραφιά του Κάσιαλου: Ο λαϊκός ζωγράφος που έπιασε πινέλο στα ’70 του

.. Σαν το ποίημα του Λιπέρτη, ζωγραφκιά του Κκάσιαλου

Πας το τζύμμαν σαν τραούιν, εφυσούσεν τ’ αερούιν
Αχ Τζιερύνεια μάνα μου
Πας το τζύμμαν σαν τραούιν, εφυσούσεν τ’ αερούιν
Αχ Τζιερύνεια μάνα μου

Μιχαήλ Κάσιαλος. Γεννήθηκε το 1885 στο χωριό Άσσια της Μεσαορίας και πέθανε στη Λάρνακα στις 31 Αυγούστου 1974.

Όπως γράφει το polignosi.com, «ο Μιχαήλ Χρίστου Κάσιαλος φοίτησε μόνο στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και από μικρός ασχολήθηκε με κατασκευές αντί με γεωργικές εργασίες.

Εργάστηκε κυρίως ως παπουτσής για πολλά χρόνια. Κατά τα χρόνια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου (γύρω στο 1940) άρχισε να ασχολείται με άλλο είδος «κατασκευών», σχετικά προσοδοφόρο: κατασκεύαζε «αρχαία» αντικείμενα, απομιμήσεις αρχαιολογικών ευρημάτων (αγάλματα, τερρακότες, κεραμική) που πωλούσε σε ξένους και ντόπιους ενδιαφερόμενους, συχνά μάλιστα παρουσιάζοντάς τα και διαθέτοντάς τα ως «πρωτότυπα». Τα αντικείμενα που κατασκεύαζε τα έκανε να φαίνονται παλαιά με τρόπους που επινόησε ο ίδιος.

Λίγο πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου (1960) στράφηκε προς τη ζωγραφική, τέχνη την οποία θεώρησε ως περισσότερο προσοδοφόρο επάγγελμα (η σύζυγός του Ειρήνη έλεγε πως ο Κάσιαλος άρχισε να ενδιαφέρεται για τη ζωγραφική όταν άκουσε ότι ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος αγόρασε ζωγραφικούς πίνακες σε αρκετά ψηλή τιμή, οπότε πήρε την απόφαση να κατασκευάσει κι ο ίδιος πίνακες).

Πράγματι, σε σύντομο χρονικό διάστημα ζωγράφισε αρκετούς πίνακες ώστε να μπορέσει να οργανώσει ατομική έκθεση. Απευθύνθηκε τότε στον ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή που αμέσως εκτίμησε το ταλέντο και την ποιότητα δουλειάς του λαϊκού ζωγράφου και μαζί με άλλους (όπως τον ποιητή Παντελή Μηχανικό και τον ζωγράφο Χριστόφορο Σάββα), βοήθησε τον Κάσιαλο να οργανώσει την πρώτη του ατομική έκθεση».

Σε συνέντευξή του το 1971 λέει, «το 1962 άρχισα να ζωγραφίζω. Με βοήθησε ο Διαμαντής και κάναμε μια έκθεση στο σπίτι του Χριστόφορου Σάββα του μακαρίτη. Τα θέματα που κάνω είναι της υπαίθρου… που θερίζουν, που συνάουν παμπάτζιη, που βάλλουν άσιερο.. Εκθέσεις έκανα δυο στο Λήδρα Παλάς. Έκανα μια στο Τραστ. Δυο στο Χίλτον. Μια στη Λεμεσό. Στα 4 Φανάρια στη Λάρνακα. Δυο στην Αμμόχωστο στο Λύκειο των Ελληνίδων. Στο εξωτερικό.. κάναμε μια στην Αγγλία, στην Τσεχοσλοβακία, στείλαμε έργα στην Αθήνα 2 με 3 φορές. Τώρα ελπίζω να πάω στην Αμερική να κάνω έκθεση». Η συνέντευξη δόθηκε κατά τη διάρκεια έκθεσής του στο ξενοδοχείο Χίλτον.

 

Send this to a friend