Ένας φαύλος κύκλος ανοχής που καταστρέφει τη λίμνη Παραλιμνίου
Τι κοινό έχουν ένα σκοπευτήριο, μια πίστα μότοκρος (εκτός δικτύου Natura 2000 όμως παράνομη), ένας σκουπιδότοπος και μια περιοχή κυνηγίου;.
Η απάντηση όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι απλή. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα καταστροφής της Λίμνης Παραλιμνίου. Δυο υπουργεία και έξι κρατικές υπηρεσίες συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα η λίμνη η οποία βρίσκεται στα όρια των Δήμων Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, να χάνεται σε ένα φαύλο κύκλο ανοχής από το κράτος το οποίο με τις πράξεις του δείχνει ανήμπορο και ανέντιμο να λάβει πολιτικές αποφάσεις τέτοιες, που θα κακοφανίσουν «ισχυρά» λόμπι τα οποία συνδράμουν στην καταστροφή του υγροβιότοπου.
Συγκεκριμένα, την μετακίνηση του παράνομου σκοπευτηρίου από την περιοχή αλλά και την απαγόρευση του κυνηγίου. Και ανάμεσα σε όλα αυτά και οι εκατοντάδες πολίτες οι οποίο κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας εντός της λίμνης και οι οποίοι ωστόσο απαιτούν αποζημιώσεις από το κράτος έτσι ώστε να επιτρέψουν την οποιαδήποτε διαδικασία αποκατάστασης και προστασίας της λίμνης.
Να σημειωθεί πως η περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου έχει χαρακτηριστεί από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ως ζώνη επικινδυνότητας με την επικινδυνότητα να μην εστιάζεται μόνο στη σύνθεση του εδάφους αλλά και στο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.
Τα χώρισαν σε αυτά που τρώγονται και σε αυτά που δεν τρώγονται
Όταν έγινε ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των τμημάτων, η Υπηρεσία Θήρας έπιασε στην αρμοδιότητα της τα θηρεύσιμα και επειδή δεν μπορούσε να έχει μόνο αυτά έπιασε και όλα τα προστατευόμενα είδη για να μπορεί να έχει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Το αγρινό, η αλεπού και ο λαγός, πέρασαν αυτόματα στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Θήρας μαζί με τις πέρδικες τις φραγκολίνες και τα άλλα θηρεύσιμα.
Όπως με αυτό που έγινε προκύπτει το εξής θέμα: Το αγρινό, ο λαγός και η αλεπού, κινούνται κυρίως σε δασώδεις περιοχές. Τον περί δασών νόμο έχει το Τμήμα Δασών το οποίο είναι υπεύθυνο για τα δασικά οικοσυστήματα στο οποίο εμπίπτουν αγρινό, ο λαγός και η αλεπού. Συνεπώς, το Τμήμα Δασών είναι υποχρεωμένο να κάνει χώρους σίτισης για τα αγρινά αλλά δεν μπορεί να κάνει έρευνα για το που είναι τα αγρινά. Στην ευθύνη του Τμήματος Δασών είναι και η προστασία των βράχων στους οποίους κτίζουν φωλιές οι γύπες. Όμως οι γύπες είναι στην προστασία της Υπηρεσίας Θήρας.
Από την άλλη το Τμήμα Περιβάλλοντος, έχει στην αρμοδιότητα του την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία της φύσης και τον οικοτόπων όπως είναι λίμνη Παραλιμνίου. Για το νερό όμως στη λίμνη Παραλιμνίου υπεύθυνο είναι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Για τα είδη που ζουν εντός του νερού, υπεύθυνο είναι το Τμήμα Αλιείας. Για τα πετούμενα, όπως προαναφέραμε είναι η Υπηρεσία Θήρας, για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο το Τμήμα Περιβάλλοντος και η περιοχή της λίμνης Παραλιμνίου είναι ιδιωτική.
Δεν υπάρχει πρόβλημα
Τα δυο σοβαρά ζητήματα που είναι ανοικτά και τα οποία επηρεάζουν άμεσα τη λίμνη είναι η λειτουργία του σκοπευτηρίου αλλά και το σημείο επιτρεπόμενης περιοχής κυνηγίου το οποίο εκτείνεται στο 19% της λίμνης. Και τα δυο προβλήματα λύνονται με πολιτική απόφαση η οποία πρέπει να ληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Για το θέμα της επιτρεπόμενης περιοχής κυνηγίου στη λίμνη, το αρμόδιο τμήμα η Υπηρεσίας θύρας, δεν θεωρεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Μάλιστα, σε επιστολή η οποία απέστειλε η Υπηρεσία Θύρας προς την Επίτροπο Περιβάλλοντος, ξεκαθαρίζει πως πρόθεση είναι η διατήρηση της ελεύθερης περιοχής κυνηγίου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την επιστολή, τόσο εθνική νομοθεσία όσο και σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες δεν απαγορεύουν την διεξαγωγή του κυνηγίου στις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον οικότοπο Ακρωτηρίου, οι Βρετανικές βάσης απαγορεύουν το κυνήγι. Η Υπηρεσία Θήρας σημειώνει επίσης πως η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει ότι η παρουσία των παραδοσιακών χρηστών, όπως είναι οι κυνηγοί σε συγκεκριμένες περιοχές, είναι δυνατό να περιορίσει όχι μόνο τη λαθροθηρία αλλά και άλλες παρανομίες, όπως είναι οι εκχερσώσεις, η υποβάθμιση των βιοτόπων και η λαθροϋλοτομία.
Επιπρόσθετα, στην απαντητική επιστολή προς την Επίτροπο Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, η Υπηρεσία Θήρας αναφέρει πως η χρήση στην εν λόγω περιοχή, συσκευών που εκπέμπουν κελαήδηματα άγριων πτηνών, αυτό δυστυχώς είναι ένα γενικό φαινόμενο και δεν συναντάται μόνο στη λίμνη Παραλιμνίου. Αναφέρει επίσης πως το κυνήγι αποτελεί ένα σημαντικό διαχειριστικό μέτρο στα χέρια των αρμοδίων Υπηρεσιών.
Το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο ζήτημα αφορά την ύπαρξη εντός της λίμνης του σκοπευτηρίου. Το σκοπευτήριο έλαβε προσωρινή άδεια λειτουργίας το 1978 δηλαδή πριν 41 χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς πολεοδομική και οικοδομική άδεια. Δεν υποβλήθηκε ποτέ σε Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον ή/και Μελέτη Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Επιπλέον, δεν έχει χορηγηθεί ποτέ πολεοδομική ή/και οικοδομική άδεια. Το σκοπευτήριο εμπίπτει εξ ολοκλήρου εντός του ευαίσθητου υγροβιότοπου και της περιοχής Natura 2000 ΤΚΣ/ΕΖΔ και ΖΕΠ Λίμνη Παραλιμνίου, οπότε οι επιπτώσεις είναι άμεσες. Αυτές αφορούν κυρίως στην κατάληψη των οικοτόπων, τη σοβαρή και συνεχή όχληση των ειδών καθορισμού από τις βολές και τη διακίνηση των σκοπευτών, ακόμα και κατά την περίοδο της φωλεοποίησης και αναπαραγωγής, καθώς και τη ραγδαία αύξηση των επιπέδων του μολύβδου εντός του υγροβιότοπου. Επιπρόσθετα όμως, είναι ακόμη σε ισχύ διάταγµα του Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο δηµοσιεύτηκε στην Επίσηµη Εφηµερίδα της ∆ηµοκρατίας, στις 25.05.2007, µε βάση το οποίο απαγορεύεται το κυνήγι και η χρήση φυσιγγίων µε σφαιρίδια από µόλυβδο σε ακτίνα 300 µέτρων από τα όρια υγροβιότοπων και υδατοφρακτών το οποίο επίσης δεν εφαρμόζεται.
Επιστολή σε Νουρή
Τον περασμένο Ιούλιο ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, με αφορμή τον εντοπισμό νεκρών φλαμίνγκο εντός της λίμνης ζήτησε την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού στη Λίμνη Παραλιμνίου καθώς και την έναρξη διαδικασιών για μετεγκατάσταση του σκοπευτηρίου σε άλλο χώρο. Σύμφωνα με την επιστολή, ο Υπουργός ζητά διερεύνηση του θέματος με το νεκρό φλαμίνγκο και, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι εν λόγω δραστηριότητες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ΖΕΠ και στα είδη που προστατεύονται, προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού στη Λίμνη Παραλιμνίου και την έναρξη διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση του σκοπευτηρίου σε κατάλληλο χώρο.
Το πυροβόλησαν
Σύμφωνα με επιστολή της Επαρχιακής Επιτροπής Ευημερίας Ζώων Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Γεωργίας, Υπουργό Εσωτερικών, την Επιτροπή Περιβάλλοντος και τον Διευθυντή Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και την οποία εξασφάλισε το Alphanews.live και η οποία αποτέλεσε την αφορμή για το εν λόγω ρεπορτάζ, αφήνει η ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να έχει πυροβολήθει. Σύμφωνα με την επιστολή η οποία έχει σταλεί και στη Βουλή, αναφέρει πως «στην ακτινογραφία που διενεργήθηκε στο ζώο διακρίνονται σφαιρίδια από πυροβόλο όπλο σε διάφορα μέρη του σώματος αλλά και αρκετή ποσότητα εντός του στομάχου του φλαμίνγκο. Από τα συγκεκριμένα ευρήματα διαπιστώνεται τόσο η κατάποση σφαιριδίων αλλά και ο πιθανός πυροβολισμός του ζώου με αποτέλεσμα να πεθάνει το ζώο από μολυβδίαση. Προσδοκούμε στη συμβολή σας για την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν από το σκοπευτήριο που γειτνιάζει με τον υδροβιότοπο της Λίμνης Παραλιμνίου. Με απώτερο σκοπό τη διαφύλαξη της προστασίας και της ευημερίας των πτηνών που μεταναστεύουν ή διαβιούν στη Λίμνη Παραλιμνίου».
Πηγή: alphanews