Αντρέας Αποστόλου: «Ήμουν καρκινοπαθής, θεραπεύτηκα και 13 χρόνια μετά αρνήθηκαν να με ασφαλίσουν»
Σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζικών ιδρυμάτων για τον τρόπο αντιμετώπισης των καρκινοπαθών, διατύπωσε χθες ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και εξιστορώντας τις δικές του εμπειρίες είπε,
«Διαγνώστηκα το 2006 με μια πολύ ελαφριάς μορφής καρκίνο, το 2006. Έχω ιανθεί πλήρως και 13 χρόνια μετά το 2019 έκανα έτοιμα σε ασφαλιστική εταιρεία για ασφαλιστική κάλυψη.
Η απάντηση τους ήταν ότι δεν μπορούν να μου παρέχουν καμία ασφάλεια υγείας ούτε με κάποια εξαίρεση. Το 2018, έκανα αίτηση για δάνειο για να κτίσω την πρώτη μου κατοικία.
Σε αυτή την περίπτωση, δυο ασφαλιστικές εταιρείες μέλη τους Συνδέσμου Ασφαλιστικών εταιρειών, αρνήθηκαν την ιατρική γνωμάτευση ενός εξαιρετικού οικολόγου και μου ζητούσαν να τους καταθέσω, 13 χρόνια μετά την ίαση μου από τον καρκίνο βιοψίες και πολλά άλλα έγγραφα. Η απάντηση που μου έδωσαν, ήταν ένα ασφάλιστρο τετραπλάσιο από την σύζυγο.
Το δικαίωμα καρκινοπαθών στη λήθη και της πρόσβασής τους σε ασφαλιστικά και πιστωτικά προγράμματα μετά την ίαση της ασθένειάς τους ήταν το κύριο θέμα συζήτησης την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.
Τον Φεβρουάριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας συντονισμένης στρατηγικής για καταπολέμηση του καρκίνου, υιοθέτησε κείμενο με συστάσεις, στις οποίες εμπεριέχεται η διασφάλιση του δικαιώματος στη λήθη για τους ασθενείς, δηλαδή τη διαγραφή του ιατρικού ιστορικού επί δέκα χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας τους, και ως πέντε χρόνια για ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο πριν ολοκληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Εάν το δικαίωμα αυτό νομιμοποιηθεί, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό των καρκινοπαθών.
Μόνο με νομοθετική ρύθμιση
Σε δηλώσεις του με το τέλος της συνεδρίας ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε πως «η μοναδική οδός για να λύσουμε αυτή την αδικία είναι να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση γιατί ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας σήμερα ενώπιον της επιτροπής έχει καταθέσει τη δική του προσωπική βούληση να καταθέσει το συντομότερο δυνατό ενώπιον του κοινοβουλίου νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το θέμα», προσθέτοντας πως πρόθεση της Επιτροπής Υγείας, όπως εκφράστηκε από όλα τα μέλη της, είναι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί να στηριχθεί και να ψηφιστεί άμεσα και αν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις να αναλάβει πρωτοβουλία για αλλαγή της νομοθεσίας.
«Το θέμα θα λυθεί είτε το θέλουν είτε όχι, είναι καλό όμως αυτό να γίνει και με τη δική τους προσπάθεια και με τη δική τους βούληση και συμμετοχή», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσέλθουν με εποικοδομητικό τρόπο στην πρωτοβουλία του Υπουργού τις επόμενες εβδομάδες ώστε να είναι και οι ίδιοι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι δυστυχώς οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο αντιμετωπίζουν τους καρκινοπαθείς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι από τις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ρυθμίσει το αναφαίρετο δικαίωμα των καρκινοπαθών στη λήθη.
«Στιγματίζουν τα παιδιά μας»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της επιτροπής οργανώσεις έκαναν λόγο για σκληρή στάση απέναντι στους καρκινοπαθείς, σημειώνοντας πως είναι λυπηρό να υπάρχει αυτή στάση απέναντι σε αυτή την ομάδα ατόμων.
Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Donna Κύπρου, Μαίρη Περδίου, ανέφερε ότι πολλά από τα θέματα υγείας καλύπτονται από το ΓεΣΥ, σημείωσε εντούτοις ότι η διάκριση κατά των καρκινοπαθών εκτείνεται και στα παιδιά τους, στα οποία μεταφέρεται ο αποκαλούμενος αυξημένος κίνδυνος νόσησης, δυσκολεύοντάς τα επίσης ως προς την πρόσβαση σε ασφαλιστικά προγράμματα και δάνεια.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Europa Donna Κύπρου, Μαριος Χαραλαμπίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του πως λαμβάνουν ως παράδειγμα ένα θετικό προηγούμενο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου έχει ρυθμιστεί νομοθετικά η πρόσβαση των καρκινοπαθών σε ασφάλειες και χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις το χρονικό διάστημα των 10 ετών μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, σε περιπτώσεις μάλιστα διάγνωσης καρκινοπαθή πριν την ηλικία των 18 ετών και σε κάποιες χώρες των 21, ακόμη και τα πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία του.
Όπως είπε, 20 εκατ. άνθρωποι ή 5.4 % και 300,000 παιδιά έχουν περάσει από κάποια μορφή καρκίνου και έχουν ιανθεί πλήρως στην ΕΕ.
Συμφωνεί ο σύνδεσμος ασφαλιστών
Ο σύνδεσμός ασφαλιστικών εταιρειών είναι υπερ στην προσπάθεια που γίνεται αναφορικά με το θέμα ασφάλισης των καρκινοπαθών. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος υπάρχει το θέμα του υψηλού κόστους των ασφαλίστρων ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και θέμα άρνησης ασφάλισης.
Κοινωνική δικαιοσύνη
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος σε δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών χαρακτήρισε το ζήτημα ως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ανέφερε επίσης πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αδυναμία ίσης πρόσβασης καρκινοπαθών σε ασφαλιστικές καλύψεις, κατ’ επέκταση και χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις, με την εν λόγω πρωτοβουλία της επιτροπής να συμπίπτει με τη διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ρύθμισης της νομοθεσίας, καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 έχει ψηφιστεί σχετική νομοθεσία στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και από τον Φεβρουάριο και στην Ιταλία, ενώ η Ρουμανία προχωρά με την ψήφιση της νομοθεσίας και το Λουξεμβούργο έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Η βουλευτής το ΑΚΕΛ Μαριλένα Νικολάου είπε πως σήμερα ένας καρκινοπαθής ακόμα και μετά την αποθεραπεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην απόκτηση ασφάλισης, γεγονός που προκαλεί άλλες δυσκολίες σε θέματα όπως η απόκτηση δανείου.
Προσέθεσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε σχετική ερώτηση για το δικαίωμα στη λήθη πριν από ακριβώς έναν χρόνο, συμπληρώνοντας πως τα ίδια ζητήματα αντιμετωπίζουν και