Ακατάλληλες για ανέγερση 126 περιοχές λόγω γεωλογικών κινδύνων (ΒΙΝΤΕΟ)
Δεκατρείς περιοχές, στις οποίες δεν επιτρέπεται νέα ανέγερση κτιρίου και 113 περιοχές, στις οποίες δεν συστήνεται οποιαδήποτε νέα ανέγερση, σε υφιστάμενη ανάπτυξη, εντόπισε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.
Το Τμήμα εκπόνησε υπόμνημα ζωνών γεωλογικής καταλληλότητας, ενώ χάρτης που αναδεικνύει τις ακατάλληλες περιοχές, είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το αντιπρόεδρο της ΕΤΕΚ, Ανδρέα Θεοδότου, «πλέον ο κάθε ιδιοκτήτης γνωρίζει από πριν που να μην μπει να χτίσει. Το υπόμνημα διακρίνει 5 ζώνες καταλληλότητας. Με κόκκινο χρώμα, διακρίνεται η Ζώνη 00, σύμφωνα με την οποία η περιοχή απειλείται από γεωκινδύνους και χαρακτηρίζεται από αστάθεια και αυξημένη επικινδυνότητα. Για παράδειγμα, σε μια περιοχή στο Πισσούρι, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε ανέγερση».
Ο κ. Θεοδότου σημείωσε επίσης ότι «είναι περιοχές που συνίσταται να γίνει ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη κάποια μέτρα πχ να ζητηθεί άδεια από πολιτικό μηχανικό».
Ακολουθούν τέσσερεις ζώνες καταλληλότητας.
– Ζώνη 00Α: Η περιοχή απειλείται από γεωκινδύνους και δεν συστήνεται νέα κατασκευή ή προσθήκη σε υφιστάμενη ανάπτυξη/οικοδομή κατασκευή.
– Ζώνη 01: Η Ζώνη απειλείται από γεωκινδύνους και απαιτείται εκπόνηση γεωλογικής έρευνας για όλες τις αναπτύξεις/οικοδομές.
– Ζώνη 02: Η περιοχή απειλείται από γεωκινδύνους και απαιτείται εκπόνηση γεωλογικής έρευνας για όλες τις αναπτύξεις εξαιρουμένων των αναπτύξεων μέχρι δύο ορόφων χωρίς υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές.
– Ζώνη 03: Δεν υπάρχει ένδειξη γεωκινδύνου και δεν απαιτείται η εκπόνηση γεωλογικής έρευνας για κατασκευές.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΕΤΕΚ, η πολιτεία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν οι πολίτες που αγόρασαν γη σε ζώνη που είναι ακατάλληλη ή να τους δοθεί τεμάχιο σε άλλη περιοχή.
Δείτε το βίντεο: