Τα προβλήματα που κατέγραψε στις επισκέψεις σε σχολεία συζήτησε η Επ. Παιδείας
Τα κυριότερα προβλήματα που κατέγραψε η επιτροπή κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε σχολεία δημοτικής, μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης παγκύπρια και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς και το Δημοτικό Φρενάρους, συζήτησε την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι τα δύο σχολεία είναι σε δασική περιοχή, ο χώρος ανήκει στο Τμήμα Δασών, προσθέτοντας ότι οι γονείς, οι Σύνδεσμοι Γονέων και οι Σχολικές Εφορείες τους υπέδειξαν και τον κίνδυνο της ασφάλειας για τα παιδιά ώ μη γένοιτο προκύψει μια πυρκαγιά ή ισχυροί άνεμνοι, κλπ.
Σημείωσε ότι η προσέλευση εκεί είναι μόνο από ένα σημείο της Καλλιπόλεως.
Ο κ. Μυλώνας είπε ότι κατά τη συνεδρία συμφώνησαν να ορισθεί μια Επιτροπή για το θέμα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού και σε συνέχεια της επίσκεψης της Επιτροπής στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης δεύτερης πρόσβασης στο σχολείο.
«Αυτή η έλλειψη δεν αντανακλά μόνο την καθημερινή ταλαιπωρία που βιώνουν οι μαθητές και οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και τους κινδύνους που παρουσιάζονται ή θα διατρέξουν τα εκατοντάδες παιδιά σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης φυσικής καταστροφής. Ενημερωτικά, το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς βρίσκεται εντός πυκνής δασικής περιοχής του πάρκου Ακαδημίας, το οποίο κηρύχθηκε από 2016 ως Εθνικό Πάρκο», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι το Τμήμα Δασών έχει δώσει λύσεις για τρεις εξόδους διαφυγής από το 2019 και εδώ και τρία χρόνια αναμένεται η υλοποίηση τους από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
Ως είθισται σε αυτό τον τόπο, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, πρώτα πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα ή να προκληθεί σοβαρό θέμα και μετά να ανατρέχουμε στις λύσεις.
Όπως είπε, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας να δώσει ριζική λύση στο πρόβλημα, με το να μετακινηθεί το γυμνάσιο σε άλλο χώρο, όπου θα διασφαλίζεται τόσο ένα ασφαλές και ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον, όσο και η διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου της Κύπρου.
Βοήθεια από Νομική Υπηρεσία για μη αποδεκτά πτυχία αποφοίτων βρετανικών πανεπιστημίων
Εξάλλου, το ζήτημα των αποφοίτων βρετανικών Πανεπιστημίων και δεν γίνονται αποδεκτά τα πτυχία τους και από τον επαγγελματικό σύνδεσμο αλλά και κάποιους άλλους φορείς της πολιτείας, συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής, Παύλου Μυλωνά.
«Γίνεται μια προσπάθεια. Περιμένουμε τη Νομική Υπηρεσία , – με την βοήθεια της πάντα να είναι καλά – , να μας καθοδηγήσει γιατί προκύπτουν διάφορα ζητήματα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα θέματα αυτά», κατέληξε.