Η κλιματική αλλαγή “χτυπά” την Κύπρο: Τα προβλήματα κι όσα πρέπει ν’ αλλάξουν
Αξιοσημείωτη αλλαγή του κλίματος στην Κύπρο, καταγράφουν τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα τελευταία 30 χρόνια, με την θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή άνοδο.
Συγκρίνοντας την μελέτη της κλιματικής περιόδου 1961 – 1990 με την περίοδο 1981 – 2010, θα διαπιστώσουμε πως η πρόσφατη περίοδος είναι πιο θερμή, τουλάχιστον κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου και η βροχή είναι πολύ πιο χαμηλή.
Όπως ανέφερε στο Alphanews.Live ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης αυτό που παρατηρείται είναι ότι η μεταβατική περίοδος της Άνοιξης και του Φθινοπώρου στην Κύπρο έχει σμικρυνθεί, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη θερμή και ξηρή περίοδο και μια μικρότερη σε διάρκεια χειμερινή περίοδο, με μέτριες θερμοκρασίες και βροχή. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως οι βροχοπτώσεις στην Κύπρο είναι πιο αραιές, ωστόσο παρουσιάζονται με μεγαλύτερη ένταση.
Σε σχέση με το σύστημα που επηρέασε έντονα την Κύπρο την περασμένη βδομάδα, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως «δεν είναι ένα συχνό σύστημα που επηρεάζει την Κύπρο, ιδιαίτερα κατά τον μήνα Οκτώβριο».
Πρόκειται για ένα σύστημα, πρόσθεσε που παραπέμπει στον χειμώνα και έχει αποτύπωμα μεγάλης διαρκείας. Ήδη πρόσθεσε έχει καταγράφει υπερδιπλάσια της κανονικής βροχόπτωσης για τον τρέχοντα μήνα. Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός πως την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου η πληρότητα των φραγμάτων έφθασε το 70,3% έναντι 51,7% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, όλα τα πιο πάνω φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που επηρέασε πρώτα από όλα την Κύπρο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου.
“Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην περιοχή της Κύπρου, και γενικά μια πτωτική τάση στο αντίστοιχο ύψος της βροχής.”
Τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Μπορεί τα φαινόμενα βροχόπτωσης να είναι πλέον μεμονωμένα, ωστόσο παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη ένταση προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε δρόμους και υποδομές. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στην Κύπρο δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και υπόγεια σπιτιών σε δεξαμενές. Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Γιώργος Μπούστρας, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η χρήση των κρίσιμων υποδομών – όπως δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης και αποχετεύσεων – έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.
“Το κράτος να αντιληφθεί πως οι κρίσιμες υποδομές είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν απρόσκοπτα.”
Τι πρέπει να αλλάξει
Στο πλαίσιο αυτό ο Δρ Μπούστρας σημείωσε πως το κράτος θα πρέπει να εστιάσει στην πληροφόρηση των αρμόδιων φορέων έτσι ώστε να προλάβουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Επιπλέον θα πρέπει να επενδύσει σε ηλεκτρονικά μέσα πρόληψης, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αποχετευτικά δίκτυα.
“Υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί που εισέρχονται στα αποχετευτικά δίκτυα και εντοπίζουν τα κενά που δημιουργούν πιθανά προβλήματα στο σύστημα.”
Πέραν από τα πιο πάνω οι αρμόδιοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην προτεραιοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που θα πρέπει να υλοποιηθούν και να μπουν άμεσα σε τροχιά.
Εξάλλου ο Δρ Μπούστρας αναφέρθηκε στην Κρατική Έκθεση και τους σχεδιασμούς που γίνονται για δημιουργία μεγάλης λίμνης στην οποία θα καταλήγουν όλα τα όμβρια ύδατα από τους διάφορους δρόμους της περιοχής.
Πηγή: alphanews