Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, οι ακυρώσεις ή οι καθυστερήσεις πτήσεων, από διάφορα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα με τις πτήσεις δεν είναι τόσο έντονο όσο ήταν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται και να δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους ταξιδιώτες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται σε αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, απ’ όπου οι προγραμματισμένες πτήσεις προς το νησί μας είναι περισσότερες. Παρόμοια, όμως, προβλήματα παρατηρήθηκαν (κι εξακολουθούν να παρατηρούνται), φέτος και σε αεροδρόμια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας.
Το φαινόμενο με την ματαίωση ή με τις καθυστερήσεις πτήσεων ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο και κορυφώθηκε τους μήνες τουριστικής αιχμής που ήταν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, επηρεάζοντας το πτητικό πρόγραμμα και των δύο κυπριακών αερολιμένων (Λάρνακας και Πάφου).
Όπως πληροφορούμαστε, μέχρι σήμερα έχει ακυρωθεί ένας σημαντικός αριθμός πτήσεων από διάφορα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με τις πτήσεις αυτές να μετατίθενται μία ή δύο μέρες αργότερα, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν και πάμπολες καθυστερήσεις πτήσεων αρκετών ωρών.
Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας ανάμεσα στους ταξιδιώτες, οι οποίοι πλέον το σκέφτονται δύο φορές προτού επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για να κάνουν ταξίδι αναψυχής.
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, ο κυριότερος λόγος που ακυρώνονται ή καθυστερούν οι πτήσεις είναι η έλλειψη προσωπικού στα αεροδρόμια, όπου παρατηρούνται σοβαρά ζητήματα διοικητικής μέριμνας.
Πιο συγκεκριμένα, η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι κατά την περίοδο του κορωνοιού ένας σημαντικός αριθμός εργατών στα αεροδρόμια υποχρεώθηκε να μεταπηδήσει σε άλλες (πιο κερδοφόρες για την εποχή) εργασίες, χωρίς όμως να επανέλθει πίσω.
Οι διευθύνσεις των αεροδρομίων δεν κατάφεραν να καλύψουν τα κενά, εξού και τα προβλήματα αυτά εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους ταξιδιώτες.
Μάλιστα, λόγω έλλειψης προσωπικού στα αεροδρόμια, σε κάποιες χώρες έχει συρρικνωθεί και το πτητικό πρόγραμμα. Προβλήματα έλλειψης προσωπικού παρατηρούνται και σε αεροπορικές εταιρείες, όχι όμως στο βαθμό των αεροδρομίων.
Τα επίσημα στοιχεία του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, της επαρχίας με την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση τη δεδομένη εποχή, αναφέρουν ότι οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα, που έχουν προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι καθυστερήσεις πτήσεων από διάφορα αεροδρόμια της Ευρώπης.
Ωστόσο, ο φετινός Σεπτέμβριος, ενδεχομένως και ο Οκτώβριος, θα είναι πιο κάτω συγκριτικά με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Και τούτο, διότι πέρσι υπήρχε σημαντική κίνηση από την ρωσική αγορά, ενώ τέτοια εποχή είχαν καταργηθεί και τα πλείστα περιοριστικά μέτρα για τον Covid και ο κόσμος μπορούσε να ταξιδέψει πιο άνετα.
Όσον αφορά τον φετινό Οκτώβριο, δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα, διότι αρκετός κόσμος προβαίνει σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει σε κρατήσεις τον Οκτώβριο του 2021.
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι ξενοδόχοι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, θα είναι ευχαριστημένοι εάν οι δύο πρώτοι μήνες του φετινού φθινοπώρου πλησιάσουν το 70% των κρατήσεων που υπήρχαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία της ελεύθερης Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ούτε υπάρχουν ενδείξεις που να δημιουργούν ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τις προσεχείς μέρες.
Πραγματοποιήθηκε η 6η Τελική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «AGORA – Democratic Values & Culture in Europe», στα πλαίσια της Πρόσκλησης EUROPE FOR CITIZENS, του άξονα «Δίκτυα Πόλεων».
Ο Δήμος Αθηένου ανακοινώνει ότι το πρόγραμμα «AGORA – Democratic Values & Culture in Europe», στα πλαίσια της Πρόσκλησης EUROPE FOR CITIZENS, ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση στην Αθηένου της 6ης τελικής συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα την περασμένη βδομάδα στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο Αθηένου.
Ο Δήμος Αθηένου, ως ο επικεφαλής εταίρος, φιλοξένησε τελικά 36 συνολικά συμμετέχοντες από 4 χώρες που μετείχαν ως εταίροι και συγκεκριμένα από τους Δήμους Smolyan της Βουλγαρίας, Cinisello Balsamo της Λομβαρδίας – Ιταλίας, Santa Maria Da Feira της Πορτογαλίας, καθώς και τον Οργανισμό «Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων» Αθήνας – Ελλάδας.
Το πρόγραμμα AGORA είχε σαν κεντρικό του άξονα τον ανοικτό διάλογο σε δημόσιο χώρο, μέσω της πειραματικής μεθόδου διαλόγου και συμμετοχής, όπως στην Αρχαία Αθήνα. Παράλληλα, προώθησε τη θετική αντίληψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών. Βοήθησε τους συμμετέχοντες, διευκολύνοντας το συναισθηματικό τμήμα της γνώσης, ενώ ενδυνάμωσε τις διαπροσωπικές σχέσεις. Επιπρόσθετα, δημιούργησε δεξιότητες επικοινωνίας και συζήτησης μέσα στην ομάδα και προώθησε τη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου επικοινωνίας από κοινωνιολογικής απόψεως.
Στα πλαίσια του προγράμματος αρκετοί νέοι από τις 5 συμμετέχουσες χώρες ήρθαν σε επαφή, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, συζήτησαν, έκαναν προτάσεις και δημιούργησαν σχέσεις φιλίας που θα διαρκέσουν στον χρόνο.
Ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος ήταν €143.640 και καλύπτεται 100% από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Η προγραμματισμένη διήμερη τελική συνάντηση των εταίρων στην Αθηένου είχε πλούσια και ποικίλη Ημερήσια Διάταξη. Έγινε καλωσόρισμα των εταίρων από τον Δήμαρχο Αθηένου κ. Κυριάκο Καρεκλά, καθώς και προβολή 5λεπτου διαφωτιστικού βίντεο για την Αθηένου, τα επιτεύγματά της, την κατοχή κλπ.
Επίσης έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων τα οποία υπήρξαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, παρουσίαση της Διακήρυξης του Προγράμματος που ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε σε ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και βίντεο με στιγμιότυπα από όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος.
Έγιναν επίσης συζητήσεις και καθορίσθηκε το πλαίσιο δικτύωσης και μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συζητήσεις στρογγύλης τραπέζης, καθώς και επίσημη Τελετή και Υπογραφή Συμφώνου αδελφοποίησης μεταξύ των εταίρων με την υπόκρουση του Εθνικού Ύμνου της χώρας κάθε εταίρου.
Επίσης οι εταίροι παρακολούθησαν την παρασκευή χαλουμιού, από εθελόντριες στην παραδοσιακή πατρική κατοικία του Μοναχού Καλλίνικου, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον πλούσιο σε ιστορία και πολιτισμό Δήμο της Αθηένου, να γευτούν την Αθηενίτικη κουζίνα στα παραδοσιακά εστιατόρια της Αθηένου και να ενημερωθούν, για την ημικατοχή και τις ιδιαιτερότητες του Δήμου της Αθηένου.
Όλοι οι συμμετέχοντες από το εξωτερικό αναχώρησαν για τις χώρες τους το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, με τις καλύτερες εντυπώσεις και δίνοντας τα συγχαρητήριά τους, για την εξαιρετική διοργάνωση και φιλοξενία του Δήμου Αθηένου.
Ένα ταξίδι των νέων των 5 εταίρων, που άρχισε καθυστερημένα λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, με την πρώτη συνάντηση στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθηένου, έφτασε στο τέλος του, αφήνοντας πίσω σημαντικά αποτελέσματα.