Aναβλήθηκε για τις 9 Ιανουαρίου η υπόθεση του 53χρονου γιατρού στη Λάρνακα, ο οποίος κατηγορείται ότι εξέδωσε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κορωνοϊό σε δύο ασθενείς του
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Τ’ οξύ πρόβλημα που παρατηρείται στα δικαστήριά μας με τις συχνές αναβολές και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων, επηρέασε και την υπόθεση των fake safe pass με κατηγορούμενο τον 53χρονο γιατρό Ηλία Πετάη, από τη Λάρνακα, υπόθεση που πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή.
Η υπόθεση είναι ορισμένη για εκδίκαση ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας και τη Δευτέρα (3/10) ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
Λόγω, όμως, φόρτου εργασίας του δικαστηρίου, αναβλήθηκε για τις 9 Ιανουαρίου 2023.
Θυμίζουμε, ότι η υπόθεση του γιατρού Πετάη, ο οποίος κατηγορείται ότι εξέδωσε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κορωνοϊό σε δύο ασθενείς του, ήταν αρχικά ορισμένη για έναρξη της δίκης στις 11 περασμένου Απριλίου.
Τότε, όμως, είχε αναβληθεί και πάλι λόγω φόρτου εργασίας του δικαστηρίου. Νομικοί κύκλοι δήλωσαν στην εφημερίδα μας ότι οι συνεχείς αναβολές και οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα ν’ ατονίζει το ενδιαφέρον των υποθέσεων.
Ο 53χρονος γιατρός αρνείται ενοχή σε 12 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, οι οποίες αφορούν συνωμοσία για καταδολίευση, πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, παροχή βοήθειας για την διάπραξη του αδικήματος της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις κι εσκεμμένη διενέργεια ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης ή καταχώρισης στα αρχεία και βιβλία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, τα αδικήματα διαπράχθηκαν τους μήνες Μάιο και Ιούλιο του 2021.
Συγκεκριμένα, ο γιατρός Πετάης κατηγορείται ότι εξέδωσε πλαστά safe pass σε ασθενείς του και ότι καταχώρησε ψευδώς τα στοιχεία τους στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ως εμβολιασμένα πρόσωπα με το εμβόλιο της Astra Zeneca, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με το νόμο, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης, εφόσον βέβαια κριθεί ένοχος από το δικαστήριο.
Η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια μετά από καταγγελία που έκανε στο ΤΑΕ Λάρνακας πολίτης, ο γιος του οποίου νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου λόγω κορωνοιού.
Ο παραπονούμενος κατήγγειλε ότι πληροφορήθηκε πως ο γιος του εκμυστηρεύτηκε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου ότι είχε εξασφαλίσει ψεύτικο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε εμβολιαστεί.
Η Αστυνομία προχώρησε σ’ εξετάσεις και διαπίστωσε ότι όντως ο ασθενής αυτός δεν ήταν εμβολιασμένος. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο υπό αναφορά γιατρός ήταν εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ ως προσωπικός γιατρός και ότι καταχώρησε ασθενείς του στο σύστημα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ως εμβολιασμένους, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν.
Δεύτερος ασθενής που νοσηλευόταν το καλοκαίρι του 2021 στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου με κορωνοϊό και απεβίωσε, εμφανιζόταν και αυτός ότι ήταν εμβολιασμένος μέσω του ίδιου γιατρού, αλλά στην πραγματικότητα ούτε αυτός είχε εμβολιαστεί…