Ήρθαν στην Κύπρο γιατί δεν ήθελαν να ζήσουν την «σκληρή» καθημερινότητα στο Ιράν
Η Seagull Maria Shahbazi, ήρθε στην Κύπρο από το Ιράν, με τους γονείς της όταν ήταν 2 ετών. Μπορεί να μην έζησε το καθεστώς του ισλαμικού κράτους, ωστόσο μέσα από τα μάτια συγγενικών της προσώπων και φίλων μεταφέρει την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι γυναίκες στον Ιράν.
Και την μάμα μου την έχουν φυλακίσει παλιά λόγω του οτι φαινόταν λίγο το μαλλί της. Γενικά έχουμε όλοι στο Ιράν είτε ζούσαμε εδώ πάρα πολλά χρόνια, έχουμε συγγενείς, ή την μάμα μας ή την θεία μας, δεν έχει σχέση. Όλες οι γυναίκες στο Ιράν, περνούν από αυτό το πράγμα.”
Ο εφιάλτης των γυναικών στον Ιράν δεν έχει τέλος, αφού συνεχίζεται και εντός των φυλακών όπου και αιχμαλωτίζονται.
Μπορεί να σε μαστιγώσουν, εάν θεωρήσουν ότι δεν έχεις τηρήσει πάρα πολύ τον νόμο και σου λένε ότι εάν μιλήσεις άσχημα για την εμπειρία σου στις φυλακές θα σου κάνουν χειρότερη τιμωρία και επίσης πολλές φορές υπάρχουν χειρότερα πράγματα που κάνουν στις γυναίκες όπως βιασμός.”
Και περιγράφει ένα περιστατικό που βίωσε η ίδια όταν ήταν 8 ετών και επισκέφτηκε την χώρα.
Όταν είχα πάει στο Ιράν, να με σταματήσουν στο δρόμο γιατί η ηλικία να φορέσεις μαντήλα είναι 9 αλλά επειδή εγώ φαινόμουν λίγο πιο μεγάλη με είχε σταματήσει η αστυνομία στο δρόμο και μου είχε πει γιατί δεν φοράω την μαντήλα μου και μου φώναζε και μου είπε ότι θα με πάρει φυλακή.”
Οι γονείς της, ήρθαν στην Κύπρο ώστε η κόρη τους, να μην μεγαλώσει, κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Που είναι τόσο καταπιεστικό ειδικά για τις γυναίκες. Ήταν σημαντικό να μεγαλώσει η κόρη τους κάπου με ελευθερία και με την επιλογή του τι θέλει να κάνει με την θρησκεία της, με το σώμα της με οτιδήποτε, οπότε αποφάσισαν να έρθουν στην Κύπρο.”
Η Seagull Maria Shahbazi είναι η ιδρύτρια της οργάνωσης, Γυναίκες της Κύπρου και ήταν μια εκ των διοργανωτριών της χθεσινής διαμαρτυρίας έξω από την Ιρανική πρεσβεία στην Λευκωσία.
Πηγή: alphanews